Binali Yıldırım: ''Anayasa ne söylerse söylesin...''

Binali Yıldırım: ''Anayasa ne söylerse söylesin...''

Başbakan Binali YIldırım partisinin il başkanları toplantısında Başkanlık sistemi tartışmalarına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti Genel Merkezi'nde, Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, "Yeni anayasayı da yapacağız, başkanlık sistemini de bu ülkeye, Türkiye'ye getireceğiz." dedi.

İşte Başbakan Yıldırım'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar:

Başbakan Binali Yıldırım partisinin il başkanları toplantısında Başkanlık sistemi tartışmalarına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yıldırım “Yeni Anayasa’yı da yapacağız Başkanlık sistemini de bu ülkeye getireceğiz” dedi. Yıldırım, “Anayasa ne söylerse söylesin, cumhurbaşkanının fiili olarak  siyasi sorumluluğu doğmuştur” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, toplantıda AKP İl Başkanları’na Almanya Meclisi’nde bugün tartışılıp, oylanacak olan “Sözde Ermeni Soykırımı” tasarısıyla ilgili Merkel’le yaptığı telefon görüşmesinin ayrıntılarını anlattı. Yıldırım’ın Türkiye’yi köşeye sıkıştırma amaçlı bu tasarı tehdidiyle ilgili Alman mevkidaşını arayıp, düşüncelerini paylaşması ne kadar doğruysa, Merkel’e demokratik olmayan uyarılarda bulunduğunu açıklaması ise şaşırttı. İşte Başbakan Yıldırım’ın aktarmasıyla Merkel’le yaptığı o görüşme:

Önümüzde zorlu bir süreç var. Bugün Almanya’da bir oylama yapılacak. Neymiş 1915 olaylarından bizi sorumlu tutmaya çalışıyorlar akılları sıra… Bu ilk değil belki son da olmayacak. bazen dost diye bildiğimiz ülkeler iç siyasette çaresizliğe düşünce acaba dikkati nereye çekelim diye böyle parlak fikirlerle geliyorlar. Bu da onlardan biri. Sayın Merkel tebrik telefonu ettiğinde kendisine dedim ki Almanya Türkiye’nin sağlam bir müttefiği. Biz Almanya’yı Avrupa Birliği’nin temel taşı görüyoruz. Lokomotifi olarak görüyoruz. Dolayısıyla Almanya’nın öyle akıl dışı bir işe vesile olmamasını temenni ediyoruz. Bana dediği şudur; elimden geleni yapacağım ama burası demokrasi burası parlamento. Bu klasik laf. Hep böyle söylenir. Ben de dedim ki size rağmen orada bir şey olmaz. Biz bunu biliyoruz dedim. Neyse bugün göreceğiz olur mu olmaz mı, gerçek bir dostluk testinden geçiyor Almanya. Bu aslında bizim sorunumuz da değil Almanya’nın da sorunu. 3,5 milyon orada seçmenimiz var.

‘ANAYASA NE SÖYLERSE SÖYLESİN’

Cumhurbaşkanını halkın seçmesi demokrasi tarihimizde bir dönüm noktasıdır. 21-22 milyon oy alan bir cumhurbaşkanı ‘Ben işe karışmam’ diyebilir mi? Anayasa ne söylerse söylesin, cumhurbaşkanının fiili olarak  siyasi sorumluluğu doğmuştur. Yeni anayasa ile sistemin yolunu açma zamanıdır. Anayasa darbe anayasasıdır.

İstiyoruz ki yeni anayasa rakiplerimizin de bir katkısı olsun. Biz bunu istiyoruz. Onun için defalarca çağrı yaptık. Hatta vekil hesabını da bıraktık, herkes söyleyeceğini söylesin… Ama günün sonunda baktık ki bunların niyeti başka. Daha fazla beklemek bu millete haksızlık olur. AK Parti olarak 78 milyonun bir ferdini bile dışarıoda bırakmayacak bir anayasa teklifini getireceğiz. Ondan sonra karar Meclis’indir. İnanıyorum ki bu Meclis savaş şartlarında bile bugünkünden daha güzel anayasasını yapan bu Meclis tarihi sorumluluğu en iyi şekilde yapacaktır. Diyelim ki olmadı, adres yine millettir. Her zaman siyasetin çözüm üretemediği yerde çare millettir, sandıktır. Başkanlık sistemini bu ülkeye getireceğiz.

İZMİRLİLERE ‘UZAK GÖRÜŞLÜ’ DEDİ

Bir partinin sözcüsü diyor ki, “İzmir Başbakan çıkarmadı, Başbakan seçilmedi de, atandı” diyor. Aslında İzmir Başbakan çıkardı. Ana muhalefet partisi lideri “İzmir Başbakan çıkaracak” diye dolaştı durdu. Ben hemşehrilerime teşekkür ediyorum, onu mahçup etmediler. İzmirliler beni niye başkan yapmadı, İzmirliler uzak görüşlüler de onun için. Oralara nasıl geldiklerini, hangi entrikalarla geldiklerini görsünler.

OPERASYONLARIN BİTMESİ İÇİN ÜÇ ŞART VAR

Terör operasyonlarının bitmesi için 3 şart var. PKK ne zaman silahını birakırsa. Güvenlik güçlerimize kalleşçe saldırmazsa. Vatandaşlarımız gece gündüz rahatça, hiçbir güvenlik problemi yaşamayıncaya kadar operasyonlarımız devam edecekler. Bu terör unsurları silahları gömüp üzerine beton dökene kadar operasyonlar kararlılıkla devam edecek.