Anketçiler referandumda sınıfta kaldı

Anketçiler referandumda sınıfta kaldı
Güncelleme:

Seçimlerin ve referandumun olmazsa olmazları anketlerdir. 1 Kasım genel seçimlerinde güven erezyonuna uğrayan anket şirketlerinden bazıları bu sınavdan yüzünün akıyla çıktı. Ama bazıları kelimenin tam anlamıyla duvara tosladı.

Referandumun balık sırtı geçeceği tahmin ediliyordu. Nitekim öyle oldu. Anket şirketlerinin kimi sınıfı geçti kimi ise tüm kredilerini bitirdi.

KAYBEDENLER:

ADİL GÜR'ÜN REFERANDUMUN TEK KAYBEDENİ

1 Kasım genel seçiminin sonucunu en doğru şekilde bilen A&G'nin sahibi Adil Gür

referandumdan önce açıkladığı son tahminle kamuoyunda yankı uyandırdı. Gür EVET'in % 60,8  ile çıkacağını söyledi. Bu durumda Adil Gür bu seçimin kaybedeni oldu demek abartı olmaz.

MAK
AK Parti'ye yakın bir araştırma şirketi olan MAK % 59 ile EVET'in uzak ara önde çıkacağını ileri sürmüştü. MAK, A&G'nin ardından referandumun kaybedeni oldu. 

SONAR
CHP'ye yakın bir araştırma şirketiydi.  AK Parti'ye muhalefetiyle bilinen Hakan Bayrakçı'nın sahibi olduğu SONAR'ın hem Mart hem de Nisan ayında yaptığı anketlerde hep 'HAYIR' önde çıktı.Durum ortada. SONAR'ı da kaybedenler saffına yazmak gerekiyor. 

ANAR 
AK Parti'ye yakınlığıyla bilinen İbrahim Uslu'nun Genel Müdürü olduğu ANAR'ın Ocak ve Nisan ayında iki anket yayınladı. ANAR'ın son anketinde 'EVET' uzak ara önde çıktı.

12 NİSAN 2017
EVET: % 53
HAYIR: % 47

YARIŞTAN YÜZÜNÜN AKIYLA ÇIKANLAR 

Araştırma şirketlerinin büyük bölümü yarışın balık sırtında geçeceği tahminlerinde bulundu. Sonuçlar yakındı. İşte o şirketler va tahminleri:

GEZİCİ 
1 Kasım 2016'daki genel seçiminin mağluplarından biri de Gezici Araştırma Şirketi'ydi. Gezici referandumda işi sıkı tuttu. Mart ayında yayınladığı ilk ankette HAYIR'ı önde gösterdi.

17 MART 2017
EVET:  % 48.9
HAYIR: % 51.1  

Ancak Nisan ayına girerken Gezici EVET'in öne geçtiğini ileri sürdü. 

1 NİSAN 2017
EVET: % 53.3
HAYIR: % 46.7

8 NİSAN 2017
EVET: % 51.3
HAYIR: % 48.8

KONSENSUS
Konsensus da tıpkı Gezici gibi Mart ayında 'hayır' oylarının önde olduğunu gösteren bir anket yayınladı. 

25 MART 2017
EVET: % 48.8
HAYIR: % 51.2

Konsesus, Nisan ayında 2 anket yayınladı. İlk anket SONAR ile birlikte yapıldı. Buna göre HAYIR yine öndeydi:

5 NİSAN 2017
EVET: % 49
HAYIR: % 51 

Konsesus kampanya döneminin sonuna doğru bir anket daha yayınladı. Bu kez 'EVET'in öne geçtiği sonucu ortaya çıktı.

12 NİSAN 2017 
EVET: % 51.2
HAYIR: % 48.8

KONDA 
Türkiye'nin önde gelen anket firmalarından olan KONDA tahminlerini Nisan ayına sakladı. Tarhan Erdem'in sahibi olduğu ve Bekir Ağırdır'ın genel müdürlüğünü yaptığı KONDA suskun bir anket dönemi geçirdi. 

13 NİSAN 2017 
EVET: % 51.5
HAYIR: % 48.5 

Seçiniz...