Chp Tbmm Grup Toplantısı

Chp Tbmm Grup Toplantısı

Genel Başkan Kılıçdaroğlu: (2)- "Suriye'nin egemenliğine karışmayın. Bırakın Suriye kendi işini kendisi çözsün. Türkiye-Rusya ilişkilerinde gergin bir ortama izin vermeyin. Angajman kuralları ihlal edildiği için hükümetin yanında durduk. Açık ve net söylü

TBMM (AA) - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Suriye'nin egemenliğine karışmayın. Bırakın Suriye kendi işini kendisi çözsün. Türkiye-Rusya ilişkilerinde gergin bir ortama izin vermeyin. Angajman kuralları ihlal edildiği için hükümetin yanında durduk. Açık ve net söylüyorum; Türkiye'nin nerede çıkarı varsa, arkasında duruyoruz. Ama Türkiye'nin çıkarı bütün komşularla iyi ilişkidir" dedi.

Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin geleceğiyle ilgili üç adım sonrasını göremeyenlerin, dış politikayı belirleyemeyeceğini ifade etti.

Bir vatansever, Türkiye'nin çıkarlarını savunan sade bir yurttaş olarak uyarıda bulunmak istediğini belirten Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"İflas ettiğini artık bütün dünyanın bildiği Suriye politikasını değiştir. 180 derece değiştireceksin. Bunu bizzat Sayın Davutoğlu'nun yüzüne karşı da söyledim. Bu politika yanlıştır. Suriye topraklarına artık silah göndermeyin. Suriye'nin egemenliğine karışmayın. Bırakın Suriye kendi işini kendisi çözsün. Türkiye-Rusya ilişkilerinde gergin bir ortama izin vermeyin. Angajman kuralları ihlal edildiği için hükümetin yanında durduk. Açık ve net söylüyorum; Türkiye'nin nerede çıkarı varsa, arkasında duruyoruz. Ama Türkiye'nin çıkarı bütün komşularla iyi ilişkidir. 'Bakın biz ne kadar milliyiz, onlar ne kadar gayrimilli...' Kalktılar Mısır'daki darbeye bile taraf oldular. Ama biz ne yaptık? Dedik ki 'Mısır'la bizim ilişkilerimizin iyi olması, Türk halkı ile Mısır halkı arasında sağlıklı, güçlü bir diyalog kurulması lazım."

CHP'nin emekli iki büyükelçiyi Mısır'a gönderdiğini anımsatan Kılıçdaroğlu, Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin devam etmesini istediklerini bildirdi.

İktidarın, önce "asarız, keseriz" dediğini, sonra da büyükelçi göndermeye kalktığını ileri süren Kılıçdaroğlu, bunu Mısır'ın kabul etmediğini belirtti.

Türkiye Cumhuriyeti'nin refüze edildiğini savunan Kılıçdaroğlu, "Şimdi söyleyin bakalım; kim milli, kim gayri" diye sordu.

Dış politikada gelinen noktanın daha çok su kaldıracağını ileri süren Kılıçdaroğlu, "Birleşmiş Milletlerin Suriye'de ateşkesi sağlaması için yaptığı bütün çabalara Türkiye'nin destek vermesi lazım. Cenevre, Viyana görüşmelerine Türkiye'nin koşulsuz destek vermesi ve Türkiye'nin çıkarlarının korunması lazım. Suriye'deki cihatçı El Kaide, El Nusra, IŞİD gibi terör örgütüne Türkiye'nin silah desteği yapmaması lazım. Türkiye'yi dünyada rezil ediyorsunuz" ifadesini kullandı.

-"Kimse mahkemeye vermiyor"

Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin sadece dış politikada değil, böyle devam edilirse, içeride de daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalacağını ileri sürdü.

Kılıçdaroğlu, şöyle dedi:

"Terör olgusu bunlardan birisidir. Açık ve net söyledim; Adalet ve Kalkınma Partisi, terör örgütüne yardım ve yataklık yapan bir partidir. Ben dedim ki 'Herhalde beni mahkemeye verirler.' Kimse vermiyor. Çünkü ispat edeceğiz, yadım ve yataklık yaptığını. Şimdi terörden şikayetçiler, yahu düne kadar sen besliyordun, sen masanın başındaydın. Sormuyor musun kendine Türkiye'yi bu hale kim getirdi?"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ'ın "PKK, çözüm sürecinde 200 ton ya da 200 bin kilo bombayı şehirlere doldurdu" dediğini iddia eden Kılıçdaroğlu, "İtirafa bakın. Peki, bu terör örgütü, şehirlere 200 bin kilo bomba yerleştirirken bu ülkeyi kim yönetiyordu? Bu ülkenin başbakanı, içişleri, dışişleri bakanı kimdi? Kendileri şimdi itiraf ediyor. Son 7 ayda 296 şehidimiz geldi. Son 19 yıldır, bir yılda bu kadar kayıp vermedik" ifadesini kullandı.

-"CHP nefret objesi haline getirilmek isteniyor"

En son bir askeri, El Nusra militanlarının, kafasını keserek şehit ettiğini savunan Kılıçdaroğlu, "Bunun hesabını kim verecek? İktidar olanlar bunun hesabını vermek zorunda değil mi? Şehirler silah deposuna döndürülürken, bombalar depolanırken bu ülkeyi kim yönetiyordu?" diye sordu.

Kılıçdaroğlu, 2014'te Türk Silahlı Kuvvetlerinin, "terör örgütü var" diye 290 kez başvurmasına rağmen, 282'sinde "dokunmayın" talimatı geldiğini, bunun "yardım ve yataklık" olduğunu savundu.

Grup toplantısında, bazı AK Partili bakan ve yöneticilerin, geçmişte "Abdullah Öcalan" hakkında yaptıkları açıklamaları okuyan Kılıçdaroğlu, "Bunları okumamın nedeni şu: Kazaen bu cümlelerden herhangi birisini bir CHP milletvekili, il başkanı, ilçe başkanı veya herhangi bir CHP'li söyleseydi, bugün Türkiye'de kıyamet kopmuştu. Havuz medyası, 'vay, terörü bunlar destekliyor, şunlar, bunlar yapıyor' diye kıyameti koparmıştı. Bunların hepsini, bunlar yapıyorlar, niye kıyamet kopmuyor bu ülkede?" diye konuştu.

"Sevgili vatandaşım, sandığa giden de iktidarı seçen de terörden şikayet eden de teröre yardım ve yataklık yapan partiye oy veren de sensin. Neden uyanmıyorsun kardeşim, neden silkin miyorsun" diye soran Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin iyi yönetilmediğini iddia etti.

-"CHP'nin genlerinde Kuvayi Milliye ruhu var"

Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin bir rüzgarda sürüklendiğini ileri sürerek, şöyle konuştu:

"Koskoca Türkiye Cumhuriyeti'ni Ortadoğu'nun şamar oğlanı haline getirdiler. Kabile reisleri bile kafa tutuyor Türkiye'ye. Bir de kalkmışlar 'millilikten' bahsediyorlar, ağrıma giden de o. Gayrimilli adam, 'millilikten' bahsedecek. Sen önce kendi ülkeni seviyor musun, kendi ülkenin çıkarlarını koruyor musun, kendi ülkenin çıkarları için mücadele ediyor musun? Sana ne ihvandan, vahhabilikten? Biz bunları dile getirdiğimiz için CHP nefret objesi haline getirilmek isteniyor. 'Efendim CHP hiçbir şey söylemesin.' Ne olacak? 'Biz ne yapsak, CHP desin ki (bu hükümet çok güzel şeyler yapıyor, biz de destek veriyoruz)'. İyi de kardeşim bu şehitlerin, Suriye'de akan kanın birisinin hesabını sorması lazım. Sen neden Türkiye'den silah gönderiyorsun oraya? Neden Müslümanı, Müslümana kırdırıyorsun? Neden kendi tarihini bilmiyorsun?"

CHP'nin hiçbir şeye itiraz etmemesinin istendiğini öne süren Kılıçdaroğlu, "CHP bunu kabul eder mi? Asla edemez. Peki saldırarak CHP'yi susturabilirler mi? Asla susturamazlar. Sevgili Davutoğlu sakın unutma; bu partinin genlerinde Kuvayi Milliye'nin ruhu var" ifadesini kullandı.

Kılıçdaroğlu, CHP'nin hangi koşulda olursa olsun, Türkiye'nin çıkarlarını savunan bir parti olduğunu, bütün vatandaşları baştacı ettiğini, hiçbirisi arasında ayrım yapmadığını kaydetti.

Öte yandan, yaptığı bir açıklamada partisinin yönetimini eleştiren CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, grup toplantısına katılmadı.

(Bitti)