Artık söz sandıkta !

Artık söz sandıkta !

Türkiye bugün sandık başına gidiyor. Seçimde 20 siyasi parti yarışacak.

Partiler dün son mitinglerini yaptı, oy verilecek yerlerde kabin ve sandıklar kuruldu. Müşahitler belirlendi. Türkiye bugün sabah 08.00’dan itibaren oy kullanmaya gidecek. Ülke genelinde AK Parti 700 bin, CHP 522 bin, 573 bin ve HDP ise yaklaşık 100 bin olmak üzere yaklaşık 2 milyon sandık görevlisi 174 bin 240 sandık başında görev alacak.

25. dönem parlamentosunun üyelerini belirlemek üzere oy verme işlemi saat 08:00 itibariyle başladı. Seçmenler, bugün saat 08:00-17:00 saatlerinde oy verebilecek.

Bugün oylamadan sonra sandıktan çıkacak sonuç yeni iktidarı belirlemenin yanı sıra yeni anayasa ve başkanlık sistemine geçilip geçilmeyeceğine yönelik adımların da anahtarı olacak. Türkiye’deki 53 milyon 765 bin 231 seçmen 25. dönem parlamentosunun üyelerini belirlemek üzere sandık başında olacak. Seçmenler, 20 siyasi parti ve 165 bağımsız milletvekili için oy kullanacak.

404 bin polis, jandarma alanda olacak

Seçim nedeniyle 404 bin güvenlik görevlisi sahada olacak. Bütün kolluk kuvvetlerinin izinleri iptal edildi. Zorunlu haller dışında tamamı görev başına çağrıldı.İstanbul’da 40 bin, Ankara’da 12 bin, İzmir’de ise 9 bin polis görev yapacak. 
 
Oy kullanma işlemi 17.00’da bitiyor
 
Oy verme işlemi akşam 17.00’de sona erecek. Saat 17.00’ye geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanacak. 
 
20 parti 

 
Seçimde 20 siyasi parti yarışacak. AK Parti, Anadolu Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, CHP, DP, DSP, Halkın Kurtuluş Partisi, HDP, Komünist Parti, MHP, Millet Partisi, Saadet Partisi ve Vatan Partisi 85 seçim çevresinde, Hak ve Özgürlükler Partisi 75 seçim çevresinde, Merkez Parti 73 seçim çevresinde, LDP 58 seçim çevresinde, DYP ve Yurt Partisi 56 seçim çevresinde, Toplumsal Uzlaşma, Reform ve Kalkınma Partisi 55 seçim çevresinde, Hak ve Adalet Partisi 43 seçim çevresinde seçime katılacak. 
 
Bunları yaparsanız oy geçersiz olur
 
- Sandık başkanından alınan zarf ve pusulaların üzerinde ‘Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu’ yazan mührü ve filigranının yer alması gerekiyor. Yoksa oyunuz boşa gider. 
 
-Zarf ve pusula üzerine herhangi bir yazı, işaret, parmak izi olmaması gerek.
 
- Bütünlüğü bozacak şekilde yırtılmış veya koparılmış olanlar geçersiz sayılacak 
 
- Üzerinde evet ya da tercih mührü dışında başka mühür kullanılmasında geçersiz sayılacak.
 
- Siyasi  partilere veya bağımsız adaylara ait bölümleri belirgin şekilde karalanmış, çizilmiş oy pusulaları da geçersiz sayılacak. Herhangi bir şekilde lekelenen pusula özel olarak işaret koymak amacıyla yapılmadığı anlaşılırsa oy geçerli kabul edilecek.
 
-Seçmenler görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla kapalı oy verme yerine  giremeyecek.