Davutoğlu Avrupalıları yüzerine karşı eleştirdi

Davutoğlu Avrupalıları yüzerine karşı eleştirdi

Başbakan Davutoğlu Starsbourg'da Avrupa konseyi Parlementerler Meclisi'nde Avrupalı parlementerleri yüzlerine karşı eleştirdi.

Davutoğlu'nun konuşmasında öne çıkan başlıklar

 "Küreselleşmenin hayatın her alanını etkilediği  böyle bir ortamda, adalet ve merhameti de küreselleştirmek zorundayız. Aksi halde  dünyanın hiç bir bölgesinde, ne adaletten ne özgürlükten ne de güvenlikten söz  edebiliriz."

Ortak terör tehdidi karşısında yek vücut olmalıyız. Avrupa'dan doğrudan teröröle ilgili çağrılarımıza cevap verilemiyor. insanlığın orta sağduyusu istisnalar ve hıyararşilerle sarsılıyor. Avrupa kalbindeki krizleri aşamıyor. Bugün Avrupa tarihinin en büyük kitlesel göç dalgasıyla karşı karşıya. Türkiye'de dünyada en fazla mülteci ağırlayan ülkedir. Benim ülkemde bu mülteciler ağarlanırken tek bir mülteci karşıtı gösteri toplumda egemen olamadı. Sizin huzurunuzda 72 milyon vatandaşımızı takdir ediyorum. Savaştan baskıdan kaçanlara el uzatmak tüm insanlığın zorunluluğudur. Bizim, mazlumlara, masumlara kapımız açıktır, ülkemiz açıktır ama en önemlisi  yüreğimiz ardına kadar açıktır ve açık kalacaktır. Önümüzdeki dönemde de bu  insani tutumu sürdüreceğiz." Burada bu salonda ifade ediyorum ki Avrupa'da mültecilere kötü muamele yapılıyor. Düzensiz göç ortalk sorunlarımızdandır. sadece türkiye'nin çabaları bu sorunu çözmede yeterli olmamaktadır. Hepimiz kayıp nesiller riskinin farkına varmalıyız. Ben buraya takdir edilmek için gelmedim. Biz yalnızca sorunun ciddiyetinin farkında olunması için uluslararası kamuoyuyla paylaşıyoruz. DAEŞ ile etkili mücadele için Suriye'de ihtilafın  bir an önce sona erdirilmesi gerekmektedir. İhtilafı sona erdirmek için  Suriyelilerin kendilerini tam anlamıyla özgürce ifade edebileceği yeni bir  anayasa, adil ve hür seçimleri sağlayacak gerçek bir siyasi geçiş olmalıdır.  Bunun Esad rejimi Şam'da oturmaya devam ettiği müddetçe mümkün olmayacağı da çok  açıktır.

Etiketler Ahmet Davutoğlu