Erdoğan ABD'li bakanın yüzüne karşı söyledi !

Erdoğan ABD'li bakanın yüzüne karşı söyledi !
Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Savunma Bakanı Mattis'e YPG'ye verilen desteğin Türkiye'de rahatıszlık oluşturduğunu iletti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Savunma Bakanı Mattis ile görüştü. Görüşmede Erdoğan'ın Mattis'e YPG'ye yapılan silah yardımından duyduğu rahatsızlığı ilettiği belirtildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Savunma Bakanı James Mattis'i Beştepe'de  kabul etti. ABD'li heyetin de bulunduğu görüşmede ikili ve bölgesel konular ele alındı. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre  kabulde, DEAŞ ve PKK başta olmak üzere terör örgütleriyle ortak mücadele konusundaki kararlılığın yanı sıra Suriye ve Irak'ın toprak bütünlüğünün korunması gerektiği vurgulandı.

TERÖR ÖRGÜTÜ YPG'YE SİLAH YARDIMINDAN DUYULAN RAHATSIZLIĞI DİLE GETİRDİ 

Bu çerçevede, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin referanduma gitmesininin yanlış bir adım olacağı belirtildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, konuk bakana, ABD'nin PYD/YPG'ye verdiği destekten Türkiye'nin duyduğu rahatsızlıkları da dile getirdiği kaydedildi.

DEAŞ'tan temizlenen yerleşim birimlerinde yönetimin yerel halka bırakılması gerektiğine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'de çatışmasızlık bölgeleri oluşturmayı hedefleyen mekanizmanın desteklenmesinin önemine de değindi. Irak'ta Kandil ve Sincar'daki PKK unsurlarına karşı ortak mücadelenin, savunma sanayii alanında işbirliğinin ele alındığı kabulde, Türkiye ve ABD'nin stratejik ortaklıklarının ve NATO'da iki önemli müttefik olduklarının da altının çizildiği öğrenildi.

Tarihin en kötü dönemlerinden birini geçiren ABD-Türkiye ilişkilerinde, bugün kritik bir ziyaret gerçekleşiyor. Eski Başkan Barack Obama döneminde kopma noktasına gelen Ankara-Washington hattı, Trump'ın başkan seçilmesiyle de yeni bir dönemin kapısını aralayamadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Beyaz Saray'da ağırlayan Donald Trump, Türkiye'nin özellikle YPG beklentilerini karşılayacak bir adım atmış değil. James Mattis'in başında bulunduğu Pentagon, YPG'ye şimdiye kadar 1300 TIR'dan fazla silah ve mühimmat göndermiş durumda.

Türkiye, Suriye'nin en kuzeybatısında bulunan YPG kontrolündeki Afrin'e her an operasyon yapabilir. Mattis'in temaslarında Afrin'in de gündeme gelmesi bekleniyor.

ABD ve Türkiye arasındaki bir başka sıcak başlık, Kuzey Irak'taki referandum. Mesut Barzani'nin 25 Eylül'de yapmaya hazırlandığı referanduma Washington da karşı çıkıyor. Mattis'e referandumun iç savaşı tetikleyebileceğini aktaracak Ankara, bunun kabul edilemez olduğunu belirtecek. Dün Irak'ı ziyaret eden James Mattis, Mesut Barzani ile bir araya geldi.

Türkiye'nin Rusya'dan satın almayı planladığı S-400 füzeleri, Suriye'deki son durum masaya gelecek diğer dosyalar olacak.

Ankara-Washington arasında bir yılı aşkın bir süredir sıcaklığını koruyan bir diğer konu, FETÖ lideri Fetullah Gülen'in iadesi. Türkiye, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından iade için çok sayıda dosyayı ABD'ye göndermişti.

Milliyet