Deniz Baykal: Gülen'in samimiyetine inanıyorum

Deniz Baykal: Gülen'in samimiyetine inanıyorum

CHP'li Deniz Baykal'ın bu sözleri çok ses getirecek...

Vatan gazetesi yazarı Murat Çelik, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'la yaptığı röportajı bugünkü köşesine taşıdı.

FETÖ soruşturması kapsamında kaset komplosuyla ilgisi oldukları tespit edilen 89 kişi önceki gün gözaltına alınmıştı. Son gelişmeleri değerlendiren Deniz Baykal ise kendisine komplo kuranların kim olduğuna ilişkin 'somut' bir bilgisinin olmadığını söyledi.

GÜLEN'E SAHİP ÇIKMIŞTI BUGÜN DE...

2010 yılında istifa konuşmasında "ABD'den, Pensilvanya'dan aldığım üzüntü ve destek mesajlarının samimiyetine inandığımı da söylemek isterim" diyerek Fethullah Gülen'e ve cemaatine sahip çıkan Deniz Baykal, bugün de aynı noktada olduğunu söyleyerek şaşırttı.

2010'da yaptığı konuşmanın hala arkasında olduğunu ısrarla dile getiren Baykal, "Ben ilk gün söyleyeceğimi söylemişim. Onu geçersiz kılan hiçbir somut veriyi de şu ana kadar yakalayamadım. O günden bugüne bir değişiklik olmadı" dedi.

Murat Çelik'in bugünkü köşesine taşıdığı Deniz Baykal röportajının tam deşifresi:

CİDDİ Mİ DEĞİL Mİ GÖRECEĞİZ!

Sayın Baykal, 10 Mayıs 2010'da, istifanızı açıkladığınız basın toplantısında söyledikleriniz ortada. Bugün gelinen nokta itibariyle değerlendirmeniz nedir?

- Bakın, ben o açıklamada ne diyorum? Birincisi komplo olduğu. Bu olayın bir komplo olduğu tartışma götürmez bir gerçek. Komplonun iki boyutu var. Bir, fiilen uygulayanlar; iki, onlara talimat verenler. Bu talimat meselesini yok saymak mümkün değil.

*Talimat mevzuunda ciddi de ithamlarınız olmuştu...

- Öyle kritik bir siyasi takvimin göbeğinde, referandum öncesinde, birilerinin öyle kendi inisiyatifiyle hareket ettiğini, bir takım güvenlikçilerin bunu kendi kendilerine yaptıklarını düşünmek mümkün değil. Bunu uygulayan kim bilemem. Bunlar olabilir; öyle midir, değil midir görürüz, belli olur. Daha önce çıkardıklarının, çilingirler falan, onların hikaye olduğunu ben tespit ettim.

*Şimdi yeni gözaltılar var...

- Bunlar ciddi mi, değil mi bilmiyorum. İfadelerini görürsek, bilgi sahibi olursak, uygulayıcılar açısından ciddi mi değil mi, onu netleştirebiliriz o aşamada. Şu anda o aşamada değiliz, bu bir. İki... O netleştirildikten sonra ikinci meselenin aydınlığa kavuşturulması lâzım.

*Yani?..

Baykal: Kim talimat verdi ve kamuoyuna nasıl intikal ettirildi? Hangi kanallar, o kanallara kim taşıdı, kim götürdü? Yani öyle kendiliğinden olmuş bir şey değil bu. Bir siyasi planlamayla olmuş bir şey. Bu siyasi planlamanın sahibi kimdir? Bu mesele önemli meseledir.

"AÇIKLAMAMIN ARKASINDAYIM"

*6 yıl önceki istifa açıklamanızda da bunları söylemiştiniz...

Baykal: Ben 10 Mayıs 2010'da söylediklerim ile hâlâ aynı noktadayım. O açıklamanın arkasındayım. O açıklama, bunun belli bir hesapla yapılmış bir komplo olduğunu net bir şekilde ortaya koyuyor. Ve bunun aydınlanması gerekiyor. Şimdi, aydınlanırken tabii, uygulayıcı kişilerden tutun da, onlara talimat veren, o talimat verene talimat veren, bunun yayınlanmasına izin veren, yayınlayan... Hep bunlar sorgulanması gereken konular. O dönem Kemal Bey'in (Kılıçdaroğlu) açıklamaları oldu. Bu görüntülerin bilgisayardan izlenip yayınlanması talimatı verilmesi aşamasıyla ilgili... Bu ortada... Bunun bir izahı oldu mu mesela? Bu o değildi, yanlıştı, montajdı vs diye... Ben söyleyeceğimi o gün söyledim.

GÜLEN HAKKINDAKİ SÖZLERİ

*O açıklamanızda,"Pensilvanya'dan aldığım üzüntü ve destek mesajlarının samimiyetine inandığımı da söylemek isterim" cümlesini kullanmıştınız. Bu Gülen'i aklayan bir ifade olarak...

Baykal: Aklayan değil, aklama yok...

*Ama öyle algılanmıştı...

Baykal: Hayır, hayır... Onu niye söylüyorum?.. Bakın ne diyor bana? "Üzüldüm" diyor. Bu ne demektir? Benim böyle bir talimatım yok demektir. Tutuklananlar Fethullahçıdır, değildir; onu bilemem. Bakın bizim konuştuğumuz 2010... O zamanları hatırlayın... Kıyamet 2013'te koptu. 2010'da bir ayrım yoktu zaten...

*Ayrım derken?..

Baykal: Yani daha Ergenekon süreci... Can ciğer kuzu sarması oldukları günler... "Savcıyım" dediği günler Erdoğan'ın. Böyle bir talimatı verecek kişinin, bu işin... İktidarın haberi ve onayı olmadan böyle bir şeyin yapılmasını mümkün görmüyorum dedim o gün.

*Ve hâlâ aynı noktadasınız öyle mi?

Baykal: O noktadan beni çıkaracak bir veri arıyorum. Keşke bulsam. Bulsam rahatlarım.Türkiye adına rahatlayacağım bulsam. Benim hipotezim, benim analizim bu. Bu analizimi çürütecek hiçbir gelişme olmadı 6 yıldır. Bol lâf var, bol heyecan var ama hiçbir şey yok.

GÜLEN'İN ÜZÜNTÜ BEYANINA HALA İNANIYOR MU?

*89 kişinin gözaltına alınmış olması önemli bir gelişme değil mi?

Baykal:Şimdi bu konuda bir gelişme olur mu, bu tutuklamalarla?.. Bilmiyorum kardeşim, bilmiyorum. Ben ilk gün söyleyeceğimi söylemişim. Onu geçersiz kılan hiçbir somut veriyi de şu ana kadar yakalayamadım. Olsa memnun olurum. O günden bugüne bir değişiklik olmadı. Şimdi olur mu? Görelim kardeşim. Olursa bundan mutluluk duyarım. Keşke olsa... Şu ana kadarki "Oldu bak" falan denilenlerin hepsi fos çıktı.

*Konu şimdi FETÖ / PDY soruşturması kapsamında yer alıyor...

Baykal: Şimdi Fethulllah, her suçun yıkılacağı bir konu haline geldi. Eğer deniyorsa, haydi bunu da yıkıverelim... E yıkın kardeşim. Yıkın da... Bunu yiyecek vardır, yemeyecek vardır.

*15 Temmuz'u yaşadıktan sonra, Gülen'in o gün size "Üzgünüm" demesini hâlâ muteber bir beyan olarak görüyor musunuz?

Baykal: Olmadığını, birinin bana kanıtlaması lâzım. Bu spekülasyon konusu olamaz artık. Bana birisi bütün bu soruları net şekilde cevaplayacak verileri ortaya koyar, ondan sonra "Şimdi ne diyorsun" der, o zaman söyleyeceğimi söylerim. Bunu çürüten bir tablo olmadı henüz. Bugün bütün bu çılgınca işler, bombalamalar... O bağlantı da kuruldu diyelim, bunların talimatını o verdi diyelim... Bu, öbür konunun yani bizim konuştuğumuz 2010'un durumunu değiştirmez.

"SONRA KONUŞACAĞIZ"

Baykal, 2007'de Çorlu'da miting süresini aştığı için hakkında düzenlenen fezleke nedeniyle dün Antalya Adliyesi'nde ifade verdi. Baykal, kaset komplosuyla ilgili sorulara "Bunları sonra konuşacağız" diye yanıt vermekle yetindi.

Vatan