Baz istasyonlarına İSPARK kamuflajı

Baz istasyonlarına İSPARK kamuflajı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İSPARK tabelalarını, içine baz istasyonu monte edilmiş yeni tarife tabelalarıyla değiştirmeye başladı.

Danıştay’ın “Baz istasyonları yaşam alanları, eğitim kurumları ve çocuk parklarının çevresine konulamaz” kararını hiçe sayan uygulamayı, Büyükşehir’in CHP’li Belediye Meclis üyeleri tespit etti…

Sözcü gazetesinden Hande Zeyrek'in haberine göre İstanbul’da hemen her caddede karşımıza çıkan İstanbul Otopark İşletmeleri’nin (İSPARK) tarife tabelaları, mobil iletişimde 4.5 G ihalesinin ardından, baz istasyonlarına dönüştürülüyor. Kalınlığı 5 santimi geçmeyen İSPARK tarife tabelaları, içine baz istasyonu yerleştirilmiş 20 santimlik tabelalarla değiştirilmeye başlandı bile.

Konu, CHP’li üyeler Hüseyin Sağ ve Nadir Ataman tarafından, önümüzdeki günlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’ne taşınacak. Peki halk sağlığını hiçe sayan bu uygulama nasıl ortaya çıktı? Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Hüseyin Sağ, Kadıköy Şaşkınbakkal’da İSPARK’ın ayaklı tarife tabelalarının görevlilerce değiştirildiğini gördü. Sağ, kutuya dönüşen İSPARK tabelalarının içinde ne olduğunu sordu. Görevlilerden, geçtiğimiz Ağustos’ta ihalesi sona eren 4.5 G teknolojisi için yapılacak yeni baz istasyonlarının tabelalara monte edildiği cevabını aldı. 4.5 G’nin hayata geçebilmesi için ülke genelinde ilk etapta ek 10 bin baz istasyonu kurulumu gerçekleştirileceği, ikinci ve üçüncü yıllarda bu rakamın toplamda 30 bin civarına çıkacağı açıklanmıştı.

DANIŞTAY, ‘YASAK’ KARARI VERDİ

Tüketici Hakları Derneği ile Çevre Mühendisleri Odası’nın açtığı davayı geçtiğimiz eylül ayında sonuçlandıran Danıştay 13. Dairesi, halkın yaşam alanları, eğitim kurumları ve çocuk parklarının çevresine baz istasyonları ile televizyon-radyo vericilerinin montajının yapılamayacağına dair karar vermişti. Danıştay’ın söz konusu kararını hatırlatan Sağ ve Ataman, Büyükşehir Belediyesi Meclisi’ne sunacakları soru önergesinde şu görüşlere yer verdi:

“İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan İSPARK, Danıştay kararına göre baz istasyonu yapılması yasak alanlara maskeli baz istasyonları kuruyor. Halkın en yoğun olduğu yerlerde, eğitim ve sağlık tesisleri önünde, evimizin, işyerlerimizin önünde neredeyse tüm kaldırım kenarlarında İSPARK’a ait park alanları var. Dolayısıyla 4.5 G baz istasyonları her yerde olacak. İnsanlar kaldırımlarda yürüyor genci yaşlısı çocuğu ile… Peki yürüdükleri kaldırımlarda 4.5 G istasyonu olduğunu biliyorlar mı? Bilemezler çünkü üstünde İSPARK ve İBB yazıyor. İSPARK tabelası içinde bulunan baz istasyonuna park eden bir araç vursa ve devrilse ne olacak? Nasıl böyle bir riske girebilirsiniz? Kim karar veriyor bu işlere ve ne cesaretle? 4.5 G ile ilgili kaç baz istasyonu kurulması planlanmıştır? Hangi firmalar İSPARK ile anlaşarak baz istasyonlarını kurma hakkı kazanmıştır. Kurulacak baz İstasyonlarının ilçe genelinde adreslerini içeren liste nedir?”