Alevilere ölüm tehdidi! İçişleri'nden açıklama geldi

Alevilere ölüm tehdidi! İçişleri'nden açıklama geldi
Güncelleme:

İstanbul'un Pendik ilçesinde bir apartmanın duvarına ''Alevilere ölüm'' yazıldı. Tepki çeken olayın ardından İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı’dan açıklama geldi.

Çataklı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

İstanbul ili Pendik ilçesinde bir apartmanın bahçe duvarına Alevi vatandaşlarımız ile ilgili ayrıştırıcı birtakım ifadeler yazılmış, bazı kesimlerin de bu olayı etnik ve mezhepsel bir çatışma zeminine çekmeye çalıştığı görülmüştür. 

Söz konusu yazılarla ilgili soruşturma başlatılmış olup, halihazıda olay aydınlatılmaya çalışılmaktadır.

Ancak olay daha soruşturma aşamasındayken, henüz daha fail ya da failler ile ilgili bilgi yokken, ülkemizdeki kardeşlik ve huzur ortamından rahatsız olanlar, provakatif paylaşımlar ve haberlerle, bu hadiseyle ilgili kendi karanlık arzuları doğrultusunda bir algıyı kamuoyuna benimsetmeye çalışmaktadırlar. 

Daha önce de benzer olaylar, aynı kesimlerce, yine aynı şekilde kamuoyu ile paylaşılmış, ancak yapılan araştırmalar ve soruşturmalar neticesinde olayların aslı ortaya çıkarılmıştır.

Hatırlanacağı üzere; Malatya Akçadağ’da Alevi vatandaşlarımızın yaşadığı evlerin kapılarına çarpı işareti çizilmiş, ayrıştırıcı yazılar yazılmış; yapılan soruşturma neticesinde aynı mahallede yaşayan ve güvenlik korucusu olmak isteyen bir kişinin bu eylemi, “mahallenin güvenliği yok” algısı oluşturmak için yaptığı tespit edilmişti.

 -İstanbul Sultangazi’de Alevi ailelerin kaldığı binanın duvarına benzer şekilde çarpı işareti konarak, ayrıştırıcı yazılar yazılmıştı. Söz konusu olayla ilgili yapılan araştırma sonucunda, aynı apartmanda yaşayan İ. G. isimli komşunun, çöp nedeniyle tartıştığı komşusu için söz konusu yazıyı yazdığı belirlenmişti.

-Tunceli ili Pertek ilçesinde yaşayan Alevi bir vatandaşımızın evinin giriş kapısına kırmızı renk boya ile çirkin yazılar yazılmış; ikametin giriş kapısının önüne 1 adet mermi bırakılmıştı. Kolluk kuvvetlerinin konu ile ilgili yapmış olduğu araştırma neticesinde, Almanya’da bulunan ve kız kardeşinin yanında yaşamak isteyen bir vatandaşın, Almanya’ya yapmış olduğu iltica başvurusunun kabul edilmesi için kayınbiraderinden, annesinin yaşadığı binanın kapısına ayrıştırıcı yazı yazmasını ve bir adet mermi bırakmasını istediği ortaya çıkmıştı.

Yazıyı yazan kayınbirader gözaltına alınarak adli mercilerce tutuklanmıştı.

 -22 Kasım 2017 tarihinde Malatya merkez Cemal Gürsel Mahallesinde bulunan ve tamamı Alevi vatandaşlarımıza ait olan 13 evin kapı ve duvarlarına kırmızı sprey boyayla artı (+) ve çarpı (x) şeklinde işaretleme yapılmış, söz konusu olay ile bağlantısı olduğu değerlendirilen 6 şahıs gözaltına alınmıştı.

-18 Haziran 2018 tarihinde Bursa ili Kestel ilçesi Kent Meydanında çıkan kavgada Alevi vatandaşlarımıza hitaben küfür ve hakaret içeren sözler sarf eden ve güvenlik güçlerine zorluk çıkartan 1 şahıs gözaltına alınmıştı.

-1 Ekim 2019 tarihinde Bursa ili Yıldırım ilçesi Pir Sultan Abdal Cemevi Başkanı’nın  kapısına tehdit içerikli yazılar yazılması üzerine yapılan araştırmalar sonucunda, güvenlik kameralarınca tespiti yapılan şahısların 5’inin de çocuk olduğu, Başkanın ikametinin yan tarafında bulunan bir bakkal ile bu çocuklar arasında yüksek sesle müzik dinlenmesinden dolayı tartışma çıktığı ve çocukların da bu yazıları bakkal sahibine yönelik yazdıkları ifadelerine yansımıştı.

Vatandaşlarımıza yönelik tehdit içerikli bu ve buna benzer yazılarla ve işaretlerle ilgili ihbarlara  kolluk kuvvetlerimizce anında müdahale edilmektedir.

2017 yılından bugüne kadar faili ya da failleri tespit edilen 6 olayda 11 şüpheli hakkında işlem yapılmış, bu kişilerin adli makamlara intikalleri sağlanmıştır.

Tüm vatandaşlarımız müsterih olsunlar:

Bin yıldır kardeşlik içinde yaşadığımız Anadolu topraklarında etnik kökeni, mezhebi ve sosyal ve siyasal kimliği üzerinden kardeşliğimizi ve huzurumuzu tehdit etmeye yönelik girişimlere, bundan önce müsaade edilmediği gibi bundan sonra da müsaade edilmeyecek.