Bakan Bozdağ'dan Adil Öksüz açıklaması

Bakan Bozdağ'dan Adil Öksüz açıklaması

Bakan Bekir Bozdağ, darbe girişiminde büyük payı olan Adil Öksüz hakkında açıklama yaptı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, FETÖ'nün "hava kuvvetleri imamı" olduğu ileri sürülen Adil Öksüz ile ilgili, "Gürcistan'da olduğuna dair bilgiler araştırıldı ama bunlar doğrulanmadı. Gürcistan'da değil. Şu anda Türkiye içinde olduğunu tahmin ediyoruz ve çemberin daraldığını da ben düşünüyorum. Yakında İçişleri Bakanlığımızın oluşturduğu ekipler tarafından Adil Öksüz yakalanıp yargıya eminim ki teslim edilecektir." dedi.

Bozdağ, A Haber televizyonunda katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı, açıklamalarda bulundu.

ABD'li yetkililerin FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in Türkiye'de artık karşılığının olmadığını görmesi gerektiğini belirten Bozdağ, şöyle devam etti:

"Türkiye'de yaşanan darbe teşebbüsüne benzeri FETÖ'nün okullarının olduğu ülkelerde de var. O okullarda yetişenlerin kamuda etkin bir yere geldiğinde benzer bir girişimi ülkelerinde yapacağı endişesi her yerde var. Bu endişenin ABD de olması lazım. Fetullah Gülen yanındakilere 'CIA ve MOSSAD'dan korkmayın, çünkü onların donunun rengine kadar biliyoruz' diyor. Devletin bütün yerlerine sızmayı büyük bir marifet ve ibadet kabul eden birisinin bunu ABD'de yapmaması mümkün değil. ABD'nin sosyal, kültürel, siyasal ve ekonomik hayatında nasıl etkin olmaya çalıştığını görüyoruz. Türkiye'de bunu yaptılar. Türkiye'de 40 sene sonra bir yere geldiler, ABD'de bunu belki 10 sene sonra bir noktaya getirecekler. Bunların ABD için de şimdi olmasa bile uzun vadede bir tehdit oluşturacağı çok açıktır. ABD'nin bu konuyu bir kez daha düşünüp karar vermesi gerektiğine inanıyorum, iade ihtimalini ben yüksek görüyorum. Eğer iade etmezse Türkiye ile ABD arasındaki ilişkiler 15 Temmuz'dan öncesi gibi olması oldukça zor olacaktır."

ABD'nin sergilediği tutum nedeniyle Türkiye'de ABD karşıtlığının arttığına dikkati çeken Bozdağ, "Bundan sonra Fetullah Gülen'i himaye eden ABD'nin her açıklaması ve tutumu Türk halkının ABD'ye olan karşıtlığını yükseltecektir. ABD bundan sonra sadece Türkiye'yi kaybetmekle kalmayacak, Türk halkını da kaybedecektir." dedi.

"Öksüz'ü görenler ilgili makamlara ihbarda bulunsun"

Bir soru üzerine, 11 Temmuz'da "AB ile imzalanan Belçika Kaidesi" protokolüne de değinen Bozdağ, darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve ailesine dönük suikast girişiminin de söz konusu olduğunu anımsattı.

Bozdağ, söz konusu protokolle devlet başkanına ve ailesine yönelik suikast veya suikast girişimlerinin siyasi suç olarak değerlendirilmeyip iade kapsamına aldığını vurguladı. Bozdağ, "Bu nedenle bu kural nedeniyle Türkiye'nin haklılığı var. Bunu bir siyasi suç olarak değerlendirmeleri mümkün değil. Bizim savcılıklarımızın, sulh ceza hakimliklerine yaptıkları talep üzerine verilen yakalama kararları içerinde Cumhurbaşkanına suikast girişimi nedeniyle de yakalama kararı çıkartıldığını ve iadenin bunun da konu edildiğini ifade etmek istiyorum. Bu protokol, Türkiye'nin elini güçlendirmektedir." ifadesini kullandı.

FETÖ'nün "hava kuvvetleri imamı" olduğu ileri sürülen Adil Öksüz'ün Gürcistan'da yakalandığına dair iddiaların sorulması üzerine Bozdağ, şu bilgiler verdi:

"Gürcistan'da olduğuna dair bilgiler araştırıldı ama bunlar doğrulanmadı. Gürcistan'da değil. İçişleri Bakanımız geçen gün açıkladı. Bununla ilgili özel ekipler kuruldu. Şu anda Türkiye içinde olduğunu tahmin ediyoruz ve çemberin daraldığını da ben düşünüyorum. Yakında İçişleri Bakanlığımızın oluşturduğu ekipler tarafından Adil Öksüz yakalanıp yargıya eminim ki teslim edilecektir."

Vatandaşlara da çağrıda bulunan Bozdağ, Adil Öksüz'ün fotoğraflarının medyada yer aldığını anımsatarak, Adil Öksüz'ü görenlerin ilgili makamlara ihbarda bulunmasını istedi.

Bakan Bozdağ, Adil Öksüz'ün serbest kalması yönünde karar veren ve haklarında soruşturma açılan iki hakimin durumunun sorulması üzerine, "Verilen adli kontrol kararının geçtiği yerde bir ifade kullanılmış. 'Her ne kadar tutuklanması için somut veri olsa da' diye başlıyor. Siz somut bir şey görüyorsunuz ve bunun tahliyesine karar veriyorsunuz ki. Çok olağan dışı bir durum var burada. Savcının tutuklama talebine bakıyorsunuz. Savcı, normal tutuklama talebinin dışında oraya ayrıca ilave bazı şeyleri de koyduğunu görüyoruz. O yüzden bu konuyu bütün Türkiye gibi biz de önemsiyoruz. HSYK, çıkan haberler üzerine inceleme başlattı, şimdi el çektirdi görevden, soruşturma izni verdi ve bu soruşturma sonucuna göre onların hakkında karar verecektir." değerlendirmesinde bulundu.

- "İlişkilerin normalleştirilmesi Türkiye'nin de İsrail'in de çıkarınadır"

Bakan Bozdağ, İsrail ile imzalanan mutabakat metni kapsamında İsrail'in 25 gün içerisinde 20 milyon dolar tazminat ödeyeceğinin anımsatılması üzerine, "Bizim öngördüğümüz şartlar kabul edildi. İsrail hükümeti ile Türk hükümeti arasında imzalanan anlaşma da bu çerçevede yürürlüğe girecektir. İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi Türkiye'nin de İsrail'in de çıkarınadır." yanıtını verdi.

Viyana Uluslararası Havalimanı'nda Türkiye'de 15 yaş altındaki çocukların istismarına izin verildiğini iddia eden yazıya yer verildiği hatırlatılarak, bu konunun İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström tarafından da gündeme getirildiğini belirtilmesi üzerine Bozdağ, şunları söyledi:

"Avrupa Birliğini üye ülkelerini ön yargı esir almış durumda. Şu anda ırkçılık, İslamofobiya, ayrımcılık ve yabancı düşmanlığı giderek artıyor. Siyasiler de bunu minimize etmekle uğraşmak yerine bunu cesaretlendiren açıklamalar yapıyor. Avrupa Birliğini üzerinde yükseldiği değerlerin tamamı, eşit, hürriyet, adalet gibi evrensel değerler ama AB'nin geldiği nokta bu değerlere arkasını dönen bir noktadır."

Bakan Bozdağ, 15 yaş altındaki çocukların istismarının cezalandırması konusunda yasal bir boşluk ve bir sıkıntının olmadığını bildirdi.

- "Anayasamıza, devletimize, milletimize sadakati olmayanların yargıda yeri yok"

Adalet Bakanlığının alacağı 4 bin hakim ve savcının FETÖ'cü olmaması için hangi önlemlerin aldığının sorulması üzerine Bozdağ, şu bilgileri verdi:

"Bu alınacaklar hem avukatlar hem de hukuk fakültesi mezunları arasından seçilecek. Önce ÖSYM tarafından yazılı sınav yapılıyor, sonra mülakat yapılıyor. Burada başarılı olanlar Adalet Akademisinde staja başlıyorlar. Stajın bitiminde de bir yazılı bir de sözlü sınav yapılıyor. Bütün bu sınavlarda başarılı olanlar hakim ve savcı olarak mesleğe kabul edilip ataması yapılıyor. Şuanda bizim ciddi sayıda hakim ve savcı ihtiyacımız var. Açığa alınmalardan sonra, Adalet Akademisinde stajda olan 5 bin civarında hakim ve savcıyı staj süresi tamamlanmadan mesleğe kabulün önünü açan bir düzenleme yaptık. Bu cuma günü onlardan yaklaşık 600 hakim ve savcının kura töreni olacak. her hafta sınavı bitenlerden bir grubu mesleğe alacağız ki açığa alınmalardan dolayı yargıda bir sıkıntı olmasın diye. Adli yıl açılana kadar 5 bini hakim ve savcının mesleğe kabulü tamamlanacak. Bu sene aralık ayında yapacağımız sınavda 3 bin kişi alacağız, bunlardan 2 bin 200'ü hukuk fakültesi mezunu, 800'ü avukatlardan olacak. 2017 yılında da 4 bin kişi için kadro aldık. FETÖ'cülerin sızmaması için de her türlü araştırmayı titizlikle yapıyoruz ve yapacağız. Yani anayasamıza, devletimize, milletimize sadakati olmayanların yargıda yeri yok."

- "FETÖ'nün darbe kabiliyetinin kaldığına ben ihtimal vermiyorum"

Bozdağ, HSYK'nın ikiye bölünmesi ve üyelerinin TBMM tarafından seçilmesi yönündeki tartışmalarla ilgili soruya, "HSYK üyelerinin seçim usulünü Türkiye'nin biran evvel değiştirmelidir. Bunun gecikmeye tahammülü yoktur. İki seçim yaşadık yargı kutuplaştı, ayrıştı. Üçüncü seçimi eğer aynı usulde yaparsak Türk yargısı bir kez daha kaybedecektir. Siyasi partilerimizin HSYK'nın seçim usulü konusunda bir uzlaşmaya varmaları gerekmektedir." dedi.

Azerbaycan'da FETÖ denetimindeki üniversiteden 50'ye yakın Türk akademisyenin görevden uzaklaştırıldığının anımsatılması üzerine Bozdağ, "FETÖ'nün Türkiye'den sonra en güçlü olduğu yerlerden birisi Azerbaycan. Bu Azerbaycan hükümetinin bir tedbiri. Onlar kendi iç hukuklarına göre bir karar aldılar. Bütün devletler bence bunu kendi ülkelerinin menfaatleri bakımından değerlendiriyor. Sayın Aliyev, ileri görüşlü bir lider. Ben Azerbaycan gelecekte bir tehlike ve tehdit altında olmaması için her adımı atacağına ben inanıyorum." ifadesini kullandı.

Bozdağ, "darbe tehlikesi yüzde yüzde geçti" demenin yanlış olacağına dikkati çekerek, "Bundan sonra FETÖ'nün Türk Silahlı Kuvvetlerini kullanarak bir darbe teşebbüsünü yapabilme imkan ve kabiliyetinin kaldığına ben ihtimal vermiyorum." diye konuştu.

AA