CHP komisyona 50 isim verecek

CHP komisyona 50 isim verecek

Darbeleri Araştırma Komisyonu için CHP 50 isimlik "dinleme" listesi vermeye hazırlanıyor.

Darbeleri Araştırma Komisyonu'nda dinlenmeleri için CHP 50 civarında isim bildirecek. Bu isimler arasında 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile şimdiki Cumhurbaşkanı Erdoğan da bulunuyor.

Sözcü gazetesinden Saygı Öztürk'ün haberine göre CHP, TBBM'de oluşturulan Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu'nda, 50'ye yakın kişinin dinlenmesini isteyecek. Bu isimler arasında 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, şimdiki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eski İçişleri Bakanları İdris Naim Şahin, Efkan Ala da bulunuyor. Ahmet Necdet Sezer'in Cumhurbaşkanlığı döneminde toplanan Milli Güvenlik Kurulu'nda, Fethullah Gülen cemaatine karşı eylem planı hazırlanması öngörülmesine rağmen, hükümetin bunu “yok hükmünde” kabul edip gereğini yerine getirmemesi ve o dönemde ki sürecin Sezer'den dinlenmesi istenecek. Dışişleri Bakanlığı döneminde cemaatin yurt dışındaki okullarına destek olunması için genelge yayımlayan, Cumhurbaşkanlığı döneminde de cemaate destek olduğu öne sürülen 11. Cumhurbaşkanı Gül de dinlenecek. Darbe girişiminde hedef olduğu için de 12. Cumhurbaşkanı Erdoğan, olayın niçin önceden önlenemediği, cemaatin niçin takip altında bulundurulmadığı konularında da MİT Müsteşarı Hakan Fidan dinlenecek.

GENELKURMAY BAŞKANLARI DA VAR

Önceki Genelkurmay Başkanlarından İlker Başbuğ, Işık Koşaner, Necdet Özel, halen görevde bulunan ve darbe girişimi sırasında rehin alınan Orgeneral Hulusi Akar, kuvvet komutanları. Eski Jandarma Genel Komutanı Galip Mendi , dönemin Emniyet Genel Müdürleri Mehmet Kılıçlar, Celalettin Lekesiz, eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, eski İçişleri Bakanları İdris Naim Şahin, Efkan Ala, eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin, eski HSYK Üyesi Ali Suat Ertosun da dinlenmesi istenen isimler arasında bulunuyor. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, FETÖ'nün mali kaynaklarıyla ilgili bazı isimlerin dinlenmesinde CHP ısrarlı olacak.

Fethullah Gülen cemaatiyle ilgili ilk raporu hazırlayan dönemin Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral, halen Zonguldak Emniyet Müdürlüğü görevinde bulunan Osman Ak, İstihbarat dairesi eski Başkan Yardımcısı Hanefi Avcı, yazar Fehmi Koru, Yıldıray Oğur, Ahmet Şık, Mensur Akgün, Henri Barkey de dinlenmesi istenecekler listesinde bulunuyor.

“PERDE ARKASI ARANMALI”

Darbe Komisyonunun CHP'li üyeleri Aytun Çıray, Sezgin Tanrıkulu, Aykut Erdoğdu, Zeynep Emre, dinlenmesi istenecek diğer isimlerle ilgili ortak çalışma yaptı. CHP İzmir milletvekili Aytun Çıray, komisyon çalışmasıyla ilgili olarak SÖZCÜ'nün sorularını şöyle cevaplandırdı:

“Darbe tartışmasıyla başlayan bu süreç, Cumhuriyet tarihinin en ağır krizli süreçlerinden birisi. Türkiye eğer bu kalkışmanın perde arkasını milletin vicdanını rahatlatacak şekilde açığa çıkaramazsa bundan sonra olabilecek darbeleri de önleyecek formülleri geliştiremez. Öncelikle bu kalkışmayı yapanların adımlarını doğru koymak gerekir. Bu, Müslümanları da çok üzen siyasi İslamist bir kalkışmadır. Bu süreci yönetirken, hiç kimse suçu paylaştırmaya kalkmasın. ‘Yok efendim Özal da yanıldı, Bülent Ecevit'te bunlara ilgi göstermişti' gibi sözler gerçek suçluları gizlemeye yönelik tutumlardır.

“KONU DIŞINA ÇIKILMAMALI”

Bu komisyonun sağlıklı bir sonuca ulaşabilmesi için konusunun dışına çıkmaması gerekir. 17-25 Aralık yolsuzluk iddiaları bu komisyonun konusu değildir. Darbe kalkışmasını yapanların sistemli bir şekilde Devlete yerleştirildikleri anlaşılıyor. Bu bir sızma harekatı değil, mutlak tek adam Devleti iktidarının gerçekleşmesi yolunda bir paylaşım kavgasının sonucudur. Bir menzilden söz ediliyor. Belli ki bu menzilin ne olduğunu Fethullah Gülen ve ABD belirlenmiştir. Başta sayın Cumhurbaşkanı olmak üzere Türkiye'yi yönetenlere düşen görev Devletimizi tekrar Cumhuriyetimizin kurucu ayarlarına döndürmektir. Barışın, kardeşliğin ve yeniden büyük Türkiye'yi insaanın yolu buradan geçer. Aksi halde dört bir yanda savaşan Türkiye'nin başına gelecekleri düşünmek istemiyorum.

“SÖYLEDİKLERİMİZİ ÇAĞIRMAZSA…”

Komisyon çalışma takvimini ve çağrılacak uzmanları belirleyecek. Sonra bilgi sahibi olanları, olduğunu düşündüklerimizi çağırmaya başlayacağız. Bizim istediğimiz isimleri çağırmamaları halinde bu darbe komisyonunu sağlıklı bir sonuç vermesinin önüne geçilmiş olur. Bu, komisyonun çalışmasını engelleyen, darbe girişiminin suç ortağı olur. Eğer, engellemeler olursa CHP hiçbir şey olmamış gibi yoluna devam eder, Türk milletinin önüne gerçekleri gösteren bir raporu koyar. Bu aşamada şunu belirtmeden geçemem: FETÖ ile mücadelede Cumhurbaşkanı ve İçişleri Bakanı çok samimi bir tutum içindeler. Aynı samimi tutumu, perde arkasının aydınlanmasında da bekliyoruz.”

Sözcü