Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan sert çıkış

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan sert çıkış

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders ortak basın toplantısı düzenledi.

Türkiye, Suriye'de Fırat Nehri'nin batısının Ankara için 'kırmızı çizgi' olduğunu bir kez daha yineledi. YPG'nin, Fırat Nehri'nin batısındaki Menbiç'e silah ve militan sevkiyatına başladığı bildirilmişti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "YPG'nin Fırat'ın doğusuna geçmesi geçmesi gerekiyor. YPG Fırat Nehri'nin doğusuna geçmezse hedef olacaktır" dedi.

Reuters'ın haberine göre, terör örgütü PKK'nın Suriye kolu PYD'nin silahlı kanadı YPG, Menbiç'e silah ve militan sevkiyatına başladı. 

Bölgedeki güvenlik kaynakları, Nusaybin-Mürşitpınar arasında kalan Suriye sınır bölgesinde çok sayıda silah, araç, malzeme ve personel yüklü TIR'ların ve minibüslerin doğudan batıya doğru intikal halinde olduğunun belirlendiğini söyledi. Kaynaklar, Cerablus bölgesindeki gelişmeler dikkate alındığında; bunun, "YPG/PYD'nin Menbiç'i takviye amacına yönelik olarak yapıldığının görüldüğünü" belirtti. Reuters’ın daha sonra geçtiği haberde ise Suriye’nin kuzeyindeki Kürt bölgesinin sözcüsünün ifadesine yer verildi. Rojava Medya Ofisi'nin başındaki İbrahim İbrahim, "Takviye var ama. Bunu yapan YPG değil. Çünkü YPG, Fırat'ın doğusunda" iddiasında bulundu.

BAKAN NET KONUŞTU

Bölgedeki gelişmeler, Ankara'da Hollandalı mevkidaşı Bert Koenders ile ortak basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'na soruldu.

Çavuşoğlu, "Gerek Cerablus, gerekse Afrin'den doğuya doğru başlatılan operasyonun amacı bu bölgeden DAEŞ terör örgütünü temizlemektir. Gördüğünüz gibi küçük bir kuvvetle bile DAEŞ terör örgütü kontrol ettiği şehirleri terk ediyor, kaçıyor" dedi.

Türkiye'nin yıllardır 'sadece hava operasyonlarıyla DAEŞ'i yenmenin mümkün olmayacağını' belirttiğini hatırlatan Çavuşoğlu, "Karadan etkili operasyonlarla DAEŞ'i hem Irak'tan hem Suriye'den temizleyebiliriz. Bırakın koalisyonun içindeki 65 ülkeyi, bırakın 10 ülkeyi, 5- 6 ülke bile bu konuda işbirliği yapsaydı bugüne kadar Suriye ve Irak'ta DAEŞ diye bir terör örgütü kalmazdı" diye konuştu.

Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Operasyonun yapıldığı Menbiç Cebi dediğimiz bölgede Araplar ağırlıklı olarak yaşıyor ve Türkiye'nin desteklediği bu operasyonun içindeki güçler de esasen bu bölgeden insanlar. Bu bölgelere burayı terk etmek zorunda kalan insanlar yerleştirilmeli, onlar yaşamalı. Ama YPG'nin amacı bu değil. YPG gittiği yerlerde kendisi gibi düşünmeyen Kürtler dahil herkesi göçe zorluyor, etnik temizlik yapıyor. Esasen bu operasyondan YPG, PYD'nin rahatsız olmasının PKK dahil sebebi budur. DAEŞ'le mücadele ettiğini söyleyen bir terör örgütü, DAEŞ'e yönelik diğer güçlerin yürüttüğü operasyondan neden rahatsız olsun? Madem ortak hedef DAEŞ, neden rahatsız oluyor? Burada, YPG'nin, hem ABD'nin söz verdiği gibi hem de kendilerinin açıkladığı gibi öncelikle, bir an evvel Fırat Nehri'nin doğusuna geçmesi gerekiyor. Geçmediği takdirde hedef olacaktır. Ama Münbiç ve diğer bölgelerdeki buralardaki Araplar tabi ki hedef değildir. Esasen hepimizin ortak amacı bu bölgeden DAEŞ'i temizlemektir."

57c3fd91c03c0e37a06f6fd6.jpg

İNCİRLİK KRİZİ

Çavuşoğlu Almanya ile İncirlik üssü konusunda yaşanan krizle ilgili ise şöyle dedi:

"Almanların İncirlik'e yapmak istediği ziyaret, bundan sonra atacağı adımlara bağlı... Almanya gereken adımları atarsa bu ziyarete izin veririz, aksi takdirde kusura bakmasınlar."