Davutoğlu'ndan ''Esad ile görüşülmeli mi ?'' sorusuna yanıt

Davutoğlu'ndan ''Esad ile görüşülmeli mi ?'' sorusuna yanıt
Güncelleme:

Saadet Partisi Genel Başkanı temel Karamollaoğlu, yeni parti kuracak olan Ahmet Davutoğlu'nu ziyaret etti. Görüşme sonra soruları yanıtlayan Davutoğlu ve Karamollaoğlu Barış Pınarı Harekatı hakkında açıklama yaptı.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, AK Parti’den istifa eden ve yeni parti kurma hazırlıklarını sürdüren eski başbakan Ahmet Davutoğlu’nu ziyaret etti.

Bir gazetecinin "Harekât başladı. CHP'den de bir öneri dile geliyordu, Esad yönetimiyle bir araya gelinmesi konusunda. Görüşleriniz nelerdir?" sorusuna Karamollaoğlu ve Davutoğlu'ndan şu yanıtlar geldi:

Karamollaoğlu: Bu bölgenin problemlerini bu bölgede başka menfaatler içinde olan ülkelerle bir araya gelerek çözmek mümkün değil. Bu bölgede bulunan ülkelerin bir araya gelmesi gerekir. Başka bir çare yok. Türkiye'nin de Irak'ın da, İran'ın da hatta civarda başka katkı sağlayabilecek ülkelerin bu konudaki görüşlerinden faydalanılmalı.

Davutoğlu: Türkiye'nin başlatmak zorunda kaldığı harekât bir günde ortaya çıkmadı. Suriye her zaman barış içinde yaşamayı talep ettiğimiz, ilişkilerimizi en üst seviyeye çıkarmaya çalıştığımız bir geçmişe sahibiz. Ama maalesef Suriye rejimi kendi halkıyla yürüttüğü mücadelede milyonlarca insanın Suriye'den mülteci olarak başka yerlere gitmesine, şehrin yıkımının önünü açtı. 

"DEAŞ ve PKK gibi terör örgütlerinin Suriye'deki boşluğu kullanarak sadece Suriye'ye değil Türkiye'yi de tehdit eder bir duruma geldi. Tek bir tarafla görüşülerek netice elde edilmesinde zorluklar var. Tüm taraflarla görüşülmeli. Yeni bir Suriye ve Orta Doğu perspektifi çizilmeli. İlk hedefimiz harekâtın başarısıdır. Bu harekâtın başarısı için dualarımızı paylaşırken birkaç hususa dikkat çekmek isterim; Türkiye Suriye sınırı kasabaların dahi içeriden bölündüğü bir anlaşmaya dayanır. Güvenlikle ilgili bütün tedbirleri almak yanında oradaki kardeşlerimizin kalbinin kazanılmasına özen gösterilmelidir. Türkiye'yi etnik bit çatışmanın içine sürüklemeye çalışanlara karşı tek bir kardeşimizin bile kalbini kırmamamız lazım. Bu harekâtın sağlığı için önemlidir. Uluslararası basında dikkatimi çekti; bu harekâtın meşruiyetini tartışmaya açan çevrelere karşı ciddi bir kamuoyu diplomasisinin başlatılması lazımdır. Bu harekâtın bir sonraki aşamadaki sivil barışa katkıda bulunacağına yönelik anlatıda bulunulması büyük önem taşıyor. Şu anda mesele mehmetçiğimizin kayıp vermeden başarıya ulaşmasıdır."