CHP'li Böke'den bomba sözler

CHP'li Böke'den bomba sözler

CHP'li Selin Sayek Böke, Cumhuriyet Gazetesi hakkında gözaltı kararı veren savcının FETÖ'den tutuksuz yargılandığını söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, Genel Merkez'de yapılan toplantı sonrasında MYK gündemini değerlendirdi. Böke,"Cumhuriyet Gazetesi'ne, yöneticilerine, yazarlarına, FETÖ adına suç işlemekten göz altı kararı aldıran savcı FETÖ'ye üye olmaktan hala yargılanıyor, tutuksuz yargılanıyor ve hala görevde " dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi'nin MYK sonrası gündeminin değerlendiren Selin Sayek Böke, "Akp'nin faşizmi demokrasiye ve cumhuriyete sistematik açıktan çok cüretkar bir saldırı devam ettiriyor. Adına başkanlık dedikleri bir tek adam diktasını resmileştirmek için bir trajedi ortaya koyuyorlar. Bu trajedi bizlerin yaşantısına faşist düzenin açık etkileriyle somut bir şekilde karşımıza çıkıyor. Bu faşist düzenin karşısında da Türkiye'nin bütün demokratları,ilericileri, cumhuriyet düşkünleri ve sevdalıları hep bir arada daha güçlü bir biçimde buna hayır denmesi kararlılığını çok açık yüreklilkle ifade ediyorlar. Bu ihtiyaç demokrasiye olan açlık, cumhuriyete olan güven ve ihtiyaç her geçen gün daha kararlı bir biçimde ortaya çıkıyor. Hiç kimse Türkiye'nin demokratlarının böyle operasyonlarla yıldırılabileceğini, sindirilebileceğini zannetmesin. Bu devran elbet dönecek ve yargı önünde gerçek bir hukuk çerçevesi içinde demokrasimize yapılan bu saldırıların hesabını biz hep beraber soracağız. AKP faşizmi bu hafta gözünü açıkça cumhuriyete dikti. Daha önce Fetö ile kolkola girmişlerdi, ve Cumhuriyet Gazetesini Ergenekoncu diye suçlamışlardı. Şimdi de aklımızla alay edercesine FETÖ'cülükle suçluyorlar. Cumhuriyet Gazetesi'nin, cumhuriyetin hedef alınması elbette bir tesadüf değil. Çünkü Cumhuriyet sıradan bir gazete değil. Cumhuriyet yalnızca bir medya kuruluşundan ibaret değil. Cumhuriyet Gazetesi, genç cumhuriyetin Türkiye'nin kuruluş hikayesinin bir eseri. Cumhuriyet Gazetesi Mustafa Kemal Atatürk'ün, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu iradesinin, bir hatırası. Cumhuriyet Gazetesi, Türkiye'nin çağdaşlaşma, laik ve demokratik bir toplumda bir arada yaşama iradesinin filizlendiği bir odak. Cumhuriyet Gazetesi, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ayrılmaz bir parçası ve canlı tanığı. Cumhuriyet Gazetesi demokrasi ve aydınlanma şehitlerinin, Uğur Mumcu'ların Ahmet Taner Kışlalı'ların, Bahriye Üçok'ların, Muammer Aksoy'ların evi. Cumhuriyet Gazetesi, sizin FETÖ ile kolkola zindanlara attığıİlhan Selçuk'un gazetesi. Her dönemde Türkiye'de faşizmin, darbecilerin korktuğu demokratların,cumhuriyetçilerin sığındığı bir güç Cumhuriyet Gazetesi. Cumhuriyet Gazetesi'ne yapılan her saldırıda bizim cumhuriyetimize yapılan açık bir saldırıdır" diye konuştu.

"5 GÜN SONRA CUMHURİYET GAZETESİNİ SUSTURMAYA DÖNÜK, EN RADİKAL ADIMI ATTI"

CHP Sözcüsü Böke, bu hafta Cumhuriyet Gazetesine gerçekleştirilen operasyonu hatırlatarak konuşmasını söyle sürdürdü: "Cumhuriyet Gazetesi, cumhuriyetimizin ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin kırmızı çizgisidir. Cumhuriyet Gazetesi'nde, Ankara'da da İstanbul'da dasevgili gençlik kollarımız, Cumhuriyet nöbetlerine devam ediyorlar. Cumhuriyet Halk Partis'nin Kadın Kolları bütün şehirlerde meydanlarda Cumhuriyet okuyorlar. Cumhuriyet'e yapılan bu operasyon FETÖ kardeşliğinin açıkça cumhuriyete yaptığı bir operasyondur. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kendi açıklaması var. Bu açıklamada Cumhuriyet Gazetesi yöneticilerine ve yazarlarına yönelik suçlamayı şöyle özetliyorlar. FETÖ üyesi değiller ama FETÖ adına suç işlediler. Peki bu suçlamayı yapan soruşturmayı yürüten kim? İstanbul'da Cumhuriyet Savcısı. Fakat bu savcı ile ilgili çok garabet bir durum var ortada. Bu suçlamayı yapan savcı, şu anda kendisi FETÖ Örgütü üyeliğinden yargılanıyor. Hem de FETÖ'nün Selam Tevhid soruşturmasında kumpas kurduğu iddiasına yönelik şuçlamaların yargı ayağında bu davanın 28 numaralı sanığı, bu savcı FETÖ silahlı terör örgütüne üye olmak, siyasi ve askeri casusluk, cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni Ortadan kaldırmaya teşebbüs etmekle açıkça suçlanıyor, bir de suç uydurmak suçlamasıyla yargılanıyor. Evet yanlış duymadınız Cumhuriyet Gazetesi'ne, Cumhuriyet yöneticilerine, Cumhuriyet yazarlarına, FETÖ adına suç işlemekten göz altı kararı aldıran savcı FETÖ'ye üye olmaktan hala yargılanıyor, tutuksuz yargılanıyor ve hala görevde. Cumhuriyet'e dönük bu FETÖ kardeşliği girişiminden sadece 5 gün önce, sadece Cumhuriyet Gazetesi'nde bir haber yapıldı. Neydi bu haber ? 15 Temmuz Darbe Girişimi ile ilgili, İstanbul'da yürütülen soruşturmaların en başındaki baş savcının kardeşinin FETÖ soruşturması kapsamında açığa alınmış olduğu haberiydi. Üstelik bu kişi, cemaat abisi olduğu gerekçesiyle açığa alınmıştı. Bu haberi Türkiye'de sadece Cumhuriyet yazdı. FETÖ kardeşliği FETÖ'nün bağlantılarını açığa çıkarmış olan bu habere takiben 5 gün sonra Cumhuriyet Gazetesini susturmaya dönük, en radikal adımı attı."

"KONU ADİL ÖKSÜZ'E GELİNCE NEDEN SUSKUNSUNUZ ? "

Selin Sayek Böke: Bazı soruları buğun bir kez daha tekrar etme ihtiyacı ve yeni sorular sorma ihtiyacı duyuyoruz. Bu sorulara net ve açık yanıtıda AKP iktidarından bu hükümetten hemen bekliyoruz. Açık ve net soruyorum, Hükümetin 15 Temmuz darbe girişiminden daha önceden haberi varmıydı ? 2. Soru darbe girişiminde FETÖ terör örgütünün kendi iletişimini yapmak için kullandığı ifade edilen Bylock bu programın kullanıcılarına dair yapılan listelemeler ve bu konuda ki çalışmalar soru işaretleri barındırıyor. Programın yazıcısı olduğu söylenen kişi darbe sonrasında Türkiye2de elini kolunu sallayarak dolaşıyor. Nasıl, Hangi güçle ? Bir uluslar arası bağımsız kuruluşa denetim yaptırmadan, bu Bylock listelerinin geçerliliğini bize teyit edemezsiniz. Etmrk için uluslar arası bağımsız bir kuruluşa gitmeyi düşünüyor musunuz ?

3. soru Darbe girişiminin kilit ismi, Adil Öksüz önce yakalandı, sonra bırakıldı. Bu olup bitenlerin siyasi ayağındaki sorumluları neden ortaya çıkarmıyorsunuz? Konu Adil Öksüz'e gelince neden suskunsunuz? " dedi.

"TÜRKİYE'Yİ BÖLMEKLE TEHDİT EDİYORSUNUZ, ŞANTAJ UYGULUYORSUNUZ"

Selin Sayek Böke,"Bir yere kayyum atanacaksa, belki ilk kayyum 14 yılda Türkiye'yi bölünmenin eşiğine getirdiğini açıkça itiraf eden başbakana ve onun bakanlar kuruluna atanmalıdır" ifadelerini kullandı. Böke,: Bu hafta Genel Başkan Yardımcımız Sayın Bülent Tezcan, bu faşist baskıların bir parçası olarak kurşunlandı. Cumhuriyet Halk Partililer faşist rejimler tarafından hep hedef alınmay alışıktır. Bizi asla bunlarla yıldıramazsınız. Başbakan utanmazca çıkıp,'Eğer bu ülkeye başkanlık gelmezse ülke bölünür" diyebiliyor. Başkanlığı almak için ülkeyi bölünmekle tehdit ediyor. Bu açıklamanın anlamı çok belli, ya siz Türkiye'yi 14 yılda bölünmenin eşiğine getirdiniz, ya da sırf tek adam rejimini resmileştirebilmek için Türkiye'yi bölmekle tehdit ediyorsunuz şantaj uyguluyorsunuz. Bir yere kayyum atanacaksa, belki ilk kayyum 14 yılda Türkiye'yi bölünmenin eşiğine getirdiğini açıkça itiraf eden başbakana ve onun bakanlar kuruluna atanmalıdır. ayşegül Terzi'nin yaşadığı trajedi, bir kendini bilmezin işlediği, tek başına bir suç değildir. AKP zihniyeti ve bu zihniyetin ürünü toplum projesinin bir sonucudur Ayşegül Terzi'nin yaşadıkları"diye konuştu.

"İDAM DİYENLER FETULLAH GÜLEN'İN İADESİNİ İSTEMEYENLERDİR"

Selin Sayek Böke, gazetecilerin Türkiye'de idam tartışması ile ilgili sorusunu ise şu şekilde yanıtladı:" Türkiye'de hukuk o derce ayaklar altına alınmış ki, hukuk çerçevesi içerisinde yaşam hakkı diyenlere karşı hukuğu ölüm hakkınaçevirmek isteyenler var. Cumhuriyet Halk Partisi'nin yaşamla ölüm arasındaki tercihi çok açıktır. Bu hukuki zeminden çıkmış olann tartışmayı yeniden bir Türkiye gerçeğine çevirenlerin, nasıl bir yarın inşa etmek istediklerinin çok açık olduğunu düşünüyoruz. Bunun ötesinde biraz önce tarif ettğim AKP FETÖ ortaklığının da bir parçasının bu tartışma olduğunu düşünüyoruz. Biz Fetullah Gülen'in bu ülkeye iade edilmesini istiyoruz. İdam diyenler Fetullah Gülen'in iadesini istemeyenlerdir."

FOTOĞRAFLI

DHA