Altılı Masa'dan cumhurbaşkanı adayı kararı

Altılı Masa'dan cumhurbaşkanı adayı kararı
Güncelleme:

10'uncu toplantısını gerçekleştiren Altılı Masa, ortak cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi için istişarelere başlama kararı aldı.

CHP, İYİ Parti, Demokrat Parti, Saadet Partisi, DEVA Partisi ve Gelecek Partisinin yer aldığı altılı masanın 10'uncu toplantısı sona erdi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun ev sahipliğindeki toplantıya, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan katıldı.

Gelecek Partisi Genel Merkezi'nde basına kapalı yapılan toplantı 9 saat 5 dakika sürdü.

"TAM BİR UZLAŞI KÜLTÜRÜYLE HAREKET EDECEĞİZ"

Toplantı sonrası yapılan yazılı açıklamada, genel başkanlar arasında ortak cumhurbaşkanı adayının tespiti ve istişarelere başlama kararı alındığı belirtilerek, "Cumhurbaşkanı adayı ve milletvekili seçimleri konusunda tam bir uzlaşı kültürüyle hareket edeceğiz" denildi.

Parlamenter sisteme geçiş sürecine ilişkin yol haritasının da 30 Ocak'ta yapılacak tanıtım toplantısında kamuoyuyla paylaşılacağı bildirildi. 

ERKEN SEÇİME 6 NİSAN ŞARTI

Açıklamada seçimin erkene alınmasına yönelik tartışmalara da değinilerek, "Geçen sene bir siyasi mühendislik çabası olarak devreye sokulan seçim sistemi ile yapılacak hiçbir erken seçime destek vermeyeceğiz. 2018 seçimlerinde geçerli olan sistemle gerçekleşecek -yani 6 Nisan'dan önce yapılacak- bir erken seçime destek vermeye hazırız" denildi.

BAŞÖRTÜSÜ İÇİN İKTİDARA YENİ ÖNERİ KARARI

Son aylarda gündemde yer alan başörtüsü konusunun da son derece samimi bir istişare ortamı içinde ele alındığı bildirilen açıklamada, şöyle devam edildi:

"12 Eylül'ün darbeci ve 28 Şubat'ın vesayetçi zihniyetinin eseri olan ve milyonlarca kadının hayatını karartan bu çağdışı yasağın bir daha gündeme gelmesini engelleyecek hukuki bir teminatın sağlanması konusunda tam bir mutabakata sahibiz.

Ancak, insan hakları ve inanç özgürlüğü ile ilgili bir konuyu ve başörtüsü gibi bir sembolü 'gollük pas' olarak gören zihniyete de esastan karşıyız. Başörtüsü yasağı dolayısıyla ağır mağduriyetler yaşayan kadınlar için hakaret niteliği taşıyan bu tanımlama Sayın Erdoğan'ın bu meseleyi bir seçim malzemesi olarak gördüğünü açık bir şekilde ortaya koymaktadır.

İktidar samimi ise bu düzenlemeler konusunda muhalefetten gelecek önerilere ön yargısız şekilde yaklaşarak metinlerin uzlaşı ile çıkmasını desteklemelidir."

BİR SONRAKİ TOPLANTI 26 OCAK'TA

Açıklamada, bu çalışmaların kısa sürede tamamlanabilmesi amacıyla liderler arası toplantıların daha sık aralıklarla yapılmasına karar verildiği de belirtilerek, bu bağlamda, bir sonraki toplantının İYİ Parti'nin ev sahipliğinde 26 Ocak'ta yapılacağı bildirildi.