AK Saray'a 'at çiftiği' de kurulacak

AK Saray'a 'at çiftiği' de kurulacak

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na sonradan katılan 8 dönümlük arazinin kaderi belli oldu: At çiftliği kuruluyor...

Maliyeti milyarlarca lirayı bulan AK Saray’a, geçtiğimiz günlerde bıldırcın kümeslerinin de yapılacağı duyrulmuştu. Alınan bilgilere göre, Saray'a bir de ‘hara’ yani at çiftliği kurulacak. Fiyatları 30 ile 70 bin lira arasında değişen atlar alınacak. Saray’a katılan son 8 dönüm de bunun için kullanılacak.

Millet gazetesinin haberine göre, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin bir süre önce şimdilik 2 yıllığına tahsis ettiği 8 bin 406 metrekarelik arazi de bunun için kullanılacak. Yetmezse ek arazi verilecek. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül döneminde karşılama törenlerinde atlı süvari birlikleri kullanılmaya başlanmıştı. Bu görevi de Kara Kuvvetleri Süvari Birliği yürütüyor. Şimdi ise bu görevi Saray’da kurulacak yeri birlik yüklenecek ve Saray’a hara yapılacak. Bunun için de 50 cins at alınacak. Atların fiyatlarının 30 ile 70 bin lira arasında değişeceği ifade ediliyor. Peki “harayı sadece atlı karşılama birliği mi kullanacak?” kullanacak. Aldığım cevap kuşkusuz ‘hayır.’ Karşılama törenleri dışında kalan zamanda AK Saray eşrafı da at binebilecek. Yani hara çok yönlü kullanılacak!

Son anketlere göre AKP’nin oylarında ciddi bir düşüş yaşanıyor. Ve yine anketlere göre bu düşüşte Maliye Bakanlığı’nın 1.4 milyar, Mimarlar Odası’nın ise 5 milyar liraya mal olduğunu söylediği AK Saray’ın ciddi bir payı bulunuyor. Geçen hafta AK Saray’ın aylık elektrik faturasının 1.2 milyon TL olduğu ortaya çıktı. Yani Saray’da günlük 40 bin liralık elektrik harcanıyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da ifade ettiği gibi Saray’da 1150 oda bulunuyor ve 1150 polis görev yapıyor. Yani her odaya bir polis düşüyor. Saray’a bugüne kadar yapılanlar ise akla hayale gelmeyecek türden...

3 bin kameranın bulunduğu Saray’ın güvenlik sistemine 50 milyon ödendi. İthal camlara 710 milyon harcandı, çift kanatlı 150 kapı tam 25 milyonliraya mal oldu. Metrekaresi 800 liradan 3.2 milyon liralık parke döşendi. Klozet maliyeti 5 bin ile 10 bin lira arasında değişiyor. Saray’ın asansör maliyeti bile 30 milyon. 1 milyon 600 bin liralık lale alınırken bir yıllık peysaj gideri 108 milyon lira. Hamam, spa, buhar odaları ve jakuzilerin metrekaresiiçin 8 bin 400 lira. Camların maliyeti 701 milyon lira. Ve bir kristal bardağın fiyatı tam bin lira.