Büyükşehir, ulaşım master planını STK'lara anlatıyor

Büyükşehir, ulaşım master planını STK'lara anlatıyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Raylı Sistemler Daire Başkanlığı Gaziantep’te faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarına ulaşım master planını anlatıyor.

Bu doğrultuda; Eczacılar Odası üyeleri ile bir araya gelen Ulaşım Planlama ve Raylı Sistemler Daire Başkanı Hasan Kömürcü, ulaşım ana planı kapsamında kent merkezinde yapılan trafik projelerini anlatan bir sunum yaptı.

Yaklaşık iki saatlik sunum yapan Kömürcü, Gaziantep kent merkezindeki ulaşım ve trafik sorunlarını ortadan kaldırmak için ulaşım ana planı kapsamında yapılan projelerin bir bütün olduğunu söyledi. Kömürcü, kent merkezinin tamamına aynı anda dokunmanın mümkün olmaması nedeniyle bir zaman planlaması yaparak projeleri paketler halinde hayata geçirdiklerini kaydetti.

Kent merkezi trafik düzenleme projeleri ile hedeflerinin kavşak hizmet seviyelerini arttırmak ve trafiği rahatlatmak olduğunu dile getiren Kömürcü, “Düzenleme yapılan her kavşağın hizmet seviyelerini ölçtük ve önemli kavşakların sayımların trafiğin gerçek değerini görmek için okullar açıkken yaptık. Sola dönüş yasağı uygulamaları ile kavşakların hizmet seviyelerinin kötü diye kabul edilen F ve E düzeyinden C seviyesine yükselttik. Kavşaklardaki gecikme sürelerini yüzde 70’lere varan iyileşmeler sağladık” diye konuştu.

Ayrıca, sola dönüş yasakları ile bazı yerlerde mesafe uzamasına rağmen çok daha kısa sürede araçların istedikleri yerlere ulaştığını aktaran Kömürcü, Doğumevi Kavşağı’nın önceki ve sonraki halini de paylaştı. Kömürcü, “Doğumevi Kavşağı’nın önceki hali ile mevcut trafiği kaldırmadığını buna çözüm bulmak içinde en az kısıtlama ile maksimum verimi nasıl elde ederiz diye çalıştık. Bu kavşakta kısıtlanan araçlar kavşaktaki toplam trafik hacminin yüzde 1’dir. Yaptığımız bu çalışma ile kavşaktan yüzde 50 civarında bir iyileşme bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“Gaziantep Ulaşım Ana Planının”da en önemlisinin 53 km’lik bisiklet yolu ve metro projesi olduğunu vurgulayan Kömürcü, “Şehirde yaşayan vatandaşlar olarak, kurallara uyma konusunda asgari özveriyi daha fazla göstermeliyiz. Bu tür projelerin başarıya ulaşması için hep birlikte trafikte daha bilinçli davranmalı ve yapılan çalışmalara sahip çıkmalıyız” dedi.

Kömürcü, Gaziantep Ulaşım Ana Planında iyileştirmelerin kentin genelinde devam edeceğini sözlerine ekledi.