Demirtaş: Kürdistan küllerinden doğuyor

Demirtaş: Kürdistan küllerinden doğuyor

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, DTK Olğanüstü Kurulu'nda ''Kürdistan yeniden doğuyor'' dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Olağanüstü Kurulu'nda  açıklamalarda bulundu.

Kongrede AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'na seslenen Demirtaş, "Davutoğlu, madem siyasi çözüm istiyorsun al reisini gel/git bakalım Cizre'ye Sur'a. Bazıları zannediyor ki Ankara'da müzakereye açık bir hükümet var, birileri de hendek kazmış barikat kurmuş. Yok böyle bir şey. Korkunun ecele faydası yok. Artık önümüzdeki yüzyılda bir Kürdistan gerçeği olacak. Kürdistan kendi küllerinden yeniden doğuyor. Bize kardeşiz diyenler bundan mutluluk duymalıdır" dedi.

Demirtaş'ın konuşmasından satırbaşları:

"HENDEKLER KATLİAMLARA KARŞI KAZILDI"

Hendek ve barikatlar özyönetim için kazılmadı, katliamlara karşı kazıldı. Özyönetimin meşru olmadığına dair tek bir gerekçe sunsunlar? Yoktur sunamazlar.

"DOLMABAHÇE'DE O NOKTAYA GELDİK, KIYAMET KOPTU"

2,5 yıl neyi tartıştık. Özyönetimin ö'sünden bile bahsemedik. Asla tartışamadık. Tam Dolmabahçe mütabakatında zurnanın zırt dediği noktaya geldik, orada kıyamet koptu.

"BİZİM DIŞIMIZDA HERKES GELECEĞİMİZ HAKKINDA KONUŞUYOR"

Ortadoğu'nun en büyük dördüncü dili ve 40 milyonluk bir halkın talebidir özyönetim. Bir onur ve kendini yönetme talebidir. Türk halkıyla, Türkiye Devleti ile tarihi ve stratejik bir kader birliği yapmak istiyoruz. Kürtler dışında herkes Kürtler hakkında konuşuyor. Bizim dışımızda herkes bizim statümüz ve geleceğimiz hakkında konusuyor.

"200 YILLIK HASTAYI AMELİYATA YATIRDIK, İYİLEŞMEDEN KALKMAYACAK"

Yaşanan ölümler en çok bizi kahrediyor. Siyasetçiler olarak hepimiz bu salondakiler biziz vebali bizim olacak. Bizim düşen eksikliği kabul ederiz. Eksikliğimiz Ankara'daki hükümete değil halkımıza karşıdır. Çocuklarımıza artık sorunlu miras bırakmak zorunda değiliz. Madem artık 200 yıllık hastayı ameliyata yatırdık. İyileşmeden kalkmayacak.

"ÇOCUKLAR BİZE LANET OKUSUNLAR, HAKLIDIRLAR"

Cizre'de ölen çocukların vebali bizimdir. 10-20 yıl sonra 70 yaşında bir annenin 7 gün boyunca cenazesi sokakta kalabiliyorsa o çocuklar bize lanet okusalar haklıdırlar. Biz onlara çözüm mirası bırakmadık. Gün bugündür. Devletin kararlılığı mı var? Tankı tüfeği mi var? Kendi bilir. Bizim kararlılığımız, meşruyetimiz, haklılığımız var. Halkın iradesi siyasetten daha güçlüdür. Diktatörlük mü özyönetim mi onun kararını verecek. Bunun kararını biz verdik, Türkiye'nin batısı da buna destek vermelidir.

Burada Kürt halkı siyasi statüsü ile Kürtlerin Kürdistan'ın Türkiye'nin idari yönetimi konuşulacak. İki başlık da özerkliğin parçasıdır.