Erdoğan aday olabilecek mi tartışmasında, Şentop: ''Bu konu tartışmaya kapalı''

Güncelleme:

TBMM Başkanı Şentop, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üçüncü dönem adaylık tartışmalarına noktayı koyarak, "Komisyon raporuna göre bu konu tartışmaya kapalı. Bu konu net, 2 defa seçilme hakkı yeni sistemde getirildi." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2023 seçimlerinde 3. kez cumhurbaşkanlığına aday olamayacağı yönündeki iddialar siyaset dünyasının bir numaralı tartışma konusu oldu.

 TBMM Başkanı Mustaf Şentop, AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın üçüncü dönem adaylık tartışmalarına noktayı koyarak, "Komisyon raporuna göre bu konu tartışmaya kapalı. Bu konu net, 2 defa seçilme hakkı yeni sistemde getirildi." dedi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, üçüncü dönem adaylık tartışmalarıyla ilgili olarak "101. Madde ile tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına olduğu gibi daha önce cumhurbaşkanlığı yapmış kişilere de 2 kez adaylık hakkı tanınıyor. 5 sene önce net bir şekilde ortaya konulmuş" dedi.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Mustafa Şentop, şunları söyledi:

ERDOĞAN’IN ADAYLIĞI TARTIŞMASI

Cumhurbaşkanı'nın adaylığı 2.kez söz konusu.  Elimde komisyon raporu var.  2016 yılında komisyonda Anayasa değişikliği teklifi görüşülürken hiç bir muhalefet partisi üyesi Cumhurbaşkanı'nın 2.kez aday olacağı konusuna itiraz etmedi. Komisyon raporlarında bu konunun tartışmasız olduğu yer almıştır. Farklı bir görüş bildirilmemiştir. Bu konu Anayasa'nın 101.maddesinde açıktır.

101. Madde ile tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına olduğu gibi daha önce cumhurbaşkanlığı yapmış kişilere de 2 kez adaylık hakkı tanınıyor. 5 sene önce net bir şekilde ortaya konulmuş.

Her konuda konuşan kişilerin tartışması mümkün değil. Hiçbir akademisyenin bu rapora değinmediğini görüyoruz. 101. Madde dediğimiz yeni madde Nisan 2018’de gelmiştir. Yürürlüğe girdiği tarihten itibaren hüküm ifade ediyor. Yeni içerik getirilen cumhurbaşkanlığı tanımı için iki kez seçilme hakkı getiriyor. Yeni 101 yürürlüğe girmiş, eski 101 hükmünü yitirmiştir.

AYŞENUR ASLAN’A TMT TEPKİSİ

Türk Mukavemet Teşkilatı'na getirilen değerlendirmeler çok yanlıştır. Bu teşkilat olmasaydı bir tane yaşayan Türk görmek mümkün olmazdı.

BAHÇELİ İDDİALARA TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
Geçtiğimiz hafta söz konusu iddialara tepki gösteren MHP lideri Bahçeli yaptığı değerlendirmede, "Bizim Cumhurbaşkanı adayımız nettir, o da Sayın Recep Tayyip Erdoğan'dır. İnanıyorum ki, 2023 yılının Haziran ayında yapılacak seçimde Sayın Erdoğan açık ara farkla seçimi kazanacak ve Cumhur İttifakı da yeni bir zafere imza atacaktır. Bazı çevreler Sayın Cumhurbaşkanımızın tekrar aday olamayacağı yönünde husumetle pekişmiş karanlık propagandalarına şimdiden başlamıştır. Bir defa bu iddianın yasal ve anayasal hiçbir temeli, hiçbir nesnel gerçekliği yoktur. Sayın Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk Cumhurbaşkanı'dır. Ve tekrar aday olmasının önünde de herhangi bir engel bulunmamaktadır" ifadelerine yer vermişti.