Davutoğlu: Benden düşük profilli başbakan olmamı istediler

Güncelleme:

Yeni parti kuracağı iddialarıyla gündeme gelen eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, görevden alındıktan sonra ilk kez bir programa katıldı. Davutoğlu, "Benden 'düşük profilli başbakan' gibi bir şey isteniyordu. Ben kendimi bilirim, benden her şey olur da düşük profilli bir şey olmaz. En zor durumda kalsam da yapamam'' dedi.

Davutoğlu'nun açıklamaları:

O malum troll çetesi. Pelikan çetesi denilen çete. Bildiri denilen şeyi, benim gıyabımda imzalanan MKYK toplantısının ardından ben Varto'ya gittim. Son ziyaretimdi. Pazar günü böyle bir bildiri yayınlandı. Arkasındaki isimleri biliyorum, kimlerin finanse ettiğini biliyorum.

PELİKAN DOSYASI NEDİR? "Pelikan Dosyası" isimli bir blogda "Selam Olsun!" başlığı ile yayınlanan uzun bir yazı gündemi adeta esir almıştı. Yazıda, Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında uzun zamandır yaşandığı iddia edilen "çatışma" "fikir ayrılıkları" gibi konular üzerine "bilgiler" paylaşılıyordu.

 Pelikan bildirisi çıktığında, öncelikle belli bir grubun şahsiyet katliamı olarak değerlendirmiştim. Başbakanlığı bırakmayı, partinin bölünmemesi için tercih ettim. 2 Kasım sabahı bu ülke yeni bir ümide uyanmıştı. İstikrarlı bir hükümet kurulacak, seçimsiz bir 4 yıl ve ekonomide yeni tedbirler alınacaktı. Ben AK Parti'nin genel başkanıydım, başbakanıydım. Hiçbir zaman bir hizip oluşturma çabasına girmedim. Kongrede sayın Cumhurbaşkanımızın 'MKYK şunlardan oluşsun' diye verdiği listeyi tümüyle kabul ettim. Bunlar hep üzüntü verici şeylerdi ama kabul ettim.

Cumhurbaşkanımız ile aramızda ihtilaf konusuna gelince, mutlaka farklılıklar vardır. Önemli olan bu farklılıkları nasıl yöneteceğiz?

"MHP İLE İTTİFAK AK PARTİ'YE OY KAYBETTİRİYOR, CUMHURBAŞKANIMIZA DA SÖYLEDİM"

AK Parti'nin MHP ile ittifak yaptığı için oy kaybettiğini Cumhurbaşkanımıza da söyledim. Devlet Bahçeli'nin bu yüzden beni hedef almasını anlarım.

CUMHURBAŞKANI İLE YETKİ KONUŞMASI

'Sayın Cumhurbaşkanı siz beni ısrarla siyasete davet ettiniz. Partimize kapatılma davası açıldığında ben size gelip bundan sonra mezara kadar yanınızdayım' dediğim için siyasete girdim. Ben bir görevin hakkını veririm. Ben anladım ki siz gücü elinizde toplamak istiyorsunuz. Bunu yadırgamam siyasi liderler bunu isterler. 258 milletvekilimiz var başkanlık sistemini getirmemiz mümkün değil.

"YETKİLERİ BAŞBAKAN'DA TOPLAYALIM, SİZ BAŞBAKAN OLUN"

Dolayısıyla gelin, sayın Bahçeli'yle, Kılıçdaroğlu'yla görüşelim. 1 ay içinde cumhuriyet tarihinin en kapsamlı reformunu yapıp parlamenter sistemine geçelim, bütün yetkileri başbakanda toplayalım.
Eylül ayında da bizim kongremiz var. Ben sizin bana tevdi ettiğiniz emaneti size vereyim. Genel başkan olun. Başbakan olup bütün yetki sizde olsun. Ben de başdanışmanınız olayım. İstemezseniz de akademik hayata döneyim.

"CUMHURBAŞKANI 'BÖYLE DEVAM EDELİM' DEDİ"

Sayın Cumhurbaşkanı düşünelim dedi, bir kez daha buluştuk, sayın Cumhurbaşkanı 'böyle devam edelim' dedi.

"DÜŞÜK PROFİL"
Başbakanmış gibi yap ama yetki kullanma, kendi il başkanını bile atayama. Bunu benden sayın cumhurbaşkanı ve MKYK'ye imza atanlar istedi. Benden 'düşük profilli başbakan' gibi bir şey isteniyordu. Ben kendimi bilirim, benden her şey olur da düşük profilli bir şey olmaz. En zor durumda kalsam da yapamam. -(Kukla mı demek istiyorsunuz?) Hayır daha sonra da o makama gelenler olduğu için öyle demem düşük profili de o gün öyle dendiği için söyledim.

Ahmet Davutoğlu'ndan canlı yayında yeni parti açıklamasıAhmet Davutoğlu'ndan canlı yayında yeni parti açıklaması

Seçiniz...