Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Bu bir ateşkes değil

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Bu bir ateşkes değil
Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'i Beştepe'de kabul etti. Görüşme sonrası Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu çok önemli açıklamalarda bulundu.

ABD heyeti ile görüşme sonrası açıklama yapan Çavuşoğlu 'istediklerimizi aldık' dedi ve YPG’nin ağır silahlarının toplanacağını ve mevzilerinin imha edileceğini söyledi.

Çavuşoğlu istediklerimizi aldık dedi ve YPG’nin ağır silahlarının toplanacağını ve mevzilerinin imha edileceğini söyledi.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle;

Bu süreç Cumhurbaşkanımızın liderliği öncülüğünde sağlanmıştır. Sayın Cumhurbaşkanımızın heyetler gelsin konuşalım demiştir. Buradaki arkadaşlarımız Milli istihbarat bakanlarımızla dünden beri bu süreci yürüttük. Tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.

Bu bölgeden ABD askerli çekiliyor. Münbiç gibi bölgelerde rejim var. Dünden itibaren Kobani bölgesine de rejim girdi. Diğer bölgeler için Rusya ile görüşeceğiz. Zaten Cumhurbaşkanımız 22 Ekim'de Soçi'de Rusya ile bu konuları ele alacak.

Suriye'de evini terk etmek zorunda kalan insanların da bu bölgeye dönmesi söz konusu. Güvenli bölgenin bir kısmı ABD, diğer kısmını Rusya ile konuşarak halletmeye çalışıyoruz.

Biraz sonra ortak açıklamaya dağıtacağız. Burada sadece YPG'lilerin çekilmesi değil, ellerindeki silahlar ve tüm mevzilerinin kullanılmaz hale getirilmesi hepsi var.
Diğer taraftan Trump davet etti. Tabi ki önümüzdeki süreçte bu ortak açıklamada yer alan konuşmalar gerçekleşir ve bizim de ABD'ye görüşmemiz gerçekleşir.

ABD'nin başkanlık kararıyla bir yaptırımı oldu. Sınırlı bir şekilde. Hiçbir bakanımızın ABD'de bir mal varlığı yok. Yani fiili bir dayanağı yok. Şimdi 120 saatlik bir ara verme var. Ne için teröristlerin çıkması için bunu da ABD yapacak. 120 saatlik süreden sonra teröristler buradan tamamen temizlenirse biz de harekatı durduracağız. Bu aşamaya geldiğimiz zamanda mevcut yaptırımlar kaldırılacak.

İnsanı konular matematik meselesi değil. Buraların tamamen güvenli bölge haline gelmesi lazım ve onların en temel ihtiyaçlarının da karşılanması lazım.

Fırat ve Zeytin dalı harekatlarından sonra şuana kadar 365 binden fazla Suriyeli döndü. Ama buralar ilk etapta 1 milyon 2. aşamada 2 milyon insanın dönmesi ve desteğin verilmesi lazım. Avrupa'daki bazı ülkeler destek vermeyeceğini söyledi. Cumhurbaşkanımız da onlara gereken cevabı verdi. Herkesin bu geriye dönen insanlara en temel ihtiyaçlarını karşılama konusunda destek vermesi gerekiyor. 30 Ekim'de anayasa komisyonu ilk toplantısını yapacak.

Her siyasetçinin bir mizacı var. Genel anlamda baktığınızda Pence'n mizacı fazla ciddi duruyor. Bir siyasi liderin ya da başkanın mizacı hakkında yorum yapmam doğru olmaz. Toplantıda buraya nasıl geldik. Ne oldu bunları konuştuk. Daha sonra heyetler arası konuşmaya geçtik. Daha önce hazırlanan videoları izlemeye de vakit buldular. Sonuçta müzakereler sonucunda nasıl bu kadar saat geçti farkında olmadık. Ama neticesinde böyle bir sonuç aldık.

Rusya'nın girip girmemesi ABD'nin garantisinde olan bir şey değil. Biz Rusya ile anlaşmalarda gerekli konuşmaları yapıyoruz. Zaten salı günü Soçi'ye gitmemizin sebebi de bu. Pence'in dediği artık Ruslar ile görüşürsünüz. Biz çıkıyoruz dediler.

Trump'ın tweetleri biliyorsunuz herkesi şaşırtmıyor artık. Aynı konuda bile kısa sürede tweet atması ABD'nin de ilgisini çekiyor. Böyle bir konu da memnun kalması iyi. Biz cevabımızı sahada verdik. İkincisi biz teröristlerle müzakereye girmeyeceğimizi Cumhurbaşkanımızın Trump'a söylemiştir. Diğer taraftan böyle bir arabuluculuğun ABD'ye yakışmayacağını söyledik. ABD'liler mektup konusunda cevap veriyor. Böyle bir seviyesizlik böyle bir şey görmedik diye. Cumhurbaşkanımızın böyle bir seviye inmemiştir, inmez de. Seviye ile ilgili en iyi cevabı ABD halkı vermektedir.

Ara vermek demek, bizim askeri ya da oradaki güçlerin çekilmesi değildir. Bizim gözümüzün önünde olacak ve denetimini yapacağız. Ama burada ne olmadığını biz görmüş olacağız 5 günlük sürecinde.

TOPLANTI 1 SAAT 40 DAKİKA SÜRDÜ

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basına kapalı gerçekleştirilen kabul, 1 saat 40 dakika sürdü.

Pence'i Külliye'ye gelişinde karşılayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Erdoğan'ın makamına kadar eşlik etti.

Mike Pence ile ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın makamına çıktı.

Erdoğan ile tokalaşan Pence, "Beni kabul ettiğiniz teşekkür ediyorum." dedi. Pence'nin sözlerinin çevirisini ise Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın yaptı.

Jeffrey de Türkçe "Merhaba Sayın Cumhurbaşkanı, nasılsınız?" diye sordu, Erdoğan'ın "Sağ olun, sizler nasılsınız?" sorusuna da "Çok iyiyim, sağ olun efendim." karşılığını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Pence ve ABD heyetini kabulü yaklaşık 1 saat 40 dakika sürdü.

Kabulün ardından heyetler arası görüşmeye geçildi.

HEYETLER ARASI GÖRÜŞME DE SONA ERDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in başkanlık ettiği heyetler arası görüşme sona erdi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basına kapalı gerçekleştirilen görüşme, 2 saat 40 dakika sürdü.

Heyetler arası görüşmede, Türk heyetinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler hazır bulundu.

ABD heyetinde ise ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert Charles O'Brien, ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, ABD'nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield yer aldı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Bu bir ateşkes değil - Resim : 1

 

Seçiniz...