Ekrem İmamoğlu İBB'yi milyarlık borçla alıyor !

Ekrem İmamoğlu İBB'yi milyarlık borçla alıyor !
Güncelleme:

Kendi bünyesinde 30 şirketi bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın mayıs ayı oturumuna göre 26 milyar 500 milyon TL borcunun olduğu belirtilmişti. İmamoğlu zorlu bir mali tabloyu devralacak.

30 iştiraki bulunan İBB'nin borcu, İBB Meclisi'nin mayıs ayı oturumunda açıklanan rakamlara göre 26 milyar 800 milyon TL seviyesinde. Yaklaşık 800 bin oy farkla başkan seçilen Ekrem İmamoğlu zorlu bir mali tabloyu devralacak.

31 Mart seçimlerinde İBB Başkanı seçilen ancak 6 Mayıs’ta tartışmalı bir YSK kararı ile mazbatası alınan Ekrem İmamoğlu, dün tekrarlanan İstanbul seçimlerini tarihi farkla kazanarak tekrar İBB başkanı oldu. Bünyesinde 30 şirketi bulunan İBB’nin ekonomik durumu ise tartışmalı.

Ekrem İmamoğlu tarafından hazırlanan ve İBB’nin mali durumu hakkında bilgi veren tablolar.

Ekrem İmamoğlu İBB'yi milyarlık borçla alıyor ! - Resim : 1

İBB’YE BAĞLI 30 ŞİRKET VAR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2019 bütçesi geçtiğimiz yıl kasım ayında belirlendi. Buna göre İBB’nin bütçesi 23.8 milyar lira oldu. 2.5 milyarlık İETT ve 8 milyar 501 milyon liralık İSKİ bütçeleri ile İBB’nin 2019 yılı toplam bütçesi 34 milyar 801 milyon liraya çıktı. İBB bütçesini denkleştirmek için 3 milyar 200 milyon liralık net borçlanma öngörülüyor. Borçlanma yoluyla elde edilen kaynağın büyük bölümünün raylı sistem yatırımları için kullanılması planlanıyor. 2019 gider bütçesi içinde faiz giderinin de 1 milyar 114 milyon 507 bin lira olacağı tahmin ediliyor. İBB’ye bağlı 30 iştirak şirketinin toplam cirosu da 24 milyar lira civarında.

 

Sözcü