Erdoğan ve Putin'den ortak açıklama

Güncelleme:

Rusya Devlet Başkanı Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek için Ankara'ya geldi. İki lider görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetlisi olarak Ankara'ya geldi. Erdoğan ile Putin'in basına kapalı görüşmesi bir saat sürdü. İki lider görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Rus lideri taşıyan uçak, 19.02'de Esenboğa Havalimanı'na indi. Putin'i karşılama heyetinde, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov da yer aldı.

Erdoğan ve Putin'den ortak açıklama  - Resim : 1

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin baş başa görüştü. Yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından heyetler arası görüşmeye geçildi.

Heyetler arası görüşmeden sonra Erdoğan ve Putin kameraların karşısına geçti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları;

Türkiye Rusya işbirliği her geçen gün daha da güçleniyor. Ziyaretler ve telefon görüşmelerimiz ile ortak bakış açısı geliştiriyoruz. Siyasi seviyedeki bu ahenk beşeri ilişkilerimize de aynı şekilde yansıyor. İkili ticaret hacmimiz yüzde 30 oranında bir artış göstermiştir.

Bugün değerli dostum Putin ile bölgesel meseleri de ele alma imkanımız oldu. 

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması tüm dünyada büyük infihal oluşturdu. Haftasonu protestolarda İsrail askerleri 4 Filistinliyi şehit etti. İsrail yangına körükle gitmeye devam ediyor. Değer sahibi hiç kimsenin bu cinayetleri görmezden gelmesi mümkün değildir. 

Kudüs konusunda Putin ile benzer yaklaşımlar içersinde olduğumuzu gördüm. Suriye'deki durumu da ele aldık. Soçi'de ele aldığımız konuları değerlendirme fırsatımız oldu. Bundan sonraki adımımız Soçi'de ikinci görüşmemizi yapacağız.

Türkiye ve Rusya arasındaki bu yakın ilişki bölgesel istikrar olarak da önemlidir, anlamlıdır. Ayrıca S-400 konusuna dair ilgili arkadaşlarımızı gerekli çalışmayı yapmak için bu hafta bir araya gelip bu işi neticelendirecektir.

PUTİN: ABD'NİN KUDÜS KARARI...

Görüşmelerin yapıcı bir hava içinde gerçekleştiğini ve ikili ilişkilerde kilit konuları ele aldıklarını belirten Vladimir Putin, uluslararası ve gündemin güncel konularını da ele aldıklarını söyledi. Putin, “Suriye meselesinde ülkelerimiz sıkı bir işbirliği içindeler. Moskova ve Ankara arasındaki işbirliği başarılı bir şekilde gelişiyor” dedi.

2017 yılı Ocak ayından Eylül ayına kadar ticaret hacminin yüzde 36 arttığını ifade eden Putin, “Bütün bunlar aldığımız ortak kararlar neticesinde oldu. Ticari ve ekonomik alandaki engeller kalktı. İlk 8 ay içinde Türk tarım ürünlerinin Rusya’ya ihracatı 1,8 oranında artmış bulunuyor. Rusya’dan Türkiye’ye turist akımı artıyor. 4 milyon Rus vatandaşı Türkiye’yi ziyaret etti. Geçen 866 bin kişiydi bu rakam. Enerji alanında prensip olarak önemli olan şudur ki, Türkiye’de ilk nükleer santral olan Akkuyu’nun kurulması ile ilgili çalışmalar başlatıldı. Türk Akımı planlı bir şekilde döşenmektedir. Karadeniz’in altından iki ayrı hat kurulacak bu proje çerçevesinde. Bu projenin hayata geçirilmesi hem Türkiye’nin enerji açısından güvenliğini artıracak hem de Rus gazının sevkiyat güzergahlarını genişletecek” diye konuştu.

Askeri alandaki işbirliğine dikkat çeken Putin, S-400 füzelerine ilişkin, “Bugünkü çalışmamızda ilgili kredi anlaşması üzerinde mutabakat sağladık. Umarım önümüzdeki birkaç günde imzalanacaktır bu anlaşma” diye konuştu.

Suriye’ye ilişkin yapılan görüşmelerde neler konuşulduğunu da anlatan Putin, “Suriye topraklarının neredeyse tamamı teröristlerden temizlendi. Teröristlerden herhangi bir saldırı olursa biz gerekli karşılığı veririz. Suriye’de siyasi çözüm konusunda 22 Kasım tarihinde Soçi’de Rusya-Türkiye-İran devlet başkanlarının görüşmesinde karara vardığımız mutabakatların yerine getirilmesi ile ilgili adımları görüştük. Önümüzdeki sene başında Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin yapılması konusunu görüştük. Özellikle Sayın Erdoğan’ın kişisel çabaları ve katkısını taktir etmek istiyorum Suriye’deki çözüm arayışları çalışmalarında” dedi.

ABD’nin Kudüs kararına ilişkin konuşan Putin, “ABD’nin kararı bu bölgedeki durumu daha da kötüleştirmekte ve dengesizleştirmekte. İsrail-Filistin arasındaki barış sürecini baltalayabilecek bir karardır. Barış süreci BM nezdinde alınan kararlar çerçevesinde yapılmalıdır. Kudüs statüsü ile ilgili karar İsrail ve Filistin arasında direkt temaslar neticesinde alınmalıdır. Sayın Erdoğan 2 gün sonra İİT zirvesi konusunda beni bilgilendirdi. Rusya gözlemci ülke olarak mutlaka bu toplantıya katılacaktır" şeklinde konuştu.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile Rus heyeti de basın toplantısında hazır bulundu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, resmi ziyaret için geldiği Ankara'daki temaslarını tamamlayarak ülkeden ayrıldı.

Rus lideri taşıyan uçak, Esenboğa Havalimanı'ndan 22.39'da civarı havalandı.

AA

Etiketler türkiye Rusya putin