CHP’den gazete tirajları için kanun teklifi

CHP’den gazete tirajları için kanun teklifi

CHP milletvekili Barış Yarkadaş, gazetelerin 'gerçek satış rakamlarının ortaya çıkarılması' için Meclis'e Kanun Teklifi verdi.

CHP İstanbul milletvekili Yarkadaş, gazete tirajları konusundaki Kanun Teklifi'nin gerekçesinde, “Devlet ilanlarıyla yandaş medyayı destekleyen bir kurum haline gelen Basın İlan Kurumu, adeta muhalif yayınları da boğan bir kurum haline dönüştürülmüştür. Öyle ki; gerçek bayi satışları 10 bin ile 30 bin arasında değişen yandaş gazeteler, “Abone satışımız var” diyerek Basın İlan Kurumu’na şişirme tiraj bildirmekte kurum da onların gönderdiği çoğu günlük 100 bin satışın üzerinde olan rakamla­ra göre kamu ilanı dağıtmaktadır. Bu yolla da, yandaş gazetelere devlet kasasından milyonlarca liralık haksız kazanç aktarılmaktadır” ifadelerinde bulundu.

‘MİLLİ BİR GÖREVDİR'

Gerekçede şu ifadelere yer verildi; “Basın İlan Kurumu’ndan, devlet ilanı alanlar arasında sadece 250 adet basmasına karşın, 6 bin adet samış gibi gösteren gazeteler bile yer almaktadır. Kurum yöneticileri de bu duruma bile bile göz yumup, yandaşlara şişirme tiraj üzerinden para aktarılmasına seyirci kalmaktadır. Gazetelerin gerçek satışlarının bilinmesi, bir milli görevdir. Bu denetim yapılırsa, tirajlarını şişirerek Basın İlan Kurumu'ndan haksız ilan alan, yani devleti dolandıranlar, vergilerimizle ayakta duran hazineyi soyanlar ortaya çıkacaktır. Kanun teklifimizle gazetelerin gerçek tirajlarının ortaya çıkarılarak, haksız ilan alan yayın organlarının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Basın İlan Kurumu bünyesinde kamu kuruluşlarından, üniversitelerden ve gazetecilik meslek örgütlerinden oluşacak 9 kişilik bir bağımsız bir Denetleme Kurulu oluşturulması amaçlanmıştır. İlgili Denetleme Kurulu, gazetelerin bildirdiği satış rakamlarının doğruluğunu tespit ederek, satış rakamlarının usulüne uygun ve doğru bildirilmesini sağlayacak tedbirleri almakla hükümlü kılınacaktır. Bu yolla şeffaf bir tiraj belirleme yöntemi oluşturulmuş olacak ve haksız ilan dağıtımının önüne geçilmiş olacaktır.“

Etiketler barış yarkadaş