''Deprem vergilerini bütçeye aktardık''

''Deprem vergilerini bütçeye aktardık''
Güncelleme:

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal deprem vergisi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Ağbal, deprem vergilerinin ayrı bir fonda toplanmadığını ve bütçeye aktarıldığını ifade etti.

Elazığ depreminin ardından yeniden gündeme gelen deprem vergisinin nereye kullanıldığı ile ilgili  Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal'dan dikkat çeken bir açıklama geldi. Ağbal, deprem vergilerinin ayrı bir fonda toplanmadığını ve bütçeye aktarıldığını ifade etti.

Yeniçağ gazetesinden Halil Yatar'ın haberine göre Ağbal şunları söyledi; “Harcadığımız paralar bu deprem vergisinden daha fazla. Kalem kalem şu kadar harcandı dememe bile gerek yok. Kamu binası yatırımında ilk deprem öncelikli kamu imarı oldu. Cumhurbaşkanımız da ifade etti. Devletin kaynakları var. Depreme özel olarak bir ihtiyacımız yok. Bu kaynaklar toplanmıştır. Bu kaynaklardan daha fazlası deprem için harcanmıştır. Hiç kimsenin kuşkusu olmasın” dedi.

"KAMU HARCAMALARINDA ŞEFFAFIZ"

Ankara Sanayi Odasının Ocak Ayı Meclis Toplantısına katılan Ağbal, toplantı sonrası Deprem Vergisi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Ağbal, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Bir politik tartışma için değil ama yıllarca işin içinde bulunmuş bir teknokrat olarak devletin harcadığı her kuruşun hesabı veriliyor. Özellikle 2006 yılında yapmış olduğumuz Kamu Maliye Kontrol Kanunu ile birlikte devletin topladığı vergilerin nerelere harcadığı konusunda olağan üstü şeffaflık söz konusu. Bugün açın Maliyenin Genel Muhasebe sayfasına bakın kuruşu kuruşuna her birinin hesabı var. Sonra Sayıştay denetiminde yetkilerini arttırdık. Daha önceki dönemlerde denetlenmeyen birçok şeyi bu kapsamda denetime aldık. Harcadığımız paralar bu deprem vergisinden daha fazla. Kalem kalem şu kadar harcandı dememe bile gerek yok. Kamu binası yatırımında ilk deprem öncelikli kamu imarı oldu. İki olağan üstü şekilde kurumsal yapıya yatırım yaptık. AFAD’a ayırdığımız kaynaklar her yıl artıyor. Daha fazla kaynak tahsil edeceğiz. Bugün deprem riski meydana geldiğinde kurumlar arası iletişim bu kadar kuvvetli hale geldiyse bunu nasıl sağladık? Kurumlar arası etkileşim iletişim ağını güçlendirdik. Bütün kurumlara bilgi işlem yatırımları yaptık” ifadesinde bulundu.

“BU POLİTİK DEĞİL TEKNİK KONU”

Bir politika üretilecekse bile hesap vermekte hiçbir sorun olmadığını dile getiren Ağbal, “Hiç kimsenin konuşamayacağı bir şey yok. En güçlü olduğumuz konulardan birisi şeffaflık. Bu vergilerden daha fazlasını bütçede ayırdık. Özel bir hesapta tutulup harcanabilirdi fakat bu 1999 yılında da böyle bir ayrıma gitmemiş. Bütçeye dahil edilmiş oradan harcamalar yapılmış. Milletimiz rahat olsun. Bizim 11. Kalkınma Planı hazırlıklarında da bizim en önemli gündem maddelerimizden bir tanesi deprem riskinin yönetilmesi, ilave kaynaklar verilmesiydi. Biz bu konuyu son derece önemsiyoruz. Bütçemiz yeri geldiğinde bu tür talepleri de karşılayacak birikimlere sahip. Bu çok önemli bazen kaynağınızın olması sizin daha erken müdahale etmenizi sağlıyor. Cumhurbaşkanımız da ifade etti. Devletin kaynakları var. Depreme özel olarak bir ihtiyacımız yok. Deprem riski altındaki binaların daha hızlı bir şekilde inşası için Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın gerek iç kaynak gerek dış kaynak olsun olağan üstü çalışmaları var. Devlet olarak bu konuya sahip çıkacağız. Gündemimizin öncelikli sıralarında yer alıyor. Bu kaynaklar toplanmıştır. Bu kaynaklardan daha fazlası deprem için harcanmıştır. Hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Bu bir politik konu değil teknik konu” şeklinde konuştu.