Demirtaş'tan olay yaratcak sözler !

Demirtaş'tan olay yaratcak sözler !

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, çok konuşulacak açıklamalarda bulundu.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, hendek kazanları "Tarih yazıyorlar" diye övdü, "İhanet ettin" diyenleri korkaklıkla suçladı.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Özgür Gündem'e röportaj verdi, çok konuşulacak açıklamalar yaptı. Yeniden müzakere masasına dönüldüğünde artık daha 'ciddi' adımların atılması gerektiğini söyledi.

HENDEK KAZANLARA ÖVGÜ

"Biz özyönetim mevzusunun barikat-hendekmeselesinden, şiddet sarmalından çıkmasını, demokratik siyasal, kültürel, ekonomik yaşamın inşasına dönüşmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bizim anlayışımız budur." diyen Demirtaş, "Cizre, Sur, Nusaybin, Silopi kahramanca direniyor. Bu halk boyun eğmiyor. Yarın Kürt halkının tarihi yazıldığında bugünler çok özel olarak tarihe not düşülecektir. Cizre, Sur, Silvan, Nusaybin, Gever, Kerboran, Derik, Silopi, Şırnak... Gerçekten tarih yazıyorlar."diyerek hendek kazıp barikat kuranlara övgü yağdırdı.

"CUMHURBAŞKANI ADAYI OLMAMAM İÇİN ADAM GÖNDERDİLER"

DTK kongresinden çıkan 'özyönetim' talebi sonrasında HDP'ye yönelik artan baskıların yeni olmadığını belirten Demirtaş, "Mesela benim Cumhurbaşkanı adayı olmamam için çok uğraştılar. Kulis yaptılar, engelleme çıkarmaya çalıştılar, adam gönderdiler, girmemem için. Öcalan üzerinden bir engelleme yaratmaya çalıştılar" diye konuştu.

"ÖZERKLİK TÜRKLERİN DE ÇIKARINA"

Demirtaş, özerklikle ilgili de şunları söyledi; "Bir Türk, 'Benim bu özerklikten çıkarım nedir' diye sorsa... Birincisi Kürtlerin kendi haklarını kazanması için illaki benzer bir çerçevede Türklerin de çıkarı olması gerekmiyor. Kardeş halk dediğiniz halkın hakkının teslim edilmesi başlı başına bir "çıkar"dır zaten. Sonuçta Kürtler kaybettikleri, gasp edilen haklarını elde etmek istiyor. İkincisi, bununla birlikte; demokratik özerklik ve bunun etrafında yürüyen mücadele bütün Türkiye'ye, etnik kimlik ve inançlara aynı anda kazandıran bir modeldir. Bu model, sadece Kürtlere ve Kürdistan coğrafyasına özgü bir model değil. Herkese yararı var. Ötesi Türkiye'yi bir iç savaştan kurtaracak, felaketten kurtaracak bir önermeyi yapıyor Kürtler.

TÜRKLER, KÜRTLERİ KATLETME YÜKÜNDEN KURTULACAKLAR

Milliyetçi bir akım olarak davransaydı, Türkiye'yi çok büyük bir iç savaşa sürükleyip, Suriye ve Irak'tan daha kötü bir tablo ortaya çıkarabilirdi. Kürt hareketi bunu yapmıyor. Bir etnik, mezhep savaşı yürütmüyor. Bütün ırkçı saldırılara rağmen milliyetçi savrulma yaşamıyor. Bir Türk bütün bunlara bakarak "evet benim bundan kazancım var" diyebilir. Bir de şöyle bir şey var tabii; devletin Kürtleri asimile etme, katletme, inkar etme ve sömürme yükünden Türkler kurtulacak. Yani bunca yıldır Devletin günahına ortak olmaktan kurtulacaklar. Ve elbette bölünme korkuları ve kaygıları da ortadan kalkacak, bir arada yaşama imkânları her zamankinden fazla artmış olacaktır."

SORUN KÜRTLERDE DEĞİL TÜRKLERDE

Demirtaş, özellikle kendisini destekleyen Beyaz Türkler'den gelen "İhanet ettin" suçlamalarına da cevap verdi; "Bizim öyle gizli saklı bir hedefimiz yoktu. Aynen şunu söyledik: Türkiyelileşmek Türkleşmek değil, Türkiyelileşmek diğer partilere benzemek de değil. Türkiye çok renkli, çok kimlikli, çok dilli, ve çok kültürlü bir ülkedir. Türkiyelileşmek de partiyi buna uygun hale getirmektir. AKP, MHP ve bir kısım pişman aydın HDP'den beklediği şey Kürtleri Ankara'daki Türkleştirme politikasına teslim etmemizdi herhalde. Burada sorun Kürtlerden kaynaklı değil, sorun Türkiye'nin batısından kaynaklı.

DÜZELTİLMESİ GEREKEN KÜRTLER DEĞİL

Türkiye'nin batısı Kürtleri, haklarını olduğu gibi ve mevcut durumuyla kabul ederse HDP o zaman kolayca Türkiyelileşmiş olur. Kürtler, Türkiye'ye veya Türklere ait olan hiçbir şeyi inkâr etmiyor, itiraz etmiyorlar; asıl Türkiye'nin batısı Kürtlere ait ne varsa hepsini inkâr ediyor veya itiraz ediyor. Düzeltilmesi gereken şey, Kürtler değildir; hatalı devlet politikaları ile yanlışlar üzerine oturtulmuş Batının algısıdır. Bazıları hayal kırıklığı yaşadıklarını söylüyorlar ama biz kimseye Kürtleri getirip AKP'yi kurbanlık koyun olarak teslim edeceğiz demedik.

SİZ KORKUYORSUNUZ DİYE BİZE DE TESLİM OLMAYI ÖNERMEYİN

Diyalog ve müzakere çağrılarımıza gece gündüz hakaretle, ağır saldırılarla cevap veren ve bizi temizlemekten söz edenlere karşı biat edecek değildik. Biz halkımızla birlikte bir direniş, mücadele yürütüyoruz. Gelin hep beraber özgürlük için HDP'de mücadele edelim dedik. Gidip Saray'ın önünde mum yakıp diz çöküp yalvarsanız da gazabından kurtulamayacaksınız. Bari dik durun. Biz HDP olarak boyun eğmeyiz. Siz de dik durun onurunuzla yaşayın. Siz korkuyorsunuz diye bize de teslim olmayı önermeyin.