Erdoğan, Obama ile son kez görüşecek

Erdoğan, Obama ile son kez görüşecek

Yarın NATO liderler zirvesi için Varşova'ya gidecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan önemli görüşmeler de yapacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yarın Polonya’nın başkenti Varşova’da gerçekleştirilecek NATO Liderler Zirvesi’ne katılacak. Erdoğan ve ABD Başkanı Obama’nın Varşova’da ikili bir görüşme yapması da bekleniyor.

Obama'nın Kasım ayında görevinin dolacak olmasıyla ikili arasındaki son resmi görüşme olacak.

NATO Liderler Zirvesi yarın Polonya’nın başkenti Varşova’da başlayacak. 2 gün sürecek zirveye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama’nın yanı sıra toplam 28 ülkenin devlet ve hükümet başkanları katılacak. Zirvenin gündemi Karadeniz’in güvenliği ve Türkiye sınırındaki gelişmeler olacak. Zirve kapsamında, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Obama’nın ikili bir görüşme yapması da bekleniyor.

Habertürk’ün NATO kaynaklarından edindiği bilgiye göre, NATO güçlerinin liman ziyaretlerini, ortak tatbikatlarını artırarak Karadeniz’deki varlığını ve caydırıcılığını güçlendirmesi planlanıyor. Sınırla ilgili olarak ise AWACS’ların sayı- sının artırılması, İtalya’nın karadan havaya savunma füze sistemi SAMP-T’yi Türkiye’de konuşlandırması ve Türkiye sınırında devriye görevi yapacak hava polisliği sistemi gündeme getirilecek.

ERDOĞAN UYARMIŞTI

Zirve, 1955 yılında kurulan ve soğuk savaş yıllarında NATO’nun en büyük düşmanı olan askeri pakta adını veren Varşova’da gerçekleşecek. NATO’nun en önemli gündem maddelerinden biri Karadeniz olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in Türkiye’yi ziyaretinde, “Karadeniz’de görünmüyorsunuz. Karadeniz’de görünmeyişiniz burayı adeta Rusya’nın bir gölü haline dönüştürüyor. Hepimiz üzerimize düşen görevi yapmak durumundayız” diyerek konunun aciliyetine dikkat çekmişti. Ukrayna krizi ve Kırım’ın ilhakı, Rusya ile NATO ülkelerini Karadeniz’de karşı karşıya getirmişti. NATO kaynakları, son yaşananların ardından Rusya’nın Karadeniz’deki varlığının 4 kat arttığını belirtti. NATO kaynakları, Türkiye’nin başta Romanya ve Bulgaristan olmak üzere Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerle bir inisiyatif almaya hazırlandığını açıkladı. Bu çerçevede zirvede şu adımların atılması bekleniyor:

- Bölgedeki NATO ülkeleri Karadeniz’deki varlıklarını artıracak.

- Montrö değişmeden uluslararası hukuka uyulması sağlanacak.

- NATO güçleri liman ziyaretlerini, ortak tatbikatlarını artırarak Karadeniz’deki varlığını ve caydırıcılığı güçlendirecek.

- NATO, Karadeniz’de Rusya ile gerilimi artıran karşılaşmalara sebebiyet vermeyecek.