CHP ve HDP'den kayyum tepkisi !

CHP ve HDP'den kayyum tepkisi !

Teröre destek veren belediyelere kayyum atanmasını yasalaştıran kanuna CHP ve HDP'den tepki geldi.

Güneydoğu’da belediyeye ait kamyonlarla yapılan bombalı saldırıları önlemek için düzenlemeye gidildi. Son KHK’ya göre teröre açıkça destek olan belediye başkanlarının yerine atama yapılacak. Ancak bu düzenlemeye CHP ve HDP’den tepki geldi. CHP’li Tanrıkulu tüm KHK’ları AYM’ye götüreceklerini açıkladı.

Terör örgütü PKK’ya destek veren belediyelere neşter vuruluyor. Yayınlanan yeni Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile teröre açıkça destek olan belediyeler artık PKK’ya lojistik destek sağlayamayacak. Belediye ve bağlı idare imkanlarının terör veya şiddet olaylarına dolayı ya da doğrudan destek sağlamak amacıyla kullanıldığının valilik tarafından belirlenmesi durumunda, terör ve şiddet olaylarına destek olmak amacıyla kullanılan belediye veya bağlı idare taşınırlarına mahallin en büyük mülki idare amiri tarafından el konulacak.

Belediye başkanı veya başkan vekili ya da meclis üyesinin terör veya terör örgütlerine yardım ve yataklık suçları sebebiyle görevden uzaklaştırılması, tutuklanması veya başkanlık sıfatı ile meclis üyeliğinin sona ermesi hallerinde, yeni belediye başkanı veya başkan vekili görevlendirilecek. Belediye veya bağlı idare personelinin vali veya kaymakam tarafından görevden uzaklaştırılması halinde göreve iade işlemi ancak uzaklaştırma işlemini yapan makam tarafından yapılacak.

DİĞER DÜZENLEMELER

Yeni KHK’yla getirilen diğer düzenlemeler şunlar: Belediye veya bağlı idarelerde hizmetin aksamı durumunda, o hizmeti valilik yaptıracak, harmacanın tuturı da Maliye ve İller Bankası ilgili idare payından karşılanacak. FETÖ diplomaları iptal edildi. Dershane öğretmenlerine sözleşmeli öğretmenlik yolu açıldı.  FETÖ üyeleri ile eşlerinin pasaportları iptal edildi. Hakimlik ve savcılık mesleğinden kendi istekleriyle emekli olanlar mesleğe geri dönebilecek.

CHP AYM’YE GİDİYOR

Belediyelere kayyum atanmasını içeren düzenlemenin çıkarılan  KHK ile yasalaşmasına HDP ve CHP’den tepki geldi. HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen “kanun yoluyla hile yapılmıştır. Vesayet rejimi ilan edilmiştir” derken, CHP’li Sezgin Tanrıkulu, parti olarak tüm KHK’ları Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) götüreceklerini söyledi.