Davutoğlu kesin konuştu: "Yaşatmayız"

Davutoğlu kesin konuştu: "Yaşatmayız"

AK Parti Genel Başkanı Davutoğlu, Türkiye'nin sınırlarıyla ilgili açıklama yaptı.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Davutoğlu, "Türkiye'ye sınır olacak kim varsa Türkiye ile dost olmalı, düşmanlık göstereni sınırımızda yaşatmayız .İster bu PKK kampları olsun Kuzey Irak'ta, ister YPG-PYD kampları olsun, kantonları olsun Suriye'de, isterse başka yapılar olsun, Türkiye sınırında Türkiye'ye düşman unsur yaşatmayacağız" dedi.

Davutoğlu, Beyaz TV'de yayınlanan "Gündem Özel" programında Gündeme  ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

Diyarbakır'da DAEŞ'e yönelik operasyonda kapıya yerleştirilen TNT  bombalarının patladığını ve 7 teröristin etkisiz hale getirildiğini ifade eden  Davutoğlu, "Çok önemli bir operasyondu. Oradan elde edilen bilgilerle tabii varsa  ve aktif hale gelmesi mümkün bütün uyuyan hücrelere de gerekli müdahalede  bulunulacak" ifadesini kullandı.

Davutoğlu, "Olası saldırılara ya da olası bağlantılara dair önemli  bilgilerin ele geçirildiği bir operasyon olduğunu rahatlıkla söyleyebilir miyiz"  şeklindeki soruyu "Tabii ki" diyerek cevapladı.

"Bizim bu konularda gereğini yapmadığımız gibi ithamlarda ve  sorumsuzca açıklamalarda bulunan sayın genel başkanlara ithaf olunur" diyen  Başbakan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Emniyet birimlerimiz canlarını ortaya koyarak bir taraftan DEAŞ ile  mücadele ediyor Diyarbakır'da, bir taraftan PKK ile mücadele ediyor. Bizim genel  başkanlar ise PKK'ya da DEAŞ'a bir şey söylemiyorlar. Bize saldırıyorlar katil  diye. Gerçekten ibretlik bir dönemden geçiyoruz, halkımızın bunu çok iyi  değerlendirmesi gerekiyor. Gelin beraber mücadele edelim, 'Hayır'. Bırakın biz  mücadele edelim 'Hayır, çünkü bu işin sorumlusu sizsiniz'. Bırakın diye  sormuyoruz da gerekeni yapıyoruz. Bu halkımızın gözü önünde cereyan eden son  derece herkesin ibret alması gereken süreçler bunlar."

"Fırat'ın batısına PYD geçmeyecek"

Davutoğlu, PYD'nin vurulmasıyla ilgili açıklamalarına karşılık, HDP Eş  Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın "Orada IŞİD dururken PYD'yi vurmak Davutoğlu  için utançtır" sözlerine ilişkin, şunları kaydetti:

"Utanması gereken Demirtaş. Utanması gereken şu anda dahi terör eylemi  yapan PKK'yı savunan Demirtaş. Ben hiçbir yerde DEAŞ'ı herhangi bir şekilde mazur  gösteren veya DEAŞ'a karşı operasyon yapılmaması gereken bir tavır sergilenmesine  göz yummadım. Evet DEAŞ'a da PKK'ya da vuruyoruz. Gerekirse YPG'ye de. Yarası var  gocunuyor Demirtaş. DEAŞ'a vurmadık mı? 24-26 Temmuz'da iki kez PYD'ye vurduk.  Aynı saatlerde biz DEAŞ'a operasyon yaparken fırsat bilip Fırat'ın bu yakasına  geçip kendilerinde alan kazanmaya çalıştılar. Biz DEAŞ'ı vuracağız, PYD  ilerleyecek. Öyle mi? Bir taraftan da PKK bize saldırırken. Demirtaş bu  kurnazlıkları bırakmalı. Biz alanda ne olduğunu biliyoruz. Türkiye'ye vurmak için  kafasını kaldıranın kafasını ezeriz. Çok açık söylüyorum. Oradaki ne DEAŞ  Arapları, ne YPG SuriyeKürtlerini temsil ediyor, ne de PKK Türkiye ya da Irak  Kürtlerini temsil ediyor. Bunların hepsi bizim için aynı kategoridedir. Farklı  kategoride de olabilirlerdi. PYD Eş Başkanı Türkiye'ye geldi 2013'te. PKK ve PYD  Türkiye'ye saldırmak yerine çözüm sürecini işleterek silahlı unsurları  Türkiye'den çıkarsalardı bugün bambaşka bir bölge, bambaşka bir Suriye, bambaşka  bir Türkiye olurdu ama bunu yapmadılar. Bizi aldatmaya, bizimle çözüm süreci  bağlamında yaptıkları mutabakatı yok sayarak bir takım başka istihbarat  unsurlarıyla işbirliği yapıp Türkiye'ye zarar vermek istediler. Buna biz göz  yummayız. Herkes şeyini bilecek. Fırat'ın batısına PYD geçmeyecek. Doğusunda ne yapacaklarına da sonra bakacağız. Bu doğuda istedikleri gibi Türkiye'ye zarar  verecek faaliyetler yapacakları anlamına gelmiyor."

"PYD savaş suçu işliyor"

Davutoğlu, PYD'nin Tel Abyad'da etnik kıyım yaptığını, Arap ve Türkmen  köylerini boşalttığını, bunu uluslararası gözlemciler ve Birleşmiş Milletler  gözlemcilerinin söylediğini belirtti.

PYD'nin orada savaş suçu işlediğini aktaran Davutoğlu, "PYD siyasi  kanadı, YPG askeri kanadı. Savaş suçu işliyor. YPG yapıyor diye savaş suçuna  sessiz mi kalınacak? Kılıçdaroğlu için PKK ne zulüm yaparsa mazur görülmeli,  öldürülen PKK teröristlerinin cenazelerine gidilmeli, DEAŞ yaptığında kınanmalı,  Özgür Suriye Ordusu yok sayılmalı, Suriye bunların at oynattığı bir yer haline  gelmeli. Olmayacak o" ifadesini kullandı.

Türkiye'de seçim sonrasında durumun farklı olmayacağını vurgulayan  Davutoğlu, "Türkiye'ye sınır olacak kim varsa Türkiye ile dost olmalı düşmanlık  göstereni sınırımızda yaşatmayız .İster bu PKK kampları olsun Kuzey Irak'ta,  ister YPG-PYD kampları olsun, kantonları olsun Suriye'de, isterse başka yapılar  olsun, Türkiye sınırında Türkiye'ye düşman unsur yaşatmayacağız. Bunu bilsinler,  öğrensinler. Bize dost olmak istiyorlarsa 2013'te silahları bırakacaklardı.  Kobani olayları esnasında oradan unsurlar, Suriyeli Kürt kardeşlerimiz oradan  alındı. Masum Kürt'ü, Arap'ı... Tel Abyad'dan Arap, Bayırbucak'tan Türkmen,  Kobani'den Kürt aldık. Dolayısıyla burada tutumumuz çok açık" diye konuştu.

"Bize ihanet eden kimsenin yeni sözüne itibar etmeyiz"

Davutoğlu, HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş'ın "1 Kasım'dan sonra yeni  bir sayfa açılacak" sözleriyle ilgili ise Demirtaş'ın küçük kurnazlıklar  yaptığını dile getirdi.

Birilerinin Demirtaş'a küçük kurnaz akıllar verdiğini söyleyen  Davutoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bir kere ciddiye alınmak istiyorsa takındığı tutuma dikkat edecek.  Bir konuda karar aldıklarında o kararın gereğini yapacaklar. 1 Kasım'dan sonra  terörle mücadele bakımından 31 Ekim ile 1 Kasım, 1 Kasım ile 2 Kasım arasında bir  fark olmaz, seçim neticesi ne olursa olsun. Nihayette Ak Parti ya tek başına  iktidar ya koalisyon ama tek başına iktidar, biz öyle görüyoruz. Koalisyonu  farazi olarak söylüyorum. Bir kritik eşikte olduğumuz da aşikar. Hangi şartlarda  olursak olalım bizi aldatan, bize ihanet eden kimsenin yeni sözüne itibar  etmeyiz. Sınırlarımızda Türkiye düşmanı tek bir unsur bırakmayız. Ya dost  olacaklar, ya bize zarar vermeyecekler. Suriye'de, muhalefet Özgür Suriye ile  birlikte davranacaklar, rejimle işbirliği yapmayacaklar, Türkiye'ye zarar  vermeyecekler ya da. Biz bunu Batılılara da söyledik. Sayın Merkel'e ve diğer  dostlarımıza da. Şu anda biz PKK'yı artık çözüm sürecinin sürdüğü dönemdeki gibi  görmüyoruz. PKK'ya yapılan ve PKK'ya gidecek şekilde YPG ve PYD'ye yapılan her  yardım Türkiye'ye hasmane tutumdur. Çok açık çünkü oradan PKK'ya gidecek. PKK'dan  Kuzey Irak'a. Irak'tan da Türkiye'ye girecek. Çok net hasmane bir tutumdur.  Hiçbir şekilde göz yummayız. Atılan yardımlar konusunda da tutumumuz açık. Bunu  ABD'ye, Rusya'a söyledik. İlgili ülkelere de söyledik. Bu konuda farklı bir tutum  olmaz."