Bakan Tüfenkci: Ambargolarla Bir Yere Varılmaz

Bakan Tüfenkci: Ambargolarla Bir Yere Varılmaz

GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, "Türkiye ve Türk halkı dostumuz. Ancak bazı politikacılarla ilgili...

GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, "Türkiye ve Türk halkı dostumuz. Ancak bazı politikacılarla ilgili problemlerimiz var" sözlerine tepki göstererek, "Ambargolar ile bir yere varılamaz" dedi.

Elazığ'ın Güney Çevre Yolu Cezaevi karşısında, özel müteşebbisler tarafından yaptırılan Yöntem Okulları'nın açılış törenine, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Konya Valisi Muammer Erol, Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu, AK Parti Elazığ Milletvekili Metin Bulut, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ve çok sayıda davetli katıldı. Açılışta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, "Türkiye ve Türk halkı dostumuz. Ancak bazı politikacılarla ilgili problemlerimiz var" sözlerinin hatırlatılması üzerine Tüfenkci, şunları söyledi:

"24 Kasım'da Rusya ile uçak krizi başladığında bizim hep söylediğimiz bir şey vardı; Biz krizi tırmandıran taraf asla ve asla olmadık ve olmayacağımızı da ifade ettik. Özellikle ambargoların doğru bir yaklaşım olmadığını, ülkeler arası meselelerin diyalogla çözülmesi gerektiğini ifade ettik ve bu diyaloğun kurulması için çağrılar yaptık. Bugün Rusya'nın geldiği nokta itibariyle şu rahatlıkla görülebiliyor ki bu ambargolarla ikili ilişkilerin düzelmesi veya bir yere gelmesi mümkün değil. Medeni ülkeler ve medeni insanlar gibi diyalog kapılarını açarak iki ülkenin menfaati doğrultusunda politikalar geliştirmek lazım. Ben o dönemde de Gümrük ve Ticaret Bakanı olarak şunu ifade etmiştim. Bu ambargolar Rus halkına zarar verir demiştim. Bugün de sayın Putin yapmış olduğu açıklamada bu ambargolarla esasında Rus halkının zarar gördüğünü, Rus halkının ürünleri iki katı fiyatına tüketmek zorunda kaldıklarını itiraf ettiler. Ben şunu düşünüyorum. Ticari hayatı serbest ticari kurallarla belirlemek lazım. İkili ilişkileri ticaretin kurallarına göre belirlemek lazım. Ambargolarla veya yasaklarla hiçbir şey çözülemez. Önemli olan bir daha o ihlallerin oluşmaması. Zaten ihlaller oluşmadığı takdirde de uçaklar düşmez veya düşürülmez. Diyalog kapılarını açarak iki ülkenin özellikle geçmişteki iyi ilişkileri ve iki ülkenin bulundukları coğrafya itibariyle diyalog ve barışa ne kadar ihtiyaç duyulduğu da dikkate alınarak yeni bir zeminde diyalog kapılarını açmaları gerekir. Ben bu vesileyle yine tekrarlıyorum ambargolar Rus halkının yararına değil."

Putin'in, "Türk hükümeti, Rus turistlerin güvenliğini sağlamaya çalışacaktır. Ancak bunu yapıp yapmayacakları belli değil" sözlerini de değerlendiren Tüfenkci, "Ülkemize gelen herkes bizim misafirimizdir ve bizim güvencemiz altındadır. Yasal yollarla gelen kim olursa olsun bu insan da olabilir nebatat da olabilir, hayvan da olabilir. Ne veya kim gelmişse biz onları korumak, rahat ettirmek, onların tıpkı Türk vatandaşı gibi her türlü güvencesini sağlamak zorundayız. Zaten Türkiye de bugüne kadar hep bu minval üzerine politikalarını yürütmüştür. Halklar arasında düşmanlığı asla ve asla körüklemedik. Bundan sonra da körüklemeyiz. Biz bütün misafirlerimize bütün konuklarımıza bütün turistlere geleneksel Türk misafirperverliği içerisinde davranırız ve onları bağrımıza basarız" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI