Büyükşehir'den Çiftçilere Sertifikalı Buğday Tohumu Yardımı

Büyükşehir'den Çiftçilere Sertifikalı Buğday Tohumu Yardımı

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, 4 bin çiftçiye 2 bin ton sertifikalı buğday ve arpa tohumu dağıtacak.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, makamında düzenlediği basın toplantısında, gastronominin Gaziantep'in en önemli hazinelerinden biri olduğunu söyledi.

"Çiftçi rahat olmazsa, toprak suyla buluşmazsa, çiftçi bunu ekmezse, ana rahat olmazsa, baba gerekli desteği vermezse biz buradan nasıl büyüyeceğiz?" diyen Şahin, sorumluluğunun bilincinde olarak çalıştığını aktardı.

"Gaziantep'in gastronomi şehri noktasında dünyanın 8. mutfağı olma hedefini koyduysam ve arkadan toprağı beslemezsem, çiftçiyi rahatlatmazsam ben nasıl gastronomi şehri olacağım?” diyen Şahin, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“O yüzden çifçi rahat olmak zorunda. En büyük dezavantajımız su. Üç tarafımız denizlerle çevrili ama tatlı suda yüzde 1'deyiz. Bu şehrin en büyük yönetilmesi gereken meselesi su. Su hayattır ama şehirde su yok. Suyu 120 kilometre uzaktan, Kahramanmaraş-Göksun'dan getiriyoruz. Bu sürdürülebilir bir büyüme değil. Toplam bütçemin yüzde 26'sıyla elektrik parası ödüyorum. Yıllık 100 milyon lira su getirmek için para ödüyorum. Bunu ödemezsem size 10 tane kavşak yapacağım. Düzbağ Barajı'nı yüksek Planlama Kurulu'ndan geçirdik. İhale aşamasına geldi. 1 yıl sonra 100 kilometreden suyu cazibeyle şehre akıttığımızda 100 milyon lira cebimize koyacağız ve size hizmet olarak geri gelecek. Bunu yapmamız için de bizim birbirimize destek olmamız gerekiyor."

Şehrin insanın, insanınsa şehrin aynası olduğunun altını çizen Şahin, çiftçilere verdikleri desteklerle sevgi tohumları ektiklerini kaydetti.

Çiftçinin rahatlamasıyla esnafında rahatladığını ifade eden Şahin, "Esnaf rahatlarsa sanayi rahatlıyor. Dolayısıyla ben çarka bir damla su koyuyorum. Zor zamanda, zor sınavlardan geçenler başarılı olur. Kolayı herkes yapar. Biz zorun adamıyız. Zoru da birlikte kolaylaştıracağız" dedi.

MÜRACATLAR ZİRAAT ODALARINA YAPILACAK

Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz da 2014-2016 yılları arasında belediyenin tarıma yaptığı yatırımları sunum eşliğinde anlattı.

Yılmaz, Gaziantep'te toplam 370 bin hektar tarım arazisi bulunduğunu, yıllık yağış miktarının ise metrekareye 550 milimetre olduğunu belirterek, bu oranın dünya ve Türkiye ortamalasının altında olduğunu aktardı.

Gaziantep'e düşen yağışın yeterli olmadığını anlatan Yılmaz, son 10 yıllık mevsimlik yağışlara bakıldığında 2008, 2014 ve 2016 yıllarında gerçekleşen yağışların 300 milimetre dolayında kaldığını, bu yıl ise yaklaşık 280 milimetre ile son 25 yılın en düşük yağışının gerçekleştiğini söyledi.

Son 10 yılda 3 kez kuraklık yaşandığına işaret eden Yılmaz, şunları kaydetti:

“2015-2016 üretim sezonunda çok ciddi bir kuraklık yaşanmış ve sulanan alanlar dışında maalesef hububat ve bakliyat üretimi yapılamamıştır. Antep fıstığı ve zeytin üretiminde ise miktar ve kalitede düşüş olmuştur. Kuraklıktan hayvancılık sektörü de olumsuz etkilenmiştir. Yağışın azlığına bağlı olarak meralarda yeterli ot yetişmemiş ve meraya dayalı hayvancılık ciddi manada etkilenmiştir. İlimizde bulunan un, makarna ve bulgur fabrikaları da daha uzak yerlerden buğday almak zorunda kalarak daha fazla nakliye ücreti ödemişlerdir. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyemizce kuraklıktan etkilenen çiftçilerimizi desteklemek, üretimi teşvik etmek ve tarım sektörüne can suyu vermek amacıyla çiftçiyerimize sertifikalı tohumluk desteği yapılması kararı alınmıştır. Geçen yıl bin 585 ton dağıtmıştık. Bu yıl 2 bin ton sertifikalı buğday ve arpa tohumluğu 4 bin çifçimize yüzde 50 çiftçi katkısıyla dağıtılacaktır."

Yılmaz, tohumluk dağıtımının 3 milyon 200 bin liraya mal olacağını, bunun 1 milyon 600 bin lirasının Büyükşehir Belediyesince karşılanacağını dile getirerek, dağıtılacak tohumlarla yaklaşık 90-100 bin dekar arazinin ekileceğini ve normal üretim koşullarında 50 bin ton dolayında üretim gerçekleşeceğini bildirdi.

Bu üretimin milli ekonomiye katkısının yaklaşık 50 milyon lira olacağını kaydeden Yılmaz, tohumluk yardımından yararlanmak isteyenlerin müracatlarının 03-13 Ekim tarihlerinde her ilçede ziraat odalarına yapılması gerektiğini ifade ederek "her bir çiftçimize Çiftçi Kayıt Sistemi baz alınarak tohumluk verilecek. En fazla 500 kilogram tohum alabilecekler. Çiftçilerimiz 500 kilo buğday tohumu için 400 lira, 500 kilo arpa için 350 lira katkı payı ödelecekler" diye konuştu.