Cumhurbaşkanlığı'ndan dikkat çeken Yunanistan açıklaması

Cumhurbaşkanlığı'ndan dikkat çeken Yunanistan açıklaması
Güncelleme:

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Türkiye'nin Akdeniz'deki deniz yetki alanları anlaşmazlığı konusunu Yunanistan ile görüşmeye başlamak için koşulların uygun olduğunu söyledi. Kalın 'Sadece Türkiye ile Yunanistan ilişkilerinde değil; Türkiye ile AB ilişkilerinde de yeni bir sayfaya geçtiğimizi görmek istiyoruz. Umutluyuz' dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, dün katıldığı bir panelde sismik araştırma gemisi Oruç Reis'in Antalya limanına dönmüş olmasının görüşmelere başlamak için bir fırsat olduğunu ve bu fırsatın 'harcanmaması' gerektiğini söyledi.

Kalın, bu durumun 24-25 Eylül'de yapılacak olan AB liderler zirvesine 'olumlu yansıyacağını' umduğunu ifade etti.

"UMUTLUYUZ"

 Kalın şunları kaydetti: "Sadece Türkiye ile Yunanistan ilişkilerinde değil; Türkiye ile AB ilişkilerinde de yeni bir sayfaya geçtiğimizi görmek istiyoruz. Umutluyuz. Şu anki iklimin uygun olduğunu, görüşmelere başlamak için önümüzdeki haftalarda atılması gereken adımlar hakkında ortak bir görüşe ulaştığımızı düşünüyoruz.

"DİPLOMASİ ŞANSI HEBA EDİLMEMELİ"

Daha önce Yunanistan'a diyalog çağrısı yapan Kalın, Twitter'dan şu paylaşımda bulunmuştu: 

"Türkiye, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın dirayetli liderliğinde hem sahada hem de masada güçlü bir aktör olarak hak ve menfaatlerini her zaman koruyacaktır. Yunanistan ve AB ülkeleri diplomasiye tanınan şansı heba etmemeli, mütekabil adımlar atmalıdır. 

Doğu Akdeniz'de sorunların barışçıl yollardan çözümü mümkündür. Hakkaniyet esasına dayalı, kapsayıcı ve rasyonel yaklaşımlar yapıcı katkı sunacaktır. Türkiye'nin kimsenin toprağında gözü yoktur. Ama hiç kimseye de hakkını ve hukukunu yedirtmeme kararlılığındadır."

NE OLMUŞTU?

Oruç Reis gemisi, Türkiye ile Yunanistan arasında NATO nezdinde başlayan müzakerelerin ardından hafta sonu Antalya Limanı'na geri dönmüştü. Atina yönetimi, atılan adımı 'pozitif bir sinyal' olarak nitelemişti.

Yunanistan Başbakanı Miçotakis de Navtex süresi uzatılmayan Oruç Reis için "Oruç Reis'in Antalya'ya dönüşü olumlu bir adımdır. Umarım bu adımı başkaları da takip eder. Bu yönde adımlar atılırsa, Yunanistan Türkiye ile yeni bir keşif teması döngüsü başlatmaya hazır" yorumunda bulunmuştu.

24-25 Eylül'de Avrupa Birliği de Doğu Akdeniz'de Türkiye ile Yunanistan arasında doğalgaz arama faaliyetleri nedeniyle yükselen gerilimi ele alacağı özel bir zirve toplantısı planlamıştı.