Başkan Şahin'den Düzbağ Projesi açıklaması

Başkan Şahin'den Düzbağ Projesi açıklaması
Güncelleme:

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin Düzbağ Projesi hakkında bilgi verdi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin Düzbağ İçme Suyu Projesi hakkında bilgi verdi.

Başkan Şahin, “Daha içilebilir kaliteli bir kaynak suyunu Gaziantep’e getirmiş olacağız” dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, şehre kazandırılan projeler hakkında Milliyet’e konuştu. Başkan Şahin, Türkiye’nin içme suyu alanındaki ikinci en büyük yatırımlarından biri olan Düzbağ İçme Suyu Projesi’nde çalışmaların yaklaşık yüzde 40 seviyesine geldiğini söyledi.

Suda yaptığınız indirimde kriterleriniz nelerdi?

Kayıp kaçak oranı yüzde 55’lerden yüzde 40’lara düştü. Biz de bunu hızlı bir şekilde vatandaşımıza yansıttık. Çünkü asgari ücretli ve orta gelir grubu için, sabit giderler çok önemli. Projemiz bitmeden günlük hayata yansımaları başladı. Böylelikle proje kapsamında mevcut hattaki borular yenileriyle değiştirildi. Hem kayıp kaçağın önlendiği hem de vatandaşlardan topladığımız su parasının 100 milyon lirasını yeniden elektrik parasına ödemek durumunda kaldığımız, 3 pompajla gelen suyu cazibeye dönüştüreceğiz. Su kalitesinin artacağı, daha içilebilir kaliteli bir kaynak suyunu Gaziantep’e getirmiş olacağız.

Kayıp kaçak önlendiğinde belediyenin kasasına girecek parayla ne yapmayı düşünüyorsunuz?

Tasarruf edilen parayla kentimize 5 adet köprülü kavşak yapılabilir. Bu konuyu değerlendiriyoruz.,

Vatandaşı rahatlatacak

Yüzde 15’lik indirim faturalara ne zaman yansıyacak?

Proje kapsamında yürütülen çalışmalarla Kartalkaya Barajı’ndan gelen eski borular, 2.60 metre çapındaki çelik borularla değiştirildi, kayıp kaçak oranında ciddi düşüşler sağlanınca Büyükşehir olarak, ocak ayından itibaren geçerli olmak üzere su tarifesinde yüzde 15 oranında indirime gitme kararı aldık. İndirim şubat ayında su faturalarına yansıtılacak.

 Halkın projeye bakışı nasıl?

Halk çok mutlu çünkü yeni yıla girdiğimiz şu günlerde çoğu şeye zam geldi. Özellikle sabit gelirli vatandaşlar için çok iyi oldu. Yerel yönetimler olarak bize düşen görev vatandaşın cebindeki gideri azaltmak. En büyük giderlerden bir tanesi de baktığınızda su giderleri. Bana Büyükşehir Belediye Başkanı olarak düşen görev de su fatura giderini azaltmaktı. Su faturasının aşağı çekilmesi aile ekonomisi açısından çok önemli. Özellikle hanımlarımız bu indirimden çok mutlu. Cebinde kalan bu para hanımlarımızı rahatlatacak. Sudan yaptığı tasarrufu çocuğuna veya evinin başka giderlerine harcayabilecek. Ayrıca toplum sağlığı ve aile sağlığı açısından da çok önemli.

Hayali gerçekleştirdik

Diğer projelerinizden de biraz bahseder misiniz?

Konut projesi. Sabit ve orta geliri yüksek olan bir şehrin başkanıyım. Dolayısıyla orta gelirli vatandaşı en çok etkileyen şey kira fiyatları. Kira fiyatlarını aşağıya çekebilmemiz için acilen konut yapıyoruz. Göreve gelir gelmez bekleyen bütün yerlerin imara açılmasını sağladık. Akabinde bununla ilgili GASKİ su kanalizasyon idaremizin bütçesini yüzde 300 artırarak su yağmur suyu kanalizasyon hattının güçlenmesini sağladık. Büyükşehir Belediyesi olarak konut işine girdik. 600 konut yaptık, yeni yılda da 1000 konut daha planladık. Evleri normal piyasanın yüzde 30 altına satıyoruz. En son sattığımız evlerin tutarı 100 bin lira ile 150 bin lira arası. Büyükşehir böyle bir projeyi yapmasaydı hayaldi. Bu fiyatlara vatandaşımız ev alamazdı. Ayrıca şehrin en büyük sorunlarından biri hava kirliliği. Bu konuyla ilgili de doğal gazın kullanılmasını teşvik etmeye çalışıyoruz. Çevre komisyonuyla birlikte imarlı bölgede denetim yaptık. 1 yıl içerinde doğal gaza geçilmesi için gerekli çalışmaları başlattık. Şuanda imarlı bölgelerde yüzde 90 oranında doğal gaz kullanımına geçildi.

Yeniden planlama yapıldı

Projeye başlarken Suriye’den aldığınız göçü hesapladınız mı?

Kente göç eden Suriyeliler ile Gaziantep’in su ihtiyacının yılda 25 milyon metreküp arttığını söyleyebilirim. 2014 yılı merkez nüfusu 1.750.000’i geçen Gaziantep’e, resmi kayıtlara göre yaklaşık 350.000, kayıt dışı rakamlara göre ise 500.000 Suriyeli  sığınmacı göç etmiştir. Bu durumda, yaklaşık 2.5 milyonluk nüfusuyla Gaziantep’in, özellikle su gibi hayati öneme sahip ve sınırlı doğal kaynaklarının geleceğinin, yeniden planlanması gerekti. Düzbağ Projesi, Gaziantep’in bir kurtuluş reçetesi olacak. Düzbağ başlangıçta regülatöre dayalı olarak çözümlenecek, regülatörün bitmesiyle Gaziantep yüzde 75 mertebesinde daha uygun maliyetle suya kavuşacak. Barajın bitmesiyle de tamamen cazibeyle, herhangi bir enerjiye ihtiyaç olmadan Gaziantepliler bu suya kavuşmuş olacaklar.

Altın kadar değerli

Proje için destek aldınız mı?

Suyu yönetemezseniz kaybedersiniz. Büyükşehirlerin içinde suyu en pahalı 3’üncü ve 4’üncü iller sırasındaydık, şuanda 10’uncu sıraya düştük buda bizi çok mutlu etti. Dünyanın gündemi su yönetimi. Sürdürülebilir kalkınmada su hayati meseledir. Bölgemiz için su yönetimi petrol ve altın kadar önemlidir. 2,5 milyon nüfuslu kentte su artık bir hayat oldu. Gaziantep’in büyümesini iyileştirmeden, göçü kalkınmaya ve zenginliğe dönüştürmek zor olur. Bunun için su yönetimi çok önemlidir. 2023 ve 2071 hedefini yakalamamız için dev projeler hazırladık. Ankara gücümüz var. Düzbağ Projesi’nde tek başına kalkamazdı. Su medeniyettir, gelecek medeniyetler adına su sorununu çözdüğümüz için onur ve şeref duyuyorum. AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Edoğan ve çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür ederim.

Kurtuluş gününde verilecek

Projeyle kaç yıllık su ihtiyacı karşılanacak?

Düzbağ İçme Suyu Projesi’yle kentin 2050 yılına kadar içme suyu ihtiyacı karşılanacak. 500 kişilik ekip gece gündüz demeden aralıksız çalışıyor. Bugüne kadar eski boruların yerine 52 bin metre uzunluğunda 2.60 metre çapında çelik borular döşendi, toplam uzunluğu 3 bin 520 metre olacak çift taraflı kazılan Düzbağ Tüneli’nde ise bin 925 metre ilerleme sağlandı. Gaziantep’in kurtuluş günü olan 25 Aralık 2018’de şehre Düzbağ’dan ilk suyu vereceğiz.

Şuanda şehrin su ihtiyacını nasıl karşılıyorsunuz?

Şehrin içme suyu, Kahramanmaraş’ın yer altı ve yer üstü kaynaklarından karşılanıyor. Gaziantep, içme suyu ihtiyacının yüzde 74’ünü Kartalkaya Barajı’ndan, yüzde 21’ini Mizmilli Kuyuları’ndan ve yüzde 5’ini ise şehir merkezi kuyularından temin ediyoruz.