CHP'li vekilden bir bomba daha: ''Bakanlığın hedefindeler!''

Güncelleme:

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, gerçek vaka sayılarına ilişkin açıkladığı belgeyi sızdıranlar hakkında suç duyurusunda bulunma hazırlığı olduğunu kaydetti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Murat Emir, yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakalarının gerçek sayısını açıklayan belgeyi sızdıranlar hakkında suç duyurusunda bulunma hazırlığı olduğunu söyledi.

AA’nın aktardığına göre, koronavirüs vakalarına ilişkin kendisinin açıkladığı belgeyi basın mensuplarına gösteren Emir, bu belgeye Sağlık Bakanlığında sınırlı sayıda kişinin erişimi olduğunu, erişim yetkisi olan kişiler üzerinde yapılan soruşturma sonucunda birkaçı hakkında, 'gizli belge ve bilgi sızdırmak' iddiasıyla suç duyurusunda bulunma hazırlığı olduğunu ifade etti.

CHP'li Emir belgelere dayandırdı: Koronavirüs vaka sayısı Koca'nın açıkladığının 20 katı
Emir, "Pandemiyle mücadele yerine rakamlarla mücadeleyi tercih ettiler ama artık bu oyun dün itibarıyla bitmiştir. Artık Sayın Bakan'ın akşamları o turkuaz tabloyu açıklamaktan vazgeçmesini talep ediyoruz. Kimse inanmıyor, bilimsel bir değeri yok" dedi.

CHP'li Emir'den Bakan Koca'ya belge yanıtıCHP'li Emir'den Bakan Koca'ya belge yanıtı

 ‘KOCA BELGENİN DOĞRULUĞUNU İTİRAF ETTİ’

Emir, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın dün düzenlediği basın toplantısında bilimsel verilerle ve yaşanan gerçeklerle örtüşmeyen, bir bakanın düşmemesi gereken durumlara düşecek şekilde veriler açıkladığını ve kendisinin iddialarına da yanıtlar verdiğini söyledi.

Sağlık Bakanı Koca'nın açıklamalarını anımsatan Emir, "Sayın Fahrettin Koca dün akşam bir şeyi doğru yaptı. O da aslında bütün pozitif vakaları açıklamadıklarını ve pozitif vakalarda şikayet olunca takibe aldıklarını, sadece hasta dediklerini açıkladıklarını söyledi. Yani çok daha fazla Covid-19 pozitif vaka olduğunu ama kendi hasta kriterlerine uymadığı için açıklamadığını itiraf etmiş oldu" diye konuştu.

Kamuoyunun bugüne kadar yanıltıldığını kaydeden Emir, şunları söyledi:

"Vatandaşlarımıza gerçek bilgiler verilmemiştir ve böylelikle vatandaşlarımızın alınan önlemlere yeteri kadar uyum sağlamasının önüne geçilmiştir. Daha da önemlisi hükümet, zamanında alması gereken etkin önlemleri almama rahatlığına kavuşmuştur. Dün Sayın Bakan Koca'nın da itiraf ettiği gibi aslına bakarsanız altı aylık bir yalan rüzgarı dün çökmüştür ve artık halkımıza doğruları söyleme zamanı gelmiştir.

Sağlık Bakanlığının test algoritmasına bakıyorsunuz, bakanlık, 'siz temaslı kişiyi buldunuz, şikayeti yoksa test yapmayacaksınız. Ne zaman yaparsınız? 65 yaşın üstünde veya riskli saydığımız vakalardansa yap.' diyor. Peki öyleyse 29 bin, 30 bin vakayı her gün nereden buluyorsunuz. Dolayısıyla bunların da semptomu var. Sadece Bakan kendince bir çarpıtma yapmak için onlara asemptomatik diyor."

‘GÜNLÜK VERİ TABLOSUNUN BİLİMSEL DEĞERİ YOK’

Emir, hükümetin yeni tedbir alamayacak durumda olduğunu söyleyerek, "Pandemiyle mücadele yerine rakamlarla mücadeleyi tercih ettiler ama artık bu oyun dün itibarıyla bitmiştir. Artık Sayın Bakan'ın akşamları o turkuaz tabloyu açıklamaktan vazgeçmesini talep ediyoruz. Kimse inanmıyor, bilimsel bir değeri yok. Doğru dürüst vaka sayısını açıklarsınız, vatandaşı bilgilendirir ve sorumlu davranmaya davet edersiniz, siz de devlet olarak gerekli önlemleri alırsınız" ifadesini kullandı.

Basın mensuplarının, istifa bekleyip beklemediklerine yönelik sorusu üzerine Emir, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın çok zor bir dönem geçirdiğini ve zor bir sorumluluk taşıdığını gördüğünü belirterek, "Bir çaba içerisinde ama gelinen noktada güvenilirliğini kaybetti. Dolayısıyla bu kritik görevi hakkıyla yürütmesinin olanaklı olduğunu düşünmüyorum. Takdir elbette Sayın Bakan'ındır" diye konuştu.

''Koronavirüs vaka sayısı Koca'nın açıkladığının 20 katı''''Koronavirüs vaka sayısı Koca'nın açıkladığının 20 katı''

NE OLMUŞTU?

CHP'li Murat Emir, Laboratuvar Bilgi Yönetim Sistemi'ne girilen verilere dayanarak, koronavirüs vaka sayısının Koca'nın açıkladığının 20 katı olduğunu iddia etmişti. Emir, Bakan Koca'ya seslenerek, "Sayın Bakan bu belge doğru mudur? Bu belge doğru ise artık halkımıza gerçekleri söylemenin vakti gelmiştir" demişti.

Emir’in iddialarına yanıt veren Bakan Koca da, “Her vaka hasta değildir. Çünkü testi pozitif çıktığı halde hiçbir semptom göstermeyenler var. Büyük çoğunluğu bunlar oluşturuyor. Her gün açıklanan ve üzerinde durduğumuz yeni hasta sayısı asıl dikkat konusu olmalıdır. Durumun özeti şudur; test sonucu pozitif çıkanların her biri birer vakadır. Bunların büyük kısmı belirti göstermeyen, kalan kişiler ise bulgusu olup tedavi altına alan hastalardır. Bir kısmını evde bir kısmını hastanede tedavi ediyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

 

Seçiniz...