Erdoğan talimatı bayramlaşırken verdi

Erdoğan talimatı bayramlaşırken verdi

Bayram tatilini İstanbul'da geçiren Cumhurbaşkanı Erdoğan polis memurlarıyla bayramlaşırken karakolun yenilenmesi talimatını verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya ve İsrail ile atılan adımların benzerinin Mısır ile de atılacağı yönündeki iddialara ilişkin "Şimdi Rusya ve İsrail'le atılan adımların çerçevesi farklı, öbür tarafta Mısır'ın çerçevesi farklı. Bizim Mısır halkıyla herhangi bir sorunumuz yok. Mısır'daki sorun, yönetimle olan sorundur. Özellikle liderle olan sorundur." dedi.

Ataşehir Mimar Sinan Camisi'nde kıldığı bayram namazının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Erdoğan, terör örgütünün Atatürk Havalimanı'ndaki saldırısının ardından yeni saldırılar gerçekleştireceği yönündeki iddialarla ilgili soru üzerine, şunları söyledi:

"Terör ve terörizm, yani bunlar belli süreli eylemler değildir. Nerede, nasıl, kimi vuracağı belli olmayan eylemlerdir. Bunlar, belli noktalardan gelirse tespit eder, işi bitirirsiniz ama belli noktalardan gelen değil çok farklı noktalardan yapılan saldırılar neticesinde ortaya çıkan bu tür eylemlerle mücadele kolay değil, zor. Yani bu dünyanın her yerinde böyle. Sadece Türkiye'ye has bir durum değil. Bugün Batı ülkelerinin hepsinde görüyorsunuz, Belçika'da, Fransa'da, İngiltere'de, ABD'de, Rusya'da tüm bunların hepsi terörle çok çok ciddi mücadeleler vermiş, çok ciddi bedeller ödemişlerdir. Bizler ise 35 yıldır zaten malum bölücü terör örgütüyle bir mücadelemiz vardı. Şimdi tabii bu özellikle DAEŞ terör örgütü de bir tehdit oluşturdu. Şimdi buna karşı, PYD, YPG bunlara karşı da mücadelemiz var. Çok farklı cephelerde bu mücadeleyi Türkiye sürdürüyor. Güçlenen Türkiye adeta bölücü terör örgütlerinin bir hedefi haline gelmiştir ama buna rağmen bu mücadelemizi sağlıklı bir şekilde sürdürdüğümüze inanıyorum ama şehitlerimiz tabii ki oluyor ama bunu da ben inanıyorum ki bizim milletimizin imanı, şehadete olan inancı kaldırmaktadır."

Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık verilmesi konusundaki soru üzerine ise Erdoğan, sığınmacıların içinde kalifiye çok insanın bulunduğunu kaydetti. Bu insanları Türkiye'de değerlendirme imkanına sahip olduklarını aktaran Erdoğan, "Üstelik değerler noktasında ortak değerlerimiz olan bu insanlardan hem istifade ederiz hem de onların insani olmayan koşullarda yaşamasını ortadan kaldırmış oluruz. Onun için Kilis iftarında, daha sonra konuşmamda ifade etmiştim. Yani biz, artık veren eliz, alan el değiliz. Dolayısıyla hem veren el olan hem de kardeşlik duyguları çok yüksek olan bu milletle, bu halkla bu şekilde bir adımı atmak ülkemizin bana göre kalifikasyon noktasındaki gücünü daha da artıracağı gibi bu tür insanları böyle çadır kamplarda, konteyner kentlerde veyahut da böyle ilkel yerlerde onlara ev sahipliği yapmayı doğru bulmadık. Bunun birçok kez Hükümetimizle değerlendirmelerini yaptık. Böyle bir adımın atılması için de her türlü tedbiri alarak bu adımları atmayı uygun buluyoruz. Dikkat ediyorum bunların içinde mesela kalifiye olan birçok insanlara Batı ülkeleri kapılarını açıyor. Sayılar tabii çok düşük. Biz tabii kapıyı açmayınca onlar oralara gitmek durumunda kalıyor. Biz bunu çok daha dikkatli bir şekilde hatta hatta belli illerimizde organize sanayi bölgelerinde olsun, bu tür oluşan yerlerde inanıyorum ki bunların bilgilerinden, bunların insan olarak gücünden hem biz istifade edeceğiz hem de onlar bu tür sıkıntılı yaşam koşullarından kurtulmuş olacaklar diye düşünüyorum." diye konuştu.

"Rusya, İsrail farklı, Mısır farklı"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Rusya ve İsrail ile atılan adımların benzerinin Mısır ve Suriye için de atılabileceği yönündeki iddialar var. Bu konuda ne söylersiniz?" şeklindeki soruyu da yanıtladı. Erdoğan, şöyle konuştu:

"Şimdi Rusya ve İsrail'le atılan adımların çerçevesi farklı, öbür tarafta Mısır'ın çerçevesi farklı. Bizim Mısır halkıyla herhangi bir sorunumuz yok. Mısır'daki sorun, yönetimle olan sorundur. Özellikle liderle olan sorundur. Bunu çakma tabir edebileceğim kararla idama mahkum edilen, müebbet hapse mahkum edilen insanlar var. Düşünebiliyor musunuz bir ülkenin cumhurbaşkanına milli savunma bakanı konumunda olan bir asker ihtilal yapmak suretiyle onu deviriyor, ondan sonra onun yerine geçiyor, geçtikten sonra da onun önce idama mahkum olması, daha sonra müebbet hapse mahkum olması gibi saçma sapan, bütün bunları bizler de istihbaratımızı alıyoruz. Nerede ne var da bu böyle yapılmış. Ortada herhangi bir suç söz konusu değil, insan öldürmek, böyle bir şey olmadığı halde Mursi ve arkadaşlarına karşı alınan bu kararların hepsi tamamıyla masa üstüdür ve suflörü olan kararlardır. Bu kararları bizler tasvip etmiyoruz. Çünkü zulme rıza zulümdür. Mısır'daki insanların hepsi bizim kardeşlerimiz ve bu kardeşlerimize karşı takınılan bu tavrı bizim bir defa takdir etmemiz bir Müslüman olarak, bir insan olarak, demokrasiye inanmış insanlar olarak bizi bir defa çok çok zor durumda bırakır diye düşünüyorum. Mursi'nin cumhurbaşkanlığında o hükümete, o yönetime Türkiye ve Katar'dan başka herhangi bir mali destek veren ülke yoktu ama daha sonra hiç o destek vermeyen ülkeler şu andaki mevcut yönetime çok ciddi parasal destekler verdiler, yardımlar verdiler. Bir taraftan da Mursi ve arkadaşlarına idam cezaları, bunun yanında müebbet hapis cezaları vermeye başladılar. Bunun delili nedir, belgesi nedir? Bunu dünyaya açıklayabiliyorlar mı? Hayır. Sadece 'biz yaptık oldu' mantığıyla gidiyor. Böyle bir zulme bizim 'evet' dememiz mümkün değil. Çünkü bizim ilkemiz; zulme rıza zulümdür. Biz buna katlanamayız."

Putin ile görüşme

Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile G20 öncesi bir görüşmesi olup olmayacağının sorulması üzerine de "Dışişleri Bakanımızın Sayın Lavrov ile Soçi'de yaptığı görüşmeye göre, bu ay sonu ya da ağustos ayı içinde, yani G20 öncesi bir görüşme söz konusu olabilir, daha kesin değil." dedi.

Dün Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdülaziz ile bir telefon görüşmesi yaptıklarını da aktaran Erdoğan, "Bu telefon görüşmesinden sonra arkadaşlarımdan aldığım bilgi, orada 2 kişinin öldüğü, 4 veya 5 kişinin yaralandığı istikametinde. Böyle bir eylem tabii kimler tarafından yapıldığı henüz kesinleşmiş değil, bu çok büyük bir felaket de olabilirdi. Allah korudu diyeceğiz." şeklinde konuştu.

Erdoğan, bayramın 3. günü NATO liderler zirvesinin yapılacağı Varşova'ya gideceklerini de sözlerine ekledi.

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Erdoğan, bayram namazından sonra Ataşehir'deki Şehit Salih Sevgican Polis Merkezi Amirliği'ni ziyaret etti. Burada polislerle bayramlaşan Erdoğan'a kahvaltı ikramı yapıldı. Erdoğan, karakol binasının yeniden yapılması talimatını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da eşlik etti.

AA