Cumhurbaşkanı'nın sözleri Meclis'i karıştırdı !

Cumhurbaşkanı'nın sözleri Meclis'i karıştırdı !

Erdoğan’ın “Anayasa Mahkemesi’nin kararına uymuyorum, saygı da duymuyorum” sözleri Meclis Genel Kurulu’nu karıştırdı.

Hürriyet'ten Rıza Özel'in haberine göre bütçe görüşmeleri sürerken CHP’li milletvekilleri kürsüde yaptıkları konuşmalarda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerini sert bir dille eleştirdi. AK Partili vekiller de bu eleştirilere tepki verdi.

Tartışma sırasında Genel Kurul sıralarında oturan CHP ve AK Partili vekillerin sözlü atışmaları arbedeye dönüştü. CHP milletvekili Barış Yarkadaş ile AK Partili Mehmet Metiner’in tartışmasında araya giren vekiller kavgayı önledi.

1-20160229075250.jpg

AYM SÖZLERİNE TEPKİLER

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Anayasa Mahkemesi’nin Can Dündar ve Erdem Gül’le ilgili kararına ilişkin sözleri tartışma yarattı. Muhalefet, hem TBMM Genel Kurulu’nda hem de düzenledikleri basın toplantılarında Erdoğan’a tepki gösterirken AK Parti’den ise Erdoğan’a destek geldi.

a-664.jpg

Görüşler şöyle:

İKİNCİ 28 ŞUBAT DARBESİ

Özgür Özel (CHP Grup Başkanvekili): Erdoğan, yargıya balans ayarı yapmaya yeltenerek, Anayasa Mahkemesi’ne had bildirmeye kalkmıştır. Diyor ki ‘alt mahkeme direnmeliydi.’ Gelecek hafta itirazın görüşülmesine karar vereceklere doğrudan talimattır. Bu açıklamalarını ikinci 28 Şubat darbesi olarak nitelendiriyoruz. Reddediyoruz ve tanımıyoruz.

ANAYASA’YA UYMAK ZORUNDASINIZ

Erkan Akçay (MHP Grup Başkanvekili): Sayın Cumhurbaşkanı, siz bu Anayasa’ya göre seçildiniz ve bu Anayasa’ya uymak ve saygı da duymak zorundasınız. Bu sözler, Türkiye Cumhuriyeti’ne, kurumlarına, kurallarına darbe üstüne darbedir ve anarşiye, hukuksuzluğa cesaret vermektedir.

KAFANIZDA GUGUK DEVLETİ VAR

Oktay Vural (MHP Grup Başkanvekili): Siz mahkeme kararına uymayacağını söylüyorsanız, o zaman kafanızda hukuk devleti diye devlet yoktur, guguk devleti var; hukukun üstünlüğü yok, üstünlerin hukuku vardır.
28 Şubat’ın tipik örneğidir.

MAHKEMEYE BASKI YAPTIĞI KANITLANDI

Çağlar Demirel (HDP Grup Başkanvekili): Cumhurbaşkanı’nın bu şekilde ifade etmesini kabul etmiyoruz. Bugün, Can Dündar ve Erdem Gül için tahliye kararı gerçekten sevindirici bir karardır. Sayın Cumhurbaşkanı konuşurken mahkemelere bu kadar baskı yaptığını bir kez daha söylemiş oldu ve kanıtlamış oldu.

KARARLAR ELEŞTİRİLEBİLİR

Bülent Turan (AK Parti Grup Başkanvekili): Türkiye’de Anayasa Mahkemesi’nin de diğer mahkemelerin kararları da tartışılabilir, eleştirilebilir. Sayın Cumhurbaşkanımız Anayasa Mahkemesi kararını eleştirmiştir, biz de eleştiriyoruz ama onun ötesinde... Anayasa Mahkemesi’nin kararında yerel mahkemenin kararına âdeta atıfta bulunarak, onun yerine geçerek ceza hukukçusuymuş gibi davranmalarını ben de eleştiriyorum.