CHP'li Akın'dan vatandaşa ve yerel basına nefes aldıracak teklif

CHP'li Akın'dan vatandaşa ve yerel basına nefes aldıracak teklif
Güncelleme:

CHP Balıkesir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Ahmet Akın, elektrik faturaları üzerinden kesilen yüzde 2’lik TRT payının kaldırılması için kanun teklifini TBMM’ye sundu.

“İktidarın davulunu çalan, borazanlığını yapan TRT için vatandaştan zorla para toplamak haraçtır. Ne adildir ne de vicdanlara sığar. TRT haracı kaldırılmalı” diyen Ahmet Akın, “yanlı yayıncılık” yapan TRT’nin gelirlerinde düzenleme yapılmasını istedi. Ahmet Akın, TRT gelirlerinin bir kısmının da yerel basına aktarılması için verdiği kanun teklifinde ekonomik sıkıntı çeken yerel basına nefes aldırmayı amaçladıklarını söyledi.

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) giderlerinin karşılanması amacıyla vatandaşın elektrik faturalarına yansıtılarak TRT payı adıyla fatura tutarının yüzde 2 oranında vatandaştan tahsil ediliyor. TRT’nin gelirinin, 2019 yılında elektrik fiyatları ve abone sayısı öngörülerek 1 milyar TL'ye ulaşması bekleniyor. CHP’li Milletvekili Ahmet Akın’ın verdiği Sayıştay raporu bilgilerine göre; 2017 yılında kurum dışı yaptırılan programlara 383 milyon 510 bin TL, kurum dışı temin edilen haberlere 445 milyon 75 bin TL, hizmetinden yararlanılan kurum dışı şahıslara ise 53 milyon 550 bin TL olmak üzere toplamda 882 milyon 135 bin lira. Ahmet Akın TRT payının kaldırılmasını şu ifadelerle gerekçelendirdi:

“TRT payını, TRT’yi izlemeyen bir vatandaştan sırf elektrik abonesi olduğu için zorla tahsil etmek adaletsiz bir uygulamadır. Zorbalıktır. Elektrik faturaları çiftçinin ve esnafın en büyük maliyet unsuru olmuş, kıt kanaat geçinen vatandaşların aile bütçesinde önemli bir harcama kalemi haline gelmiştir. Vatandaşı adeta haraca bağlayan bu uygulama sonlandırılmalıdır. Seçim dönemleri TRT’nin iktidara ayırdığı zaman ile muhalefete ayırdığı zaman kıyaslandığında 10 kat iktidara yer veriliyor. Bununla yetinilmiyor, muhalefete hakaret ediliyor, yalan haber yapılıyor. Vatandaşın parasıyla iktidarın davulunu çalan TRT için vatandaşın cebinden zorla alınan para düzeneğini sonlandırmalıyız.”

YEREL BASINA NEFES ALDIRACAK DESTEK

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın’ın kanun teklifi ekonomik sıkıntı içerisindeki yerel basına da destek verilmesini öngörüyor. Ahmet Akın’ın teklifi, TRT’nin gelirleri arasında bulunan ve bandrol ücreti gelirlerinin yerel basına dağıtılmak üzere Basın İlan Kurumu’na devredilmesini ve buradan elde edilecek gelirin 31 Aralık 2022 yılına kadar eşit ve her ay yerel basına dağıtılmasını amaçlıyor.  TRT’nin 2017 yılında kasasına giren bandrol ücretinin 1 milyar 472 milyon 969 bin lira olduğunu belirten Ahmet Akın, “Türkiye’de yayımlanan gazetelerin yüzde 90,7’si yerel gazetedir. Gazete sayısı her geçen yıl giderek azalmaktadır ve bu gazeteler çoğunlukla yerel gazetedir. Yerel gazete sayısının azalmasındaki en temel sorun ekonomiktir. Kanun teklifimiz yerel basınımıza nefes aldıracak” diye konuştu.

Etiketler CHP ahmet akın