Erdoğan Putin'le yeniden tanıştı: ''Nice to meet you''

Güncelleme:

Çankaya Köşkü'nde Rusya lideri Putin ile görüşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, aracından inen Putin'i "Nice to meet you" diyerek karşılaması dikkatlerden kaçmadı.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi için Ankara'da bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in'i, Cumhurbaşkanlığı Çankaya Köşkü'nün kapısında karşıladı.

Buluşma sırasınada Erdoğan'ın Putin'e önce 'Nice to meet you' ( Tanıştığıma memnun oldum) ardından da "How are you" ( Nasılsınız ) dediği duyuldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi öncesi baş başa görüştü.

Ankara'da Çankaya Köşkü'nde bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya lideri Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani üçlü zirveden önce baş başa temaslarda bulundu. Liderler temaslar öncesinde veya sonrasında herhangi bir açıklama yapmadı.  

Üçlü görüşmenin gündeminde ise Suriye'de militanların elinde kalan son bölge olan İdlib ilk sırada yer alacak.  

Bunun yanında, Suriye'nin kuzeydoğusundaki durum da liderlerin gündeminde olacak. Türkiye Fırat'ın doğusunda yer alan bu alanda güvenli bölge oluşturmak için Batılı ülkelere çağrı yapıyor. Rusya ise başından beri herhangi bir güvenli bölge oluşturulması halinde burasının kontrolünün Ankara'nın istediği gibi Türk güçlerde değil, Suriye ordusunda olması gerektiğini söylüyor.

 Ankara'daki üçlü zirvenin bir diğer gündem maddesiyse, Suriye'nin yeni anayasasını hazırlayacak komitenin oluşturulmasına ve çalışmalarına başlamasına yönelik yapılmış olan hazırlıklar. Komitede yer alacak hükümet temsilcileri ile muhalifleri içeren liste onaylandı. Ancak komitenin bağımsız kanadında yer alacak birkaç isim konusunda hala mutabık kalınmış değil. Ankara'daki görüşmenin bu konuda da ilerleme sağlanmasına vesile olması bekleniyor. 

Ankara'da Çankaya Köşkü'nde bugün düzenlenen üçlü Suriye zirvelerinin ilki, Kasım 2017'de Soçi'de gerçekleşmişti. Söz konusu görüşme neticesinde üç lider, toprak bütünlüğünün ve egemenliğinin korunması şartıyla Suriye topraklarında gerilimi azaltma bölgeleri kurulması konusunda anlaşmıştı.

Astana üçlüsü olarak da anılan üç ülkenin liderleri Ankara'da daha önce Nisan 2018'de de bir araya gelmişti. Üç lider Eylül 2018'de Tahran'da, Şubat 2019'da ise Soçi'de birer görüşme daha gerçekleştirmişti. Ankara'da bugün gerçekleşmekte olansa söz konusu üçlü görüşmelerin beşincisi.

Seçiniz...