Davutoğlu: IŞİD hedefleri imha edildi

Davutoğlu: IŞİD hedefleri imha edildi

Başbakan Davutoğlu, Başika kampına düzenlenen IŞİD saldırısıyla ilgili konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu Brüksel'e hareketi öncesinde Esenboğa Havalimanı'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Başika'da DEAŞ Terör Örgütü ile Peşmerge güçlerinin karşılıklı çatışmaları ve 4 askerin yaralanmasına ilişkin bir soruya Davutoğlu, "Irak ve Suriye'de öyle gelişmelerle karşı karşıyayız ki artık sınırlarımızın güvenliği sınır ötesinde başlıyor. Başika kampının mevcudiyeti uluslararası toplumun üzerinde mutabık kaldığı ilkeler ve BM'in aldığı kararlara dayanmaktadır. Boşlukta bir gün Türkiye karar verip de Başika'da bir kamp kurma yönünde bir adım atmadı. Bu gelişme bölgeyi tahkim etmek için attığımız adımların haklılığını ortaya koymuştur. Kaygı verici durum yok Genelkurmay Başkanımız aradı konuyu ele aldık. Türkiye'ye riskler de içeren bu bölgelerde Türkiye gerekli tedbirleri alır silahlı kuvvetlerimiz tam yetkiye sahiptir" dedi.

Başika'da DEAŞ Terör Örgütü ile Peşmerge güçlerinin karşılıklı çatışmaları ve 4 askerin yaralanmasına ilişkin Davutoğlu şunları söyledi:

"Irak ve Suriye'de öyle gelişmelerle karşı karşıyayız ki artık sınırlarımızın güvenliği sınır ötesinde başlıyor. Sadece sınırlarda alınan tedbirler yetmiyor. DEAŞ ve PKK'ya karşı da sınır ötesinde alınabilecek tedbirleri de hem ulusal hem de bölgesel istikrar bağlamında değerlendirdik ve gerekli adımları attık. Başika kampının mevcudiyeti, Musul'un DEAŞ'ın eline geçtiği 2014 yazından bu yana bütün uluslararası toplumun üzerinde mutabık kaldığı ilkeler ve BM'in aldığı kararlara dayanmaktadır. Dolayısıyla boşlukta bir gün Türkiye karar verip de Başika'da bir kamp kurma yönünde bir adım atmış değildir. Uluslararası toplumun aldığı kararlar ve Türkiye'nin güvenlik gerekçeleri sınır ötesinde de tedbir almamamızı da gerektirdi. Detaylı bir şekilde analiz edildikten sonra atılan adımdır. Silahlı kuvvetlerimiz ve askeri yetkililerimizi ile birlikte.

Bugün ortaya çıkan tablo ise Başika Kampı'nın yaklaşık 4-5 kilometre yakınında peşmerge unsurları ile DEAŞ militanları arasında bir yoğun çatışmanın başlaması sonrasında Başika Kampına da isabet eden mermiler ve oradaki bu çatışma ortamının etkisi sonucunda ortaya çıkan gerginlikte, çatışam ortamında maalesef 4 askerimiz hafif şekilde yaralandı. Askerlerimiz derhal Türkiye'ye intikal etti. Tedavileri yapıldı. Kaygı verici durum yok. Genelkurmay Başkanımız aradı konuyu ele aldık. Her zaman olduğu gibi misliyle karşılık verildi. O civardaki DEAŞ mevzileri de imha edildi."

BU TÜRKİYE'NİN CAYDIRICI GÜCÜNÜ GÖSTERMESİ BAKIMINDAN ÖNEMLİDİR

Başbakan Davutoığlu, bu yaşananların Türkiye'nin caydırıcı gücünü göstermesi bakımından önemli olduğunu belirterek, "Bu olay da gösteriyor ki eğer Iraklı kardeşlerimizi eğitmek isterseniz bunun güvenlik riskleri vardır. O güvenlik risklerini de eğiticiler ve eğitilenler için almak durumundasınız. Bu gelişme bizim geçtiğimiz günlerde o bölgeyi tahkim etmek için attığımız adımların haklılığını ortaya koymuştur. Bunu dost ve kardeş Iraklılarla da Irak hükümeti ile de paylaşacağız" diye konuştu.

TÜRKİYE'YE DÖNÜK RİSKLER DE İÇEREN BU BÖLGELERDE, GEREKLİ TEDBİRLER ALINIR SİLAHLI KUVVETLERİMİZ TAM YETKİYE SAHİPTİR

Türkiye'nin bu bölgede gerekli önlemleri alacağını yineleyen Başbakan Davutoğlu, "Buradaki mevcudiyetimiz tamamen Irak'ın toprak bütünlüğü ve egemenliği çerçevesindendir. Terörle mücadele bağlamındandır. Meşru Irak güçleri ve Irak güvenlik birimleri bu bölgede hakimiyet kurana kadar Türkiye'ye dönük riskler de içeren bu bölgelerde, Türkiye gerekli tedbirleri alır. Askeri gereklilikler esastır. Eğer silahlı kuvvetlerimiz orada yeni bir adım atmak gerekirse bu konuda da tam yetkiye sahiptir" dedi.