Dokunulmazlık görüşmelerinde yine karar yok !

Dokunulmazlık görüşmelerinde yine karar yok !

AK Parti ile CHP arasında görüşülen dokunulmazlık konusunda anlaşma çıkmadı.

AKP 17/25 Aralık Bakanlarının dosyalarının kapsam dışı kalmasını isteyince görüşmelerden sonuç çıkmadı.

Sözcü'nün haberine göre AKP ile CHP arasında, dokunulmazlık konusundaki görüşmelerde uzlaşma sağlanamadı. CHP’ye son önerisini ileten AKP, eski bakanların dokunulmazlık dosyalarının ayrı tutulmasını istedi. CHP ise 17-25 yolsuzluk ve rüşvet olayına adı karışan 4 eski bakanla ilgili iddiaların yeniden TBMM’ye getirilmesini istiyor. Anlaşmazlığın çözülemezse, AKP kendi Anayasa değişiklik teklifini TBMM’ye sunacak. Ancak 330 oyun sağlanması zor görülüyor.

CHP’li Özgür Özel “AKP’nin bu teklifi, hem geçmişteki hem bugünkü bakanlarla ilgili bir endişesinin olduğunu ve onları dokunulmazlık zırhı içinde tutmayı önemsediğini gösteriyor” dedi.

İki parti arasında yapılan son görüşmeye grup başkanvekilleri Naci Bostancı ile Özgür Özel katıldı. AKP’li Bostancı, AKP’nin revize edilmiş önerisini sundu. Buna göre idareye intikal etmiş  (Başbakanlık, Adalet Bakanlığı ve TBMM’de bulunan dosyalar) fezlekeler yargıya gönderilecek. AKP eski bakanlar ile, halen savcılıklarda bekleyen fezlekeleri dışarıda bıraktı.

Bostancı, “Başbakanlık ve Adalet Bakanlığı’nda bekleyen kaç fezleke varsa hepsi intikal edecek. Savcılıklarda bekleyenler buna dahil değil” dedi.  CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise, CHP’nin yasanın çıktığı tarihe kadar tüm suç iddialarının sürece dahil edilmesini istedi. Özel, “Savcılıkta bekleyen dosyalar da dahil. AKP ise bu noktada bizimle aynı fikirde değil” dedi ve şunları söyledi:

‘’Biz sadece milletvekilleri ile ilgili olan fezlekelerin değil, daha önce bakanlarla ilgili işlenmiş tüm suçların da soruşturma komisyonuna ihtiyaç olmadan işleme alınmasını istedik. AKP ise mevcut bakanların ya da geçmişte görev yapmış bakanlarla ilgili fezlekelerin işleme alınmasını istemiyor. Milletvekillerini dokunulmazlıktan arındırıyorsun, AKP’li bakanlar ise bu zırh içinde kalıyor.’’

17-25 KAPANMADI

CHP’li Özel, yolsuzluk ve rüşvet ile suçlanan eski bakanlarla ilgili sürecin de kapanmadığını, ortaya çıkabilecek her türlü yeni delilin, yeni soruşturma komisyonu kurmayı mümkün kılacağını söyledi. Özel, “AKP’nin bu teklifi, hem geçmişteki hem bugünkü bakanlarla ilgili bir endişesinin olduğunu ve onları dokunulmazlık zırhı içinde tutmayı önemsediğini gösteriyor.” dedi.

AKP-CHP arasında ortak bir formülde uzlaşma sağlanması zor görünüyor. CHP, eski bakanların da dokunulmazlığının kaldırılmasını istiyor. AKP ise 4 bakanla ilgili Meclis Genel Kurulu’nda verilen “yüce divana göndermeme” kararına atıf yaparak bu konunun yeniden gündeme getirilmesini istemiyor. TBMM’de halen AKP’lilere ait ikisi mevcut biri eski bakan olmak üzere 24 milletvekiline ait dokunulmazlık dosyası bulunuyor.