BAŞBAKAN'DAN MUSUL İÇİN İLK AÇIKLAMA

BAŞBAKAN'DAN MUSUL İÇİN İLK AÇIKLAMA

Başbakan Davutoğlu, Musul yakınlarındaki Başika kampında Türk askerinin geri çekilmesiyle ilgili konuştu.

Türkiye, Irak'la gerilime yol açan Musul yakınlarındaki Başika kampına yaptığı askeri yığınağı aradan 10 gün geçtikten sonra kısmen geri çekti. Başbakan Ahmet Davutoğlu AHaber'de canlı yayında soruları yanıtladı.

Davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları;

"Irak ve Suriye ile ilgili, hiçbir ülke bizim durumumuzda değil. Suriye rejiminin kontrol ettiği sınır çok marjinal bir sınır. Irak'ta ise sınırını kontrol edemeyen bir hükümet var. Suriye ile muhatabımızın meşruyetini kaybetmiş olmasından dolayı tek taraflı tedbirler aldık. Irak'ta ise attığımız her adımı istişare içinde atmaya özen gösterdik. Askeri tedbirlerin ise önceden ikili planlanması zor oluyor. Atılan adımlar askeri gereklilik adımlarıdır.

BİRLİĞİMİZ ORADA OLMAYA DEVAM EDECEK

Sayın Abadi'nin geçen seneki ve benim bu seneki ziyaretlerimde ortak bir mücadele konusunda anlaşmıştık. Diana eğitim kampını ziyaret etmiştim, son Sincar operasyonununda da başarılı olmasını bana Barzani anlattı. Bu tek taraflı değil, uluslararası hukuk çerçevesinde. Başika'da, Diana'da olan eğitim üslerimizin meşruyeti su götürmez. Bizim buraya yönelik saldırılara karşı tedbir alma zaruriyetimiz çıktı. Birliğimiz orada olmaya devam edecek. Burada bir güç kaydırması oldu.

ATILAN ADIMLAR TANZİM ŞEKLİNDEDİR

Askerlerimiz muharip olarak değil, eğitim amaçlı. Takviye güçleri ise onları korumak için. Biz askeri gereklilikler neyse onu yaptık, gerekiyorsa güç kaydırdık ya da yeniden tanzim için adımları attık. Tehdit varsa tanzim yapılır, yoksa başka yere kaydırılır. Bugün de atılan adımlar da yeniden tanzim şeklindedir. İlgili güvenlik birimlerimiz yaptığı değerlendirmelere göre bu ihtiyacın hasıl olduğu ortaya çıktı. Türk askeri eğitim için orada olmaya devam edecek. Bugün yapılan tanzim askerlerimizin güvenliği için."