Başbakan'dan esnafa büyük müjde !

Başbakan'dan esnafa büyük müjde !

Başbakan Davutoğlu, Ankara'da TESKOMB ''Yeni Türkiye Buluşması''na katıldı.

Başbakan Davutoğlu, Ankara'da TESKOMB "Yeni Türkiye Buluşması Programı"na katılan Davutoğlu, kaybolmaya yüz tutan mesleklerin yaşatılabilmesi için bu mesleklere faizsiz kredi verileceğini açıkladı.

Toplantıda konuşan Başbakan Davutoğlu 'Ahilik geleneği dedim. Bilgi, ilim külliyelerde geçmişte şimdi üniversitelerde okutulur. Ahilik, ahlak esnaf ilişkileri içinde öğrenilir. Ahlakın dokunduğu yer sınandığı yer çarşılardır. Onun için Ulu Erenler ahiliği çarşılarda ihya ettiler. Emin olunuz. İyi okullarda okuduk hamdolsun. 2 Bölüm bitirdik, yüksek lisans doktora yapma fırsatımız oldu. Ama bütün bunlardan daha fazlasını babamın dükkanında dostları ile olan ilişkilerinde öğrendim' dedi.

TÜRKİYE, YAZAR KASA FIRLATILAN DÖNEME DÖNMEYECEK

Herşeyden kısabilir tasarruf yapabiliriz ama esnafımızın huzuru ve refahından yapamayız. Siz bu toplumun ortadireğisiniz. Çok geniş kitlelerle toplumun huzurunu ve bekasını temsil ediyorsunuz. Herkese yaşayan bir ders veriyorsunuz. Her zaman sizlerin yanında olacağız. Bir daha bu ülke esnafın yazar kasa fırlattığı o döneme dönmeyecek. Düşünün 2002'de faiz yüzde 56 idi esnaftan yüzde 47 faiz alınıyordu şimdi bu rakam yüzde 4'lere kadar düştü. Kredi tutarının 153 milyondu 2002'de şimdi 12 milyar. İşte bereket bu. Biz büyük petrol kaynakları keşfetmedik, bazı ülkelere yapıldığı gibi yüz milyar dolarlar bize verilmedi. Biz esnafımızdan aldığmız vergileri, damla damla topladığımız vergileri hep kendi babalarımızdan gördüğümüz esnaf ahlakı ile en iyi şekilde kullanıp Allah bunlara haram kullandırmasın diye bütçemizi bağlıyoruz. 2015 Bütçesi bunun için bereketli bir bütçe olacak. 2002'de 31 bin şirket açılmıştı çoğu kapandı. 

ESNAFA FAİZSİZ KREDİ MÜJDESİ

Bu meslekleri yaşatmak görevse hatta görev değil büyük bir emanetse kültürel mirassa kredi de faiz düşünülebilir mi? Bu meslekte çalışanlara faizsiz kredi verilecek. Bu aslında toplumumuzda ahlakı da edebi de öğretir. Bir çırak kalfanın, kalfa ustanın yanında nasıl davranır bu da yavaş yavaş öğrenir. Esnafta bu olmaz. 3 Yıl ustalık belgesi olup yeni işyeri açan kardeşlerimize yine yüzde 75 dediler yetmez dedim onlara da faizsiz kredi. Madem bu dönemi geçmiş bir de ahi kuşağını bağlayıp yola çıkmış bize de yolun hayırlı olsun demek gerek.Ona bereket olsun, hayrolsun yolun ve rızkın helal ve hayrolsun diye ona faizsiz kredi vereceğiz.

3. müjdemiz; Biraz önce değerli TESKOMB Başkanımız talep etti. Halk Bank'ın talebini 150 milyon arttırıyoruz. Helali hoş olsun. Ali Fuat Bey'e gerekli talimatı verdim. İnşallah bütün kredileri kullanacak potansiyeli hep birlikte oluşturursunuz. Önümüzdeki yıl takriben 3,5 - 4 milyara yakın kredi 17 milyara ulaşacak.

AVM'LERDE ÖZEL YER AYRILACAK, KİRASI DÜŞÜK OLACAK

4. Müjdemiz; Perakende ile ilgili kanunu ilan etmiştik. Bütün bu süreç tamamlandı hamdolsun şimdi bugün genel kurulda görüşülüyor. Bu yolla esnaf ve sanatkar kültürün devamı için perakende ticarette ne önlem gerekiyorsa aldık. Bu bizim için bir prensip meselesidir. Sizi gittikçe cesamet kazanan ve büyüyen yapılar karşısında kesinlikle ezdirmeyeceğiz. Hiç bir şekilde ezilmenize izin vermeyeceğiz. AVM açılması kriterlerini değiştirdik. Her AVM'de esnaf ve sanatkarlara yüzde 5 pay ayrılması zorunluluğu getirdik. Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklere binde 3 yer ayrılacak. Bu esnaf sanatkarlara ve kaybolmaya yüz tutan mesleklere ayrılan yerlerde kira raiç bedelin 4/1'i kadar alınacak. Yine, sürekli indirimler yapılarak esnaf ve sanatkarlar aleyhine oluşan rekabet şartlarını ortadan kaldıracağız. Büyük ölçekli üretimler üzerinden sık sık yapılan indirimlerle zorlanan esnaf için düzenlemeler yapılacak. Esnaf ve sanatkar birliklerimiz alışveriş festivalleri düzenleyerek esnafımızın daha geniş pazarlara açılması için imkan tanıyacak. Ustalık belgesi ile ilgili çıkan bütün sıkıntılar giderilecek.

ESNAFLIĞI DÜNYAYA TANITACAĞIZ

Bütün bu hususlarda ve tabi biraz önce Başbakan Yardımcımızın da vurguladığı gibi G-20 Dönem Başkanlığı'mızda esnaf ve sanatkarlığı bütün dünyaya tanıtmaş için Kobiler için özel bir gündem ayırdık. Bu kültür inşallah bütün d ünyaya tanıtılacak. Sayın Cumhurbaşkanımıza da bir kez daha burada teşekkür ediyorum. Biraz önce gösterilen slayt'larda gösterildiği gibi Sayın Cumhurbaşkanımız başbakanlığı döneminde nasıl hiç bir esnaf toplantısını kaçırmadıysa ben de sizlerle sürekli bir araya geleceğim. 

Bir kez daha teşekkür ediyorum hayırlı işler diliyorum, helal kazançlar diliyorum. Allah'a emanet olunuz.