Bakan Eroğlu o diyaloğu anlattı: ''Ceza kesmekle olmaz''

Bakan Eroğlu o diyaloğu anlattı: ''Ceza kesmekle olmaz''
Güncelleme:

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile aralarında geçen diyaloğu anlattı.

Bakan Eroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile arasında geçen konuşmayı anlattı!
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, atık sular nedeniyle CHP'li belediyelere ceza kesilmesini önerdiğini; ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Ceza kesmekle olmaz. Oraya tesis kurun" talimatı verdiğini söyledi.İstanbul'da su sıkıntısı yaşanır mı sorusuna da yanıt veren Bakan Eroğlu, "Bir tek Melen  Barajının, İstanbul'un su ihtiyacını karşılayacak kapasitede olduğunu belirterek,  "Bizim başka plan ve çalışmalarımız da var. İki yıl kuraklık olsa bile bir  sıkıntı olmayacak" ifadesini kullandı.
 
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu,  Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayında, bakanlığı ve bağlı  kurumlarının 2017 faaliyetlerini gazetecilerle paylaştı. Bakan Eroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile arasında Ergene nehri ile ilgili geçen konuşmayı anlattı. Bakan Eroğlu şunları söyledi: "Ergene ile ilgili Cumhurbaşkanımız bir gün beni aradı. Oradaki fotoğrafları televizyonda görmüş. Veysel Hoca dedi, Ergene'nin hâli ne olacak? Ben de dedim ki 'Artık ceza keseriz. Atık su arıtma tesisi yapmayalım. Belediyelere ceza keseriz. Bunların hepsi CHP'li belediye' dedim. Bana dedi ki, 'Ceza kesmekle olmaz. Bunu siz yapın'. Biz buradaki bütün belediyelere 13 tane atık su arıtma tesisini yaptık. En son Keşan'dakini de 29 Kasım'da tamamladık. Burada bütün atık su arıtma tesisleri bitti. Sanayidekileri de önümüzdeki yıl bitiriyoruz."

575 TESİS YAPILDI 

Eroğlu, şunları kaydetti: "2017'de hizmete alınan 575 tesis; 111 baraj, 38 gölet, 184 sulama  tesisi, 28 içme suyu tesisi, 147 taşkın koruma tesisi, 14 grup ağaçlandırma ve 2  grup meteoroloji tesisidir. 2017 yılında hizmete alınan tesislerin faydası ise  şöyle; 2 milyon 679 bin 510 dekar arazi sulamaya açılmıştır. Yıllık 1 milyar 360  milyon lira ilave zirai gelir artışı sağlanmıştır. 28 yerleşim yerine yıllık 203  milyon metreküp içme suyu verilmiştir. 7 şehir merkezi, 76 ilçe, 703 yerleşim  yeri ve 286 bin dekar arazi taşkınlarından korunmaktadır. 3,2 milyon dekar alanda  ağaçlandırma yapılmıştır. 250 milyon fidan toprakla buluşturulmuştur."

Bakan Eroğlu, İzmir ve Ankara’da iki büyük toplu açılışla 81 kentte  yatırımların hizmete girdiğini ve Başbakan Binali Yıldırım'ın 5 Nisan 2017  tarihinde İzmir’de toplam maliyeti 1,8 milyar lira olan 101 tesisi hizmete  aldığını hatırlattı.    29 Kasım 2017'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğantarafından  Ankara'da toplam maliyeti 7,7 milyar lira olan 375 tesisin hizmete alındığını  söyleyen Eroğlu, şöyle devam etti:   "Bakanlığımız, Sayın Cumhurbaşkanımızın 21 Mayıs 2017 tarihinde  talimatını verdiği 180 günlük hedefleri başarıyla tamamlamıştır. 2017 yılında; 79  il ziyaret edilmiş, ilçeler de dahil olmak üzere 153 program  gerçekleştirilmiştir. 79 il programında ayrıca 16 milyar 800 milyon lira  maliyetinde 950 tesisin temeli atılmıştır. Netice olarak 2017 yılında 26 milyar  800 milyon lira maliyetinde bin 525 tesisin açılış ve temel merasimi yapılmıştır.  2023 yılı hedefimiz, bakanlığımızı orman ve su işleri alanında en gelişmiş ilk 7  ülke arasına taşımaktır."  Eroğlu, sunumundan sonra lise yıllarında bir gazetede köşe yazdığını  ve o dönem Sarı Basın Kartı sahibi olduğunu anlattı.

İSTANBUL'DA 2 YIL KURAKLIK OLSA DA SIKINTI OLMAZ 

2017'nin kurak geçtiğini ve bundan sonraki 1-2 yılın da kurak geçmesi  halinde İstanbul'un su problemi yaşayıp yaşamayacağının sorulması üzerine Bakan  Eroğlu, "Melen Barajı yılda 1 milyar  100 bin metreküp su sağlıyor. İstanbul'un  kullandığı günlük su 3 milyon metreküp, yani yaklaşık yılda 1 milyar metreküp su  kullanılıyor. Şu an bir tek Melen Barajı, İstanbul'un su ihtiyacını karşılayacak  kapasitede. Bizim başka plan ve çalışmalarımız da var. İki yıl kuraklık olsa bile  bir sıkıntı olmayacak." yanıtını verdi.