Belçika'da Cumhurbaşkanı'na saygısızlık !

Belçika'da Cumhurbaşkanı'na saygısızlık !

Belçika basını, Brüksel Belediyesi’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a salon vermediğini yazdı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Avrupa ziyareti, dış basında ‘ziyaretin olumsuz karşılandığı’ şeklinde yer aldı. Hollanda basını, Belçika hükümetinin Erdoğan’ın Brüksel ziyaretine sıcak bakmadığnı belirtirken, Belçika basını da, Brüksel Belediyesi’nin Türk seçmenlerle buluşması için Erdoğan’a salon vermediğini öne sürdü.

ERDOĞAN’A SALON VERİLMEDİ

Belçika’nın L’Echo gazetesi’nde yer alan habere göre, Brüksel Belediye Başkanı Yvan Mayeur, salon taleplerini “Siyasi toplantılar için tasarlanmadı” diyerek reddetti. Mayeur, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bilgi vermesi istenen kültür festivali açılışına da, Tunus’la ilgili bir program nedeniyle katılmayacağını bildirdi. Brüksel Belediyesi’nin kararı nedeniyle Erdoğan’ın Türk seçmenlerle, Brüksel yerine Strasbourg’da buluşacağı ifade edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Avrupa programı, bugün Strasbourg’da başlayacak, Pazartesi ve Salı günleri ise Brüksel’de temaslarda bulunacak. Brüksel’de Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ile görüşecek olan Erdoğan’a, katılacağı Europolia Kültür Festivali’nin açılışında Belçika Kralı Philip tarafından Leopold Nişanı verilecek.

GÖRÜŞMELER STRATEJİ GEREĞİ YAPILACAK

Hollanda’nın etkin gazetelerinden Volkskrant ise, bütün bu görüşmelerin “strateji gereği” yapılacağını ve Charles Michel başkanlığındaki Belçika hükümetinin, Erdoğan’ın ziyaretine sıcak bakmadığını belirtiyor.

Volkskrant gazetesi, Belçika’nın 2 yıldan bu yana Türkiye’nin Cumhurbaşkanı düzeyinde resmi ziyaret talebine yanıt vermediğini yazarak, bu kararın gerekçesinin Erdoğan ve AKP hükümetinin hem ulusal hem de uluslararası düzeyde rahatsızlık yaratan uygulamaları olduğunu belirtti. Gazete, Türkiye’nin Suriye’deki Kürt gruplara yönelik saldırıları ve Erdoğan’ın seçim sonuçlarına yönelik olumsuz tutumunun Brüksel’de rahatsızlık yarattığını vurguluyor.

Gazetede yer alan haberde Türkiye’nin önemli bir müttefik olduğu, bu nedenle özellikle Suriye’deki gelişmeler ve mülteci sorununun gündemde olduğu bir dönemde Erdoğan’ın ziyaretinin strateji gereği kabul edildiği kaydedildi. Belçika’da hükümet ortağı Yeni Flaman İttifakı’nın milletvekillerinden Peter de Roover de, Erdoğan’ın Belçika Kralı tarafından kabulünün diplomatik teamüller gereği olduğunun altını çizerek, “Bu, Belçika’nın Erdoğan ve partisini desteklediği anlamına gelmiyor” dedi.

ERDOĞAN’IN GÜVENLİ BÖLGE ÖNERİSİ

Erdoğan’ın Brüksel temaslarında öne çıkan konu; Suriye ve mülteci sorunu olacak. Avrupa’da bu konudaki genel görüş, mültecilerin Avrupa’ya gelmeden önce Türkiye’de barındırılması şeklinde. Hatta AB, bu uygulama için gereken maddi desteği sağlayacağını da açıklamıştı.

Erdoğan’ın buna karşılık AB yönetimin sıcak bakmadığı “Güvenli bölge” önerisini gündeme getirmesi bekleniyor. AB’nin eski Türkiye Temsilcisi Büyükelçi Marc Pierini, Esad yönetiminin yenilenen hava gücü ve Rusya’nın bölgedeki askeri gücü nedeniyle bu öneriyi riskli bulduğunu belirtmişti.

IŞİD’LE DAHA ETKİN MÜCADELE VE ÇÖZÜM SÜRECİ

Brüksel’deki kaynaklara göre görüşmelerde, Türkiye’ye IŞİD’le daha etkin mücadele etmesi çağrısı yapılacak. Avrupalı liderlerin Türkiye’de son dönemde artan şiddet olayları ve PKK’ya yönelik operasyonlara ilişkin kaygılarını da dile getirmeleri bekleniyor. AB yönetiminin Türkiye’nin terörle mücadelesini anlayışla karşıladıkları ancak Türkiye’nin şiddeti tırmandırarak çözüm sürecini ortadan kaldırmasına da sıcak bakmadıkları vurgulanıyor.

Kaynaklara göre Avrupa, Türkiye’de Kürt siyasetçilere, yargıya, gazetecilere ve muhalif kesimlere yönelik tehdit ve baskılardan rahatsız. AB liderleri, Türkiye’nin yeniden demokratik ilkelere sahip çıkarak, Kürt sorununun diyalog yoluyla çözülmesinden yana.