Ara seçim AK Parti'yi 370 milletvekiline çıkartacak

Ara seçim AK Parti'yi 370 milletvekiline çıkartacak

Dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin teklif ilginç bir tartışmayı da beraberinde getirdi.

AK Parti’nin dokunulmazlıklaraa ilişkin teklifi bu hafta Meclis Anayasa Komisyonu’nda ele alınacak. CHP ve MHP’nin de destek vereceği teklif kabul edilirse 129 vekilin dokunulmazlığı kaldırılacak. Üç partinin toplam 490 vekili var ancak TBMM Başkanı oy kullanamadığı için sayı 489’a düşüyor. Teklifin referandumsuz geçmesi için 367 oy gerekiyor. 330-367 aralığı ise referandum anlamına geliyor. Referandumda kabul edilirse 129 vekilin dokunulmazlığı kaldırılacak.

Sözcü gazetesinden Veli Toprak'ın haberine göre dokunulmazlıkları kaldırılan isimler yargılanıp, hüküm giyerse milletvekilleri düşecek. Meclis’in üye tam sayısının yüzde 5’inin yani 28 milletvekilliğinin boşalması durumunda ara seçime gidiliyor. Peki, ara seçim olursa sandıktan nasıl bir sonuç çıkacak? Avrasya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi, dokunulmazlığı kaldırılmak istenen 104 muhalefet vekilinin, 49 seçim çevresinde boşalacak sandalyeleri için yapılabilecek bir ara seçimde partilerin kaç sandalye kazanacağını 1 Kasım sonuçlarıyla yeniden hesapladı. Buna göre; ara seçimde AKP 53, CHP 18, MHP 2 ve HDP 31 vekil kazanacak. Böylece AKP’nin vekil sayısı 317’den 370’e çıkacak. Yani referandum veya anayasayı değiştirebilecek sayıya ulaşacak.

EN ÇOK KAYIP CHP’DE OLACAK

133 sandalyeli CHP, 51 vekilini dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla kaybedecek. Ara seçimde 18 sandalye kazanması durumunda 100 vekili olacak. 40 vekili olan MHP’nin 7 vekilinin dokunulmazlığı düşürüleceği için ara seçimde kazanması beklenen 2 sandalyeyle Meclis’te 35 milletvekiliyle temsil edilecek. 59 sandalyeye sahip HDP’nin 45 vekilinin dokunulmazlığı kaldırılırsa, ara seçimde yeniden kazanacağı 31 sandalyeyle Meclis’teki temsil sayısı da 45 olacak.