Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sert çıkış: ''Dünya çok çabuk unuttu''

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sert çıkış: ''Dünya çok çabuk unuttu''
Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda açıklama yaptı. Erdoğan "Dünya beşten büyüktür. Zihniyetimizi değiştirme zamanı gelmiştir" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Genel Kurulu'na hitap etti. Erdoğan dünyada küresel eşitlizliğin yarattığı bir sancının olduğu belirtti. Mültecilik konusunda küresel yaklaşımı eleştiren Erdoğan, "Dünya Aylan bebeği çok çabuk unuttu" dedi. Cumhurbaşkanı dünya liderlerine Suriye'deki güvenli bölge planına destek verme çağrısı yaptı. Erdoğan İsrail'in BM Güvenlik Konseyi kararlarına uymayarak sürekli topraklarını büyüttüğüne değinip, "İsrail doymuyor" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na hitap etti. Erdoğan 35 dakika süren konuşmasında hem bölgesel hem küresel birçok sorunu ele aldı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları; 

Dünyamız küresel düzeyde adaletsizliğin yol açtığı sancıyla yüz yüze. 

Dünyanın bir yanı yüksek refah seviyesi, lüksle hayatını sürdürürken diğer tarafta açlığın, sefaletin, cehaletin kol gezmesi kabul edilemez.

Şayet her birimiz güvende değilsek hiçbirimizin güvende olamayacağı gerçeğine sırtımızı dönemeyiz. 

Huzurunuzda tekrar ediyorum, dünya 5'ten büyüktür. Zihniyetimizi de kurumlarımızı da kurallarımızı da değiştirme zamanı çoktan gelmiştir.

Nükleer güç  ya herkese yasak ya herkes için serbest olmalı, bu sorunu adalet temelinde çözüme kavuşturalım.

Bu salondaki tüm ülkeleri adalet, ahlak, vicdan esası üzerine bina ettiğimiz politikalarımıza ve girişimlerimize destek vermeye davet ediyorum. 

BM Güvenlik Konseyinde adalete ve hakkaniyete uygun köklü reformları derhal gerçekleştirmeliyiz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sert çıkış: ''Dünya çok çabuk unuttu'' - Resim : 1

SURİYE'DEKİ İÇ SAVAŞ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aylan Kurdi'nin fotoğrafını BM Genel Kurulu'na gösterirken. 

Suriye'nin toprak bütünlüğü ve siyasi birliğinin tesisi için kritik gördüğümüz anayasa komitesi etkin ve verimli bir şekilde çalıştırılmalı.

Suriye küresel adaletsizliğin sembolü haline gelen bir coğrafya oldu. Türkiye DEAŞ eylemlerinden en çok etkilenen ülkedir. Suriye'de DEAŞ'a karşı ilk ve en büyük darbeyi vuran ülke Türkiye'dir. Suriye krizini artık sona erdirmenin zamanı gelmiştir. 

Beş milyon sığınmacıya biz ev sahipliği yapıyoruz. 8 yılda 40 milyar dolar destek yaptık. Bize gelen destek şu an itibariyle 3 milyar eurodur. 

Aylan bebeği dünya çok çabuk unuttu. Aynı durum sizlerin de başına gelebilir. 

GÜVENLİ BÖLGE PLANI

Suriye'den kaçanların geri döndüğü tek yer Türkiye'nin güvenli hale getirdiği yerlerdir. Yılın ilk 8 ayında 32 bin düzensiz göçmeni denizlerde boğulmaktan kurtardık, Suriyeliler dışındaki 58 bin düzensiz göçmeni ülkesine gönderdik.

Türkiye'nin yeni bir göç dalgasını karşılamaya imkanı yoktur. Fırat'ın doğusundaki terör yapılanması ortadan kaldırılmalıdır. Oraya güvenli bölge inşa edebiliriz. 

Amerika, koalisyon güçleri, Rusya, İran el ele bu güvenli bölgede mültecileri, çadır kentlerden, konteyner çıkartıp buraya yerleştirebiliriz. 

Bu bölgenin derinliğini Deyr Ez Zor, Rakka hattına indirebilirsek ülkemizden, Avrupa'dan ve dünyanın diğer bölgelerinden geri dönecek Suriyeli sayısını 3 milyona kadar çıkartabiliriz.

Güvenli bölgelere dönüşleri desteklemek için Birleşmiş Milletler öncülüğünde bir bağışçılar konferansı düzenlenebileceğini düşünüyoruz. Suriye'de sağlayacağımız istikrar ortamı komşusu Irak'ı da rahatlatacaktır. 

KIBRIS MESELESİ VE DOĞU AKDENİZ

Kıbrıs meselesi çözüme kavuşamamıştır. Rum tarafı adaletsiz bir siyaset izliyor. Doğu Akdeniz'deki enerji kaynaklarını kazan kazan anlayışıyla önemli bir işbirliği alanı olarak görüyoruz. İşbirliğini ve adil paylaşımı esas olan her türlü teklife kapımız açıktır.

Türkiye olarak Kıbrıs Türk halkının güvenliğini ve haklarını teminat altına alan bir çözüm bulunana kadar çaba göstermeye devam edeceğiz.

Libya'daki krizin bir an önce çözülmesi herkesin özlemidir. 

Geçtiğimiz yıl katledilen Cemal Kaşıkçı, halen mahkeme ve yargının olayı neticelendirmemesi sebebiyle ülkemizin olayın takipçisi olacağını belirtmek isterim. 

Mısır'ın seçilmiş Cumhurbaşkanı'nın mahkeme salonunda çırpınarak ölmesi ve ailesinin defnine müsade edilmemesi içimizde kanayan yaradır.

İran'ın faaliyetleriyle ilgili tartışmaların ve bu ülkeye yönelik tehditlerin bir an önce rasyonel bir zeminde çözülmesini temenni ediyoruz

"İSRAİL BÜYÜYOR AMA DOYMUYOR"

Dünyada adaletsizliğin yaşandığı yerlerden birisi İsrail'in işgali altındaki Filistin topraklarıdır. Masum Filistinli kadının İsrail güvenlik güçlerince alçakça öldürüldüğü görüntüler de vicdanları harekete geçiremiyorsa sözün bittiği yerdeyiz

İsrail toprakları durmadan büyüyor ama doymuyor. Şimdi de kalanı almanın peşinde. Mevcut İsrail yönetimi insanlığın tüm değerlerini ayaklar altına alıyor. BM kürsüsünden soruyorum İsrail devletinin sınırları neresidir? Çözüm, 1967 sınırları temelinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız ve mütecanis topraklara sahip Filistin devletinin bir an önce kurulması.

Yüzyılın anlaşması olarak takdim edilen girişimin amacı Filistin Devletinin ve halkının mevcudiyetini tamamen ortadan kaldırmak mıdır? Türkiye mazlum Filistin halkının yanında olmaya devam edecektir. 

Müslümanlar dünyada ayrımcılığa maruz kalanlar arasında ilk sırada. Bu hastalığın adeta bir çılgınlık haline dönüşmesinin sorumluluların en başında bu tür eğilimleri tahrik ederek oy kazanmaya çalışan popülist siyasetçilerle ifade özgürlüğü bahanesiyle nefret söylemlerini normalleştiren çevreler geliyor.

Christchurch saldırısının olduğu 15 Mart'ın, BM'ce İslam Düşmanlığına Karşı Uluslararası Dayanışma Günü ilan edilmesi çağrısında bulunuyorum.

75. Genel Kurul Başkanlığı görevine talibiz, AB eski Bakanı, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı, Büyükelçi Volkan Bozkır'ı aday gösterdik. Herkes için özgürlük, herkes için barış herkes için adalet. 

Seçiniz...

Etiketler genel kurul Erdoğan bm