Çanakkale'de orman yangını! Dumanlar gökyüzünü kapladı

Güncelleme:

Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde ormanlık alanda yangın çıktı. Yangına havadan ve karadan müdahale ediliyor.

Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde çıkan orman yangınının söndürülmesine çalışılıyor.

Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda, Gelibolu ilçesi Ilgardere ile Eceabat ilçesi Yalova köyleri arasındaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın başladı.

Çanakkale'de orman yangını! Dumanlar gökyüzünü kapladı - Resim : 1

KISA SÜREDE BÜYÜDÜ

Rüzgarın da etkisiyle kısa sürede büyüyen ve dumanları Çanakkale kent merkezi ile yarımadanın büyük bölümünden görülen yangının söndürülmesi için olay yerine ekipler sevk edildi.

Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı itfaiye ekipleri, şehitliklerden uzak alanda etkili olan alevleri kontrol altına alabilmek için çalışmalarını sürdürüyor.

Bölgede 400 kişiden oluşan ekiplerin 107 arazöz ve 7 dozerle devam eden söndürme çalışmalarına 2 amfibik uçak ve 20 helikopterle havadan destek sağlanıyor.

Çanakkale'de orman yangını! Dumanlar gökyüzünü kapladı - Resim : 2

BAKAN PAKDEMİRLİ'DEN AÇIKLAMA
Yangına ilişkin açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ''Orman Genel Müdürümüz bölgeye intikal etti. Çalışmalar sürüyor. Tüm ekiplerimiz orada. Helikopter filomuzun çok önemli bir kısmı orada. Yangına şu an 20 helikopter, 2 tane amfibik uçak, 107 arazöz, 7 dozer ve 400 personelle müdahale ediyoruz'' dedi.

VALİ AKTAŞ: EKİPLER YOĞUN BİR ŞEKİLDE ÇALIŞIYOR

Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ekiplerin alevleri kontrol altına alabilmek için yoğun bir şekilde çalıştığını söyledi.

Yangının herhangi bir can veya mal kaybına yol açmadığını belirten Aktaş, "Yangının rüzgarla şiddetini artırması durumunda Yalova köyünü tedbir amaçlı boşaltabiliriz." dedi.

Bu arada, denizden söndürme çalışmalarına da başlandığı için Çanakkale Boğazı'nda gemi trafiği çift yönlü olarak durduruldu.

Çanakkale'de orman yangını! Dumanlar gökyüzünü kapladı - Resim : 3

''ŞEHİTLİK BÖLGESİNDEN ATEŞ UZAK TUTULMAYA ÇALIŞILIYOR''
NTV canlı yayınına telefonla katılan bölgede çekim yapan Belgesel Yönetmeni Gökhan Tarkan Karaman, yangına ilişkin şunları söyledi:

"Sarı çam denilen çamlık bir bölge. Yerlerde kozalaklar var. Çok kolay tutuşuyorlar. Yangının ilerlemesine hız kazandırıyor. Yaklaşık 65 kilometre hızla esen bir rüzgar var. Bir yer söndürülünce başka bir yerde alevler çıkıyor. En önemlisi şehitlik bölgesinden ateş uzak tutulmaya çalışılıyor. En yakın Akbaş Şehitliği var, yaklaşık 1-2 kilometre. Şu an iyi bir müdahale var. Rüzgarın şiddeti müdahaleyi zorlaştırıyor."

ÇANAKKALE BELEDİYE BAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan'dan yangına ilişkin bir açıklama geldi. Şiddeti rüzgarın müdahale çalışmalarını zorlaştırdığını söyleyen Gökhan şunları kaydetti:

"Çok yoğun bir rüzgar var. Şu an itibarıyla Kumköy, Yalova gibi köyleri etkilememesi için çalışma yapılıyor. Burada rüzgarın olması çok önemli. Umarız hava giderek düşer ama şu anda sıkıntı devam ediyor. En önemli unsur köyün ve ormanın etkilenmemesi. Gerekli görülürse köyler bolaştılabilir. Rüzgar nedeniyle helikopterler su alırken zorlanıyor. Şu anda havadan ve karadan müdahale ediliyor. Mühim olan önünün kesildiği noktadan sonra ileriye sıçramaması. En büyük risk kozalakların ileriye fırlamaması."

Çanakkale'de orman yangını! Dumanlar gökyüzünü kapladı - Resim : 4

''YANGIN KUMKÖY'E DOĞRU İLERLİYOR''
Gelibolu Belediye Başkanı Münir Mustafa Özacar, ise şunları söyledi:

"Yangın Kumköy'e doğru ilerliyor. Yangın bölgesi tarihi alanın hemen sınırında. Poyraz olmasaydı söndürme çalışmaları daha kolay yapılabilirdi. Rüzgarın olması müdahaleye zorluk katıyor. Hedefimiz karanlık olmadan yangını kontrol altına almak."

Çanakkale'de orman yangını! Dumanlar gökyüzünü kapladı - Resim : 5

"ALEVLER KÖYÜMÜZE YAKLAŞIYOR"
Bigalı Köyü Muhtarı Cevdet Barış, NTV canlı yayınında yangına ilişkin olarak, "Alevler köyümüze yaklaşıyor. Tahliye için hazırlık yaptık bekliyoruz" dedi.

BAKAN PAKDEMİRLİ SON DURUMU AÇIKLADI

“1 SAAT 15 DAKİKAMIZ VAR”

Yangın tarım arazilerine de sıçrarken Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Çanakkale’ye hareket etti.

İlk incelemelerin ardından açıklama yapan Bakan Pakdemirli, “Şu ana kadar 300 hektara yakın bir alanı kaybetmiş görünüyoruz. Bu biraz daha artabilir. Önümüzde 1 saat 15 dakikamız daha var. Arkadaşlarımızla birlikte bunu değerlendiriyoruz. Akşam için de belirli hazırlıklarımız var. İHA’lardan bilgi akışları devam ediyor. Gece şartları mutlaka aleyhimize işleyecek ama çalışmaları sürdüreceğiz” dedi.

AA