Cumhur İttifakı belediyede çöktü

Cumhur İttifakı belediyede çöktü
Güncelleme:

Geçen seneki yerel seçimlerde AK Parti'den MHP'ye geçen Yozgat'ın Sorgun ilçesinde Cumhur İttifakı çatlağı ortaya çıktı. AK Partili meclis üyeleri MHP'li başkanın kredi talebine 'faiz haramdır' diyerek onay vermedi.

Sözcü gazetesi yazarı Saygı Öztürk, bugünkü köşe yazısında 69 milyon lira borç ile AKP'den MHP'ye geçen Sorgun ilçesindeki Cumhur İttifakı çatlağını yazdı. 

Belediye Başkanı Erkut Ekinci'nin kredi talebine sadece AKP'li ve BBP'li üyelerin onay vermemesi ilçeyi karıştırdı. 

 

Erkut, "Başkanım biz faize karşı olduğumuz için kabul oyu vermedik" diyen AKP'lilere tepki gösterek, "Cumhur ittifakının bir parçası olan AK Partili ve BBP'li 8 Belediye Meclis üyesinin tamamının ret oyu vermesini içimize sindirmemekteyiz" diye konuştu. 

Saygı Öztürk'ün bugünkü köşesine taşıdığı olay şu şekilde:
70 bin nüfuslu Sorgun, Yozgat'ın en büyük ilçesidir. Son seçime kadar üç dönem AKP'li başkanlar bulundu. Bu seçimde, AKP ve MHP'li adaylar yarıştı. MHP adayı Mühendis Erkut Ekinci, seçimi önemli bir oy farkıyla kazandı. Belediye Meclisi'ne 14 MHP'den, 9 AKP'den, 2 BBP'den üye seçildi. Erkut Ekinci, tam 69 milyon lira borçla belediyeyi teslim aldı.

Başkan, bir taraftan yatırım yapmak, bir yandan da borçları temizlemek için çalışmalar yürütürken, hiç hesapta olmayan koronavirüs salgını gündeme geldi. Belediye, salgınla mücadele için çalıştı. Bir yandan da dere ıslahı, mesire yeri, yöresel ürün pazar yeri yapımına başlandı. Atatürk ve Cumhuriyet caddelerinin alt-üst yapıları gerçekleştirildi. Tabii ki daha yapılacak çok iş var. Kanser yaptığı bilinen aspesli boruların değiştirilmesine başlandı.

KABUL EDENLER-ETMEYENLER

 

Pandemi nedeniyle İller Bankası, isteyen belediyeye düşük faizli borç veriyor. Sorgun Belediyesi de 3 milyon lira borç alıp bunu yine pandemiye karşı mücadele başta olmak üzere ilçenin acil ihtiyaçları için kullanmayı planladı. Bu borcun alınabilmesi için Belediye Meclisi'nin de kararı gerekiyordu.

Başkan Erkut Ekinci, önceki gün Belediye Meclisi'ni topladı. İller Bankası'ndan alınacak düşük faizli kredi konusunda açıklama yaptı. Sıra oylamaya geldi. Başkan, “İller Bankası'ndan 3 milyon lira kredi alınmasını kabul edenler?” diye sordu. MHP'li üyeler “Kabul” dedi. “Kabul etmeyenler” diye sorduğunda, oylamada bulunan 8 AKP ve BBP'li üyeler ise “Hayır” dedi. MHP'li üyelerin oylarıyla borç alınmasına onay verilmişti ama bu durum Başkan Erkut Bey'i üzdü.

GEREKÇE: FAİZ HARAMDIR

Başkan ve üyeler toplantı sırasında mesafeli ve maskeli olarak oturmuştu. Başkan Erkut Ekinci, oylama sonunda, “Bu, Hükümetin politikasıdır. Faizi de çok düşük. Sizlerin, hükümetin bir parçası olarak ret oyu kullanmanızı anlayamadım” dedi. O gün, Sorgun Belediye Meclisi toplantısında şu diyalog yaşandı:

 

-Başkan: Niçin ret oyu kullandınız?

-AKP'li üyeler: Başkanım biz faize karşı olduğumuz için kabul oyu vermedik.

-Başkan: Faize karşıysanız, İller Bankası da dahil bütün bankaların hepsini kapatın. Bankalardaki paralarınızı çekin.

-AKP'liler: Başkanım oylama yeniden yapılsın.

–Başkan: Oylama bitti. Önemli değil. Siz bunu halka nasıl açıklarsınız, bilemem.

SİNDİREMEDİK

Belediye Meclisi'nde yaşanan oylama krizi, ilçede hemen duyuldu. Hangi AKP'linin hangi bankada ne kadar parasının faizde olduğu bile konuşulmaya başlandı. Başkan Erkut Ekinci'yi aradım, AKP'lilerin oylamaya karşı çıkma gerekçesinin paranın faizle alınması olup olmadığını sordum. Yaşananları sosyal medyada da paylaşacağını belirtti ve şunları söyledi:

“Pandemi süreci doğrultusunda bizim gibi ilçelere teşvik amacıyla ucuz maliyetli destek kredisi ihtimali doğmuştur. Ancak bu kredinin kullanımı için belediye meclisi kararı zorunludur. Bizim de bu imkanı kullanmak üzere Meclis'e taşıdığımız bu mevzuda oylamada bulunan Cumhur ittifakının bir parçası olan AK Partili ve BBP'li 8 Belediye Meclis üyesinin tamamının ret oyu vermesini içimize sindirmemekteyiz. Geçmiş yönetimin yerli yersiz kullandığı kredilere sorgusuz ‘evet' diyen; plansız ve gereksiz kredilerle 70 milyon borç stoku oluşturan aynı şahısların, bugünkü ‘ret' sebebini, ‘faize karşı olma' bahanesi ile açıklamalarını manidar buluyoruz. Yaptığımız icraatları ‘şov' olarak değerlendirmelerini kınıyoruz. Tüm engellemelere rağmen halkımızın seferber olan gönülleri ile Sorgun'u şaha kaldıracağımıza inancımız tamdır. Biz doğru bildiğimiz yolda yürümeye devam edeceğiz.”

Sorgun'da birkaç tanıdığıma, başkanın çalışmalarını sorduğumda, memnuniyetlerini, bugüne kadar yapılmayanlara el atıldığını söylediler. Başkan Erkut Ekinci'ye başarı diliyoruz.
 

Saygı Öztürk'ün yazısının tamamı için...