CHP kurultayına koronavirüs düzenlemesi!

CHP kurultayına koronavirüs düzenlemesi!
Güncelleme:

CHP’nin 28-29 Mart tarihleri arasında yapmayı planladı ancak korona virüs salgını nedeniyle ertelenen 37. Büyük Kurultayı için çalışmalar sürüyor. Kurultayın en geç ağustos ayında yapılması planlanırken, kurultayın açık alanda yapılması için arayışlar başladı.

CHP’nin korona virüs salgını nedeniyle ertelenen 37. Olağan Kurultayı için yeniden tarih belirleme çalışmaları sürüyor. Gazete Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın haberine kurultayın en geç ağustos ayında yapılması planlanırken, koronavirüse karşı önlemler kapsamında açık havada ve seyircisiz gerçekleşmesi için çalışmalar yapılıyor.

CHP’nin 28-29 Mart’ta yapmayı planladığı 37. Olağan Kurultayı koronavirüs salgını nedeniyle ertelendi. Salgına karşı alınan birçok önlemin haziran ayı başıyla birlikte kaldırılmasının ardından yeni kurultay tarihi de konuşulmaya başlandı.

CHP yetkililerinden edinilen bilgiye göre, kurultay için ilk olarak yaz tatili de dikkate alınarak eylül-ekim ayları konuşuldu. Ancak korona virüsü salgınında sonbahar aylarında yeni bir dalga yaşanabileceği iddiaları üzerine takvim yeniden ele alındı. Bir parti yetkilisi kurultayın bir an önce yapılması iradesinin oluşmasında iki nedenin etkili olduğunu belirterek şunları söyledi:“Eylül ayında salgında yeni bir patlama yaşanabileceği konuşuluyor. Böyle olursa kurultay 2020 yılının nisan ayına kalabilir. Kurultay bu kadar gecikirse partinin demokratik mekanizması çalışmamış, olağan kurultay tarihini 2 ay geçtiğimiz dikkate alındığında mevcut yöneticilerin görev süreleri aylarca uzamış olacak. Bu doğru olmaz. Demokratik teamülün çalışması gerek. O nedenle bir an önce yapmak istiyoruz.”

KURULTAY İÇİN AÇIK ALAN ARANIYOR

Kurultayın bir an önce yapılması kararının ardından Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’ndan görüş istendi. Bilim Kurulu’ndan “Yapılabilir ama kapalı bir ortam tercih etmeyin” uyarısı geldi. Bunun üzerine kurultayın yapılması için sözleşme imzalanan Ankara Spor Salonu’ndan vazgeçildi. Parti yöneticileri Bilkent’teki Odeon Gösteri Merkezi’nin de aralarında bulunduğu açık bir alan arayışına girdi.

KURULTAY 15 TEMMUZ-15 AĞUSTOS ARASI YAPILABİLİR

Mevcut düzenlemelere göre kurultay tarihinin bir ay önceden ilan edilmesi gerekiyor. Bu nedenle takvim oluşturulurken bu süre dikkate alınacak. Kurultay için aranan açık alanın bulunmasının hemen ardından kurultay tarihinin ilan edilmesi durumunda kurultayın en erken 18-19 Temmuz’da yapılabileceği belirtiliyor. Çeşitli nedenlerle yaşanabilecek gecikmeler olursa da kurultayın en geç ağustos ayı ortasına kadar yapılması hedefleniyor.

KURULTAY SEYİRCİSİZ OLACAK

Korona virüsü salgınında düşüş eğilimi olmasına karşın, olası bir risk durumuna karşı kurultayın seyircisiz yapılması planlanıyor. Bu durumda kurultaya doğal delege olan milletvekilleri, parti yöneticileri ve olağan kurultay delegeleri ile parti görevlileri katılacak. Bunun yaklaşık bin 500 kişi olduğu, parti görevlileri ve Parti Meclisi adayları ile sayının en fazla 2 bin 500-3 bin kişiye çıkacağı hesaplanıyor. Basın mensubu yoğunluğunun yaşanmaması için de canlı yayın teknik ekiplerinin kongre yapılan alana alınmaması, ajanslar üzerinden görüntü servisi yapılması planlanıyor.

CHP’nin önceki kurultayında 60 kişilik Parti Meclisi’ne yaklaşık 800 kişi aday olmuştu. Ancak tüzük değişikliği ile Parti Meclisi üyeliği adaylığı için 10 delegeden imza zorunluluğu getirildi. Bu imza zorunluluğu nedeniyle aday sayısının yarı yarıya düşmesi bekleniyor.Ana sloganı “İktidar kurultayı” olarak belirlenen 37. Olağan Kurultayı iki gün yapılacak. Kurultayın ilk günü genel başkanlık seçimi, ikinci günü ise Parti Meclisi, Yüksek Disiplin Kurulu üyeleri seçilecek.

CHP GRUP BAŞKANVEKİLLERİ GÖREVE DEVAM EDECEK

Bu arada CHP Grup Yönetimi seçimlerinin de tarihi 17 Haziran 2020 olarak belirlendi. CHP milletvekillerine gönderilen yazıda, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç’un görevlerine devam etmelerini uygun bulduğu belirtildi. Bu durumda CHP grubunda TBMM Başkanvekili, TBMM Katip Üye ve TBMM İdare Amirliğinin aralarında bulunduğu diğer organların seçimini yapılacak. Bir parti yöneticisi grup başkanvekilleri için verilen “devam” kararı için, “Kavganın ortasında at değiştirilmez. 3 grup başkanvekili önemli bir mücadele yürütüyor. Hepsi hakkında açılmış davalar var. Dokunulmazlığının kaldırılması yönünde çabalar var. Böyle bir durumda görev değişimi doğru olmaz” dedi.