Albatros Parkı imara açılmamıştır, açılmayacaktır!

Albatros Parkı imara açılmamıştır, açılmayacaktır!

Büyükçekmece Belediyesi'nden Albatros Parkı açıklaması geldi.

Bazı medya kuruluşlarında yer aldığı gibi Büyükçekmece Albatros Parkı’nın imara açılması kesinlikle söz konusu değildir. 170 bin metrekarelik Albatros Parkı imara açılmadığı gibi bundan sonra da açılmayacaktır.      

·        Büyükçekmece 516 ada 5 nolu parselde (eski 3 ve 4 nolu parseller) iddia edildiği gibi park alanı değil, belediyenin kuruluşundan beri Büyükçekmece Belediyesi’nin tapulu ve imarlı mülküdür. Söz konusu olan şey bu mülkün yapılaşma oranında yapılan değişikliktir. 

·        516 ada 5 parselin yapılaşma koşulu % 60 TURİZM, % 40 TİCARET + KONUT iken son plan değişikliği ile % 40 TURİZM, % 60 TİCARET + KONUT olarak kullanım oranı değişikliği yapılmıştır. Yani haberlerde yazıldığı gibi YEŞİL ALANIN İMARA AÇILMASI SÖZ KONUSU DEĞİLDİR.

·        BAHSEDİLEN PARKIN VE İMARA AÇILAN YERİN BİRBİRİNDEN FARKLI YERLER OLDUĞU EKTEKİ PLANDA DA AÇIKÇA GÖRÜLMEKTEDİR.

 

·        Bu parseller 1979 yılında Bakanlıkça tasdik edilmiş, imar planları ile Turizm Alanı ilan edilmiş ve plana emsal (İnşaat Alanı) ve kat yüksekliği kısıtlaması getirilmemiştir.

 

·        Bu alanda 1999 yılına kadar otel, motel, lokanta, çay bahçesi ve kamping alanı olarak hizmet veren belediyeye ait turizm tesisleri bulunmakta idi.

 

·        2000 ve 2004 yıllarında onaylanan imar planlarında yine Turistik Tesis Alanı  (Mimari Avan Proje) olarak korunmuştur. ( Planda Mimari Avan Proje olarak belirtildiği için emsal ve kat yüksekliği kısıtlaması bulunmamaktadır.)

 

·        Söz konusu parselde emsal serbest olması nedeniyle yoğun yapılaşma oluşmaması için 2007 yılında Belediyemizin talebi doğrultusunda Emsal = 3.00 olarak kısıtlanmıştır.

 

·        2011 yılında ilgili parselde, Turizm yapılaşmasının dışında kısmen ticaret, kısmen de konut için teklif edilen Plan Tadilatı onaylanmış ancak bu sefer de inşaat alanında % 50 kısıtlamaya gidilerek yapılaşma 3 emsalden 1,5 emsale indirilmiştir.  

 

·        1979 yılından bu yana Turizm Alanı olarak ayrılmış olan bu parseldeki yoğunluk azaltıcı plan tadilatı kararları İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından da onaylanmıştır.

 

·        Belediyenin bu arazisi üzerinde yapılacak turizm tesisleri, Belediyenin stratejik planlarına girmiş, halka sunulmuş ve halkın bütün katmanlarının takdirini almış, önemli bir bölgesel yatırım projesidir.

 

·        Bu alanda Büyükçekmece’nin gelişmesine önemli katkı sağlayıp en az 1.000 gencimize iş imkânı sağlayacak turizm ve yaşam alanları yapılacaktır.

 

·        Büyükçekmece ilçesinde yeşil alan miktarı Türkiye ve Dünya standartlarının çok üzerinde olup kişi başına 121 metrekaredir.   

 

·        Bu bölgede Belediyenin 29.347 metrekarelik imarlı arsasının yaklaşık 1/3’ünde turizm tesisleri yapılacak, diğer alan bu parselin deniz tarafındaki yaklaşık 170 bin metrekarelik Albatros Parkı ile birleştirilerek, yeni düzenlemeyle tüm bölgeye hitap eden önemli bir rekreasyon ve yeşil yaşam alanı haline getirilecektir.

 

·        Proje tamamlandığında bu bölge yeşil alanları, çocuk parkları, oyun ve spor alanları ile Büyükçekmece ve İstanbul’un Avrupa standartlardaki cazibe merkezlerinden biri haline gelecektir.

 

·        Bu proje kapsamında yer altına yapılacak olan 1200 araç kapasiteli katlı otoparkla, bölgenin büyük sorunu olan otopark ihtiyacı da karşılanmış olacaktır.

 

·        Belediyemizin 1979’dan bu yana turizm imarlı ve içerisinde 1999’a kadar turizm tesisleri olan bu arsasını, Yeşil Alan ve Park olarak göstermeye çalışan belli kişiler, bilinçli olarak medyayı ve kamuoyunu yanıltma sorumsuzluğu içindedir.